Brazilië kapt veruit het meest en is daarmee wereldwijd ook verantwoordelijk voor een groot deel van het verdwenen bos. Jaarlijks verdwijnt er per wel 1,4 miljoen hectare regenwoud in Brazilië. Ook in Indonesië en Tanzania worden jaarlijks veel bomen gekapt.
Dit komt voornamelijk voor in Indonesië, Latijns-Amerika en Afrika. Per jaar verdwijnt er wereldwijd 8,8 miljoen hectare natuurlijk bos en momenteel is al de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde verdwenen.
Dit gebeurt heel veel, iedere twee seconden verdwijnt een voetbalveld aan bos. Geschat wordt dat in 2030 wel 80% van de wereldwijde ontbossing plaatsvindt in slechts 11 gebieden. Het gaat onder meer om de Amazone, Borneo en Sumatra, het Congobekken, de Cerrado, maar ook het oosten van Australië.
Het verbeteren van de biodiversiteit is ook de reden dat er veel hout in de natuur blijft liggen. Het lijkt misschien 'zonde', maar dood en rottend hout is heel goed voor de natuur. Het creëert meer biodiversiteit doordat er veel schimmels op dood hout groeien, er insecten in wonen en er vogels op af komen.
Dat is per jaar 7,5 miljoen hectare bos dat verdwijnt. Als we dat vermenigvuldigen met 700 bomen per hectare (dat is een schatting) komen we uit op ruim 5 miljard bomen per jaar. Omgerekend naar secondes komen we dan uit op 169 bomen.
Finland is het land met relatief de meeste bomen. De Finse bodem bestaat zelfs voor 77 procent uit bossen.
Op één dag tijd heeft Ethiopië meer dan 200 miljoen bomen geplant. Dat heeft minister van Innovatie en Technologie Getahun Mekuria vandaag op Twitter gemeld. Daarmee denkt Ethiopië een wereldrecord gebroken te hebben. Ter ere van de Green Legacy Day in Ethiopië werd vandaag een groot aantal bomen geplant.
"Een beetje boom is al gauw 8.000 euro waard." Dat een boom grote ecologische waarde heeft is bij de meeste mensen wel bekend. Maar boomtaxateur Joost Verhagen legt uit dat het voortijdig kappen van bomen ook nog eens flink wat geld kost. De kennis over de baten van een boom kan beter, vindt Verhagen.
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.
In die periode werd ontbossing op de ene plek nog gecompenseerd door bebossing elders. Na 2013 is de oppervlakte bos afgenomen tot ruim 364 duizend ha in 2017. Er verdween ongeveer 20 duizend ha bos en er werd ongeveer negenduizend hectare nieuw bos elders aangeplant.
“Zo'n 15 procent van de Amazone is nu ontbost. En dat gaat richting de 20 procent. Het betekent dat 80 procent – zo'n 5,7 miljoen vierkante kilometer – nog overeind staat. En zo'n 40 tot 50 procent daarvan heeft officieel een beschermde status.
Ontbossing gebeurt doordat oerwoud wordt gekapt of platgebrand. De meeste van deze branden zijn aangestoken om land vrij te maken voor weilanden voor koeien, mais en mijnbouw. Vroeger werd Amazonewoud vooral gekapt voor de teelt van soja voor veevoer, maar sinds het Sojamoratorium in 2008 is dat verboden.
Ruim 94 procent van de 16,4 miljoen hectare landoppervlakte van Suriname bestaat uit bos.
Gevolgen van ontbossing
Ze herbergen nochtans meer dan de helft van de biodiversiteit op aarde. Diersoorten zien hun leefgebied verdwijnen en raken van elkaar geïsoleerd. Ze vinden ook minder makkelijk voedsel, hebben minder mogelijkheden om zich voort te planten en worden een makkelijker doelwit voor stropers.
“In de afgelopen vier jaar is geprobeerd om deze trend om te buigen. Dat is deels gelukt, maar over de afgelopen vier jaar zien we nog steeds netto-ontbossing in Nederland. De huidige bosoppervlakte van 363.801 hectare is vergelijkbaar met het niveau van 1990.”
Vandaag de dag zijn echter grote boeren, en vooral veehouders, de voornaamste verantwoordelijken voor het omvormen van oerwoud in weidegrond. Ook de opkomst van grote commerciële soja-, palmolie- en rietsuikerplantages, de aanleg van wegen en waterkrachtcentrales en bosbouw zijn belangrijke oorzaken van ontbossing.
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
Suriname is het bosrijkste land ter wereld met 93% bebossing en een lage ontbossingsgraad, ookwel een High Forest, Low Deforestation (HFLD) land genoemd. Suriname behoort hiermee tot een heel kleine groep van landen, die zich kenmerken vanwege deze hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad.
In een gebied van 8000 hectare wordt zelfs helemaal niks door de mens gedaan. Het Bayerischer Wald heeft meer dan 750 plantensoorten en heel veel soorten paddenstoelen. Je kunt in het park veel leren over het natuurlijk verloop van de natuur en de invloed van klimaatverandering.
Voor elke boom met een stamomtrek vanaf 80 centimeter (gemeten op 1,30 meter hoogte) die u wilt kappen, heeft u een kapvergunning nodig. Eerst mochten bomen (dikker dan 80 cm) in particuliere tuinen vaak zonder vergunning gekapt worden. Dit mag nu niet meer.
De kosten voor het kappen van een boom variëren van gemiddeld € 400 voor een kleine boom (14-20 cm omvang, 4-6 m hoog) tot € 800 voor een grote boom (vanaf 35 cm omvang, 7-15 m hoog). Daarnaast heeft de standplaats van de boom invloed op de prijs.
Taalkundig is er echter een verschil tussen bomen kappen en bomen rooien. Er zijn boomverzorgers die andere tarieven hanteren voor het bomen kappen dan voor het bomen rooien.
De grootste tropische regenwouden zijn het Amazoneregenwoud in het Amazonebekken, de Congolese regenwouden in Centraal-Afrika en de regenwouden in Indonesië. Gematigde regenwouden komen voor in Noord- en Zuid-Amerika, in Oceanië, in voormalig Joegoslavië, in Georgië, in China en in Japan.
De tropen is het gebied tussen de keerkringen. Het ligt tussen 23,5 graden noorderbreedte en 23,5 graden zuiderbreedte. Dit gebied wordt gekenmerkt door een gering verschil tussen de lengte van dag en nacht.
#2 Het Amazonewoud
Van de Amazone moet je hebben gehoord. Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana.