Jezus trok zich veertig dagen in de woestijn terug om zich door vasten en bidden voor te bereiden op zijn zending onder de mensen. Hij leefde veertig dagen onthecht, zodat Hij zich helemaal kon openstellen voor de kracht van God en de boodschap van Gods liefde.
Nieuwe Testament: Jezus in de woestijn
In het Nieuwe Testament brengt Jezus ter voorbereiding op zijn openbare leven 40 dagen en nachten door in de woestijn om er te vasten (Matteüs 4,1-2). Al vastend stelt hij zich helemaal open voor de kracht van God en de boodschap van Gods liefde.
Binnen het Christendom wordt op Hemelvaartsdag herdacht dat Jezus is opgestegen naar zijn vader in de hemel, God. Dit gebeurde 40 dagen na zijn verrijzenis, die gevierd wordt op Eerste Paasdag. De Hemelvaartsviering is onderdeel van de Paascyclus, die begint met Pasen en eindigt tijdens Pinksteren, 50 dagen later.
De vastentijd duurt veertig dagen omdat Jezus zelf evenveel dagen door de woestijn zwierf zonder eten. Die vastendagen zijn verspreid over zes en een halve week: op zondagen tussen Aswoensdag en Pasen hoeft niet gevast te worden.
Wat is de Veertigdagentijd? De Veertigdagentijd is de periode van Aswoensdag tot Pasen. Van oudsher is dit een tijd van inkeer, bezinning en gebed. We staan stil bij het lijden van Jezus én bij het lijden van onze naasten, dichtbij en ver weg.
Christendom. In het westerse christendom wordt veertig dagen gevast, van Aswoensdag tot Pasen, om te herdenken dat Christus zich zo lang terugtrok in de woestijn zonder te eten. Tijdens deze vastentijd eten of drinken sommige gelovigen minder, anderen drinken geen alcohol of stoppen tijdelijk met sociale media.
Vastentijd. Veertig dagen lang, tot aan Paaszaterdag, moet je dan zuinig aan doen met eten: geen zoetigheid, en minder vlees. Kinderen moesten vroeger hun snoep en koekjes bewaren in een speciaal vastentrommeltje. Zo bereiden christenen zich voor op het Paasfeest.
Het aantal dagen tussen Aswoensdag en Pasen is 46: daarvan zijn 40 dagen vastendagen. De zondagen zijn dat niet: de zondag is de dag van de opstanding van Jezus en daarom een feestdag. Gun jezelf op de zondagen iets extra's, maak er in deze vastentijd een extra feestelijke dag van.
Tijdens deze veertig dagen wordt Jezus getest en op de proef gesteld. Maar langzaam leert Jezus wat belangrijk is voor hem. In de woestijn is Jezus op zoek naar wat hij met zijn leven zal doen, en hij beseft dat God daar een plaats in heeft.
De vastentijd begint voor katholieken na de drie dagen van Carnaval, op Aswoensdag, wanneer het askruisje wordt opgelegd. De periode eindigt met Pasen. De vastenperiode duurt in totaal 46 dagen, zo'n zes en een halve week. Op 40 dagen wordt er daadwerkelijk gevast, de zes zondagen zijn hiervan uitgezonderd.
God. In het volgende filmfragment wordt Jezus zwaar op de proef gesteld. Veertig dagen en veertig nachten verbleef Jezus in de woestijn. Hij dacht er na over welke kant hij op wilde met zijn leven en probeerde uit te zoeken wat God precies van hem wilde.
Hoe kan ik vasten? In deze tijd wordt er (door christenen) veel gevast in de veertig dagen voor Pasen, om toe te leven naar de feestdag en gericht te zijn op God. Mensen vasten van ongezonde tussendoortjes, van alcohol, Netflix of sociale media. Allerlei dingen die je kunnen afleiden van je relatie met God.
De veertigdagentijd is een tijd van inkeer en bezinning. Met de vasten proberen we ons voor te bereiden op Pasen, het belangrijkste hoogfeest binnen het katholieke geloof. Tijdens de veertigdagentijd richten we ons, door na te denken en te bidden, op onze relatie met God en wat we daarin kunnen verbeteren.
Officieel mogen gelovigen op vrijdagen en op bijzondere dagen zoals Aswoensdag geen vlees of ander voedsel consumeren. Jongeren onder 14 jaar en bejaarden vormen een uitzondering. In de praktijk houden vooral op Goede Vrijdag veel gelovigen zich aan de oproep tot soberheid. Dan herdenken ze immers de dood van Jezus.
De veertigdagentijd (ook wel vastentijd of lijdenstijd) is voor christenen een periode van vasten en bezinnen in voorbereiding op Pasen. De vastentijd begint op Aswoensdag en eindigt een aantal weken later op Stille Zaterdag.
Jezus, die zelf ook een Jood was, vastte dagelijks, bad elk moment van de dag, hield zich aan de wetten van de vorige profeten. Hij heeft nooit expliciet gezegd dat voortaan maar alle Joden en nu dus ook Christenen varkensvlees mogen eten, en dus dat ze zich niet meer hoeven te houden aan de wetten van God...
"Het gaat er om dat we stilstaan bij Jezus die 40 dagen lang door de woestijn liep zonder eten en drinken."
De inspiratie komt uit het Oude Testament: Israël in de woestijn (40 jaren) ~ Jezus in de woestijn (40 dagen).
Veertig jaar lang trok het volk van God samen met Mozes door de woestijn, een onherbergzaam oord vol gevaren. Deze tocht was voor hen een periode van voorbereiding, verwachting, nadenken over, loslaten, en ontmoeting met God.
Deze vastenperiode start altijd op Aswoensdag. Vervolgens drink je 40 dagen geen alcohol. Maar een vastenperiode houdt meer in dan geen alcohol drinken.
De verzoeking van Christus is een episode in de synoptische evangeliën (Matteüs, Marcus en Lucas) over het leven van Jezus Christus: na zijn doop door Johannes de Doper vastte hij in de woestijn en weerstond verzoekingen die de Duivel hem liet ondergaan.
Het vasten wordt sawm (saum) of siyam genoemd. Dit houdt in dat veel moslims op deze tijden niet eten, drinken, roken en dat ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap. Daarnaast zijn ook liegen, schelden, kwaadspreken en vloeken tijdens de ramadan extra kwalijk.
In de Middeleeuwen mocht je overdag niet eten. Pas als de nacht viel, mochten Christenen één sobere maaltijd tot zich nemen. Tegenwoordig hoeft het vasten volgens Rome alleen nog op Aswoensdag en Goede vrijdag (de vrijdag voor Pasen). Verder geldt er op de vrijdagen de plicht tot onthouding.
Het vasten zorgde ervoor dat de relatie van Daniël met God groeide.Het werd intiemer en de stem van God werd sterker in zijn leven.” Daarnaast is het vasten een reiniging van jezelf; het brengt alles aan het licht wat niet van God is. Je ontdekt wie je bent en waar je werkelijk staat in relatie tot God.
Wetenschappelijke studies wijzen uit dat af en toe nauwelijks iets eten niet alleen goed is voor uw lichaam, maar ook voor uw brein. Onderzoek laat zien dat vasten regenererend werkt ook op ons brein, het verbetert ons geheugen en speelt een herstellende rol zelfs bij dementie en parkison. Vasten maakt vrolijk.