Seksueel misbruik van kinderen is seksueel contact tegen de wil van het kind. Of als het kind dit contact niet kan weigeren. Daders zetten het kind emotioneel onder druk. Ze dwingen het kind tot seksuele handelingen.
plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag; vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid; een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind.
Als ze volwassen zijn, hebben mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt vaak moeite met grenzen stellen. Ook kunnen zij een afkeer van zichzelf hebben, wat zich kan uiten in depressies, verslaving en eetproblemen. Bij langdurig seksueel misbruik kan een kind ook een dissociatieve stoornis ontwikkelen.
Seksueel kindermisbruik is een vorm van mishandeling waarbij een (jong) volwassene een kind dwingt om seksueel contact te hebben. Dat kunnen verschillende dingen zijn. Als iemand aan je borsten zit, bijvoorbeeld, of aan je vagina of piemel. Of als iemand jou vraagt om hem of haar aan te raken, met je hand of je mond.
Seksuele handelingen die jij niet wilt of waarbij misbruik gemaakt wordt van leeftijdsverschil of machtsverschil, noemen we seksueel misbruik. Als misbruikt bent, vind je het misschien moeilijk om erover te praten en hulp te vragen.
Wanneer ben je seksueel misbruikt? Je ben slachtoffer van seksueel misbruik wanneer je (onder dwang) seksueel contact met iemand hebt gehad die daarbij misbruik heeft gemaakt van het leeftijds- en/of machtsverschil.
Misbruik is het gebruiken van een situatie, zaak, persoon of recht, op een manier of voor een doel (oneigenlijk, oneerlijk of schade berokkenend) dat niet acceptabel is. Misbruik kan verwijzen naar: een misstand en onethisch feit. Misbruik van recht (in Nederland)
Kinderen kunnen seksueel misbruikt worden door volwassenen, maar ook door andere kinderen die, door hun leeftijd of ontwikkelingsstadium, een machts- of vertrouwenspositie hebben tegenover het slachtoffer.
Psychische mishandeling (ook wel emotionele - of geestelijke mishandeling genoemd) is het stelselmatig uitschelden, treiteren, vernederen, bedreigen, kleineren, overvragen, isoleren of elk ander gedrag dat een negatieve invloed kan hebben op de emotionele ontwikkeling van een kind.
Tegenwoordig denkt men daar vaak anders over. Zo zijn veel psychologen en psychiaters het erover eens dat het helemaal niet mogelijk is om seksueel misbruik te verdringen. Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben.
Kinderen en volwassenen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik kunnen voor hulp en advies terecht bij de Hulplijn Seksueel Misbruik. Ook getuigen van seksueel misbruik of mensen die een slachtoffer van seksueel misbruik in hun omgeving willen helpen, kunnen met hun vragen terecht bij de Hulplijn.
Mensen die seksueel misbruikt zijn, voelen vaak schaamte, schuldgevoelens en angst. Soms bestaan tegenstrijdige gevoelens, zoals woede en loyaliteit, naast elkaar. Deze emoties kunnen je belemmeren in de dingen die je graag wilt doen of ervaren. Voor het eerst praten over wat je is overkomen kan spannend zijn.
Raccoon eyes (synoniemen: brilhematoom, panda eyes, raccoon sign) zijn periorbitale ecchymosen (bloedingen). Het kan ontstaan na een trauma zoals een schedelbasisfractuur. Als ergens in het brein de meningen beschadigd zijn kan bloed naar de weke delen (losmazig subcutaan weefsel) achter en rond de ogen sijpelen.
Bij seksueel misbruik gaat het al snel om een misdrijf waarop naar wettelijke omschrijving 6 jaar of meer gevangenisstraf is gesteld. Ook is er bij seksueel misbruik al gauw sprake van een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit, zodat dan het taakstrafverbod geldt.
Volgens de IWF is 47 procent van de afbeeldingen en video's van seksueel misbruik bij kinderen gehost in Nederland, op grote afstand gevolgd door de VS, Rusland en Slowakije.
Vanaf een jaar of 10 neemt de interesse in seks toe. Kinderen worden zich bewust van hun seksuele oriëntatie en nog meer van seksuele sociale normen. Sommigen komen in contact met pornografische beelden, hebben vanaf 11 jaar seksuele fantasieën en beginnen tussen 12 en 13 jaar met masturberen.
Seksueel contact hebben met iemand tegen zijn of haar wil. Je bent strafbaar als je weet of had moeten weten dat de ander niet wil; Seksuele intimidatie, zowel offline als online; Volwassenen die seksueel getinte berichten sturen naar kinderen (sexchatting).
Seksueel misbruik gevolgen op latere leeftijd
Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke achteruitgang, eenzaamheid, pensionering cognitieve achteruitgang, de behoefte om de levensbalans op te maken of ingrijpende verlieservaringen.
Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting. Ben ik verkracht? Je bent verkracht als iemand onder dwang jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.
Wanneer iemand gedwongen wordt seksuele handelingen uit te voeren of te ondergaan, spreekt men van seksueel misbruik. Indien het slachtoffer een minderjarig kind betreft hoeft dwang echter niet bewezen te worden; iedere vorm van ontucht geldt in dat geval automatisch als seksueel misbruik en wordt als zodanig bestraft.
Als je vermoedt dat je kind slachtoffer is geworden van seksueel misbruik, probeer dan zijn of haar vertrouwen te winnen en erover te praten. Het AMK, Advies en Meldpunt Kindermishandeling, en Slachtofferhulp kunnen je hierbij begeleiden. Beaamt je kind het misbruik, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Seksuele integriteit is het bewust, respectvol en verantwoor- delijk omgaan met de eigen seksualiteit en die van de ander met het doel bij te dragen aan plezier, ontwikkeling, weerbaar- heid en veiligheid van (jonge) mensen (Van der Steeg e.a., 2020).
Wist je dat een vechtscheiding wordt gezien als kinderverwaarlozing? Eigenlijk ook wel logisch als je de definitie leest. De definitie van kinderverwaarlozing is: verwijtbaar nalatig gedrag van een ouder dat resulteert in directe of dreigende schade voor het kind. Dat is precies wat er bij een vechtscheiding gebeurt.