Bedrijven kunnen zich aanmelden via op de website voor de inzameling van hun afval. Voor het recyclen van sigarettenpeuken werkt het Terracycle vooral samen met casino's en stadions. Plekken waar veel wordt gerookt. TerraCycle recyclet peuken, as, tabak en sigarettendoosjes.
Het verwijderen van peuken is echter niet gemakkelijk. Dit probleem kan alleen worden opgelost als we samenwerken en peuken niet op straat gooien. Verzamel je peuken daarom in een asbak of doe ze in een peukenpaal.
Afval dat je niet gescheiden kunt inleveren, mag bij het restafval (de grijze kliko of vuilniszak). Het gaat bijvoorbeeld om luiers, kattenbakvulling, koffiecupjes en een kapot wijnglas. Twijfel je of iets in een aparte bak mag? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies voor de vuilnisbak.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak. De materialen moeten wel gescheiden zijn.
Kleine stukken piepschuim horen bij het restafval. Piepschuim mag niet bij het PBD (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken), omdat dit op een andere wijze verwerkt wordt. Het piepschuim wordt verwerkt tot nieuw verpakkings- of isolatiemateriaal.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Waarom mogen borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium in de PMD-zak en aluminiumpapier niet? Borden, bakjes en schaaltjes uit aluminium kunnen opnieuw worden gesmolten en gerecycleerd. Aluminiumpapier is echter te dun, waardoor het in de ovens niet smelt, maar gewoon verbrandt. Gooi aluminiumfolie in de restafvalzak.
Zo mag je naast plastic flessen en flacons nu bijna alle plastic verpakkingen bij PMD sorteren. Dus ja, ook je yoghurtpotjes, botervlootjes, plastic verpakkingen van vlees, vis en groenten en alle plastic folies en zakken.
Is er geen inzamelbak in de buurt? Dan horen de cd's en dvd's bij het restafval. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Glazen potten en flessen ('verpakkingsglas') gooi je in de glasbak. Andere glassoorten, zoals drinkglazen en schalen, horen bij het restafval. Spiegels en vensterglas kun je inleveren bij de glashandel of milieustraat.
Sigarettenpeuk met filter: 1 - 5 jaar. Bananenschil: Maxiaal 3 jaar. Metalen blikje: 1,5 - 50 jaar.
Eén sigaret kan 1000 liter water vervuilen
Eén sigarettenpeuk kan 1000 liter water vervuilen. Onderzoek toont dat bij een concentratie van één sigarettenpeuk per liter water de helft van de vissen dreigt te overlijden. Peuken hebben ook een effect op planten.
Iedereen die sigaretten rookt heeft zich er wel eens schuldig aan gemaakt: Je rookt een sigaret, en na je laatste hijs gooi je hem, zonder erbij na te denken, gewoon op straat.
STUKKEN WORTELDOEK WORDEN OVERAL AANGETROFFEN
Rijkswaterstaat stelt dat het geotextiel een functie vervult en daarom geen afval genoemd kan worden. Er is hooguit sprake van achterstallig onderhoud. Rijkswaterstaat erkent wel dat worteldoeken op den duur afbreken en stukjes plastic in het milieu achterlaten.
Dit geldt ook voor bierdoppen en schroefdoppen van wijnflessen: die mogen bij het restafval. Na de afvalverbranding worden ze met magneten uit het afval gehaald voor recycling. Een grotere losse deksel van metaal mag bij de gescheiden inzameling van plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).
De compartimenten voor blik raken daardoor overvol. Om te zorgen dat iedereen glas en blik goed kwijt kan mag blik vanaf 1 november bij plastic verpakkingen en drinkpakken. Blikken en blikjes kunnen in de speciale zakken voor plastic afval die bewoners van flats gebruiken.
Aluminiumfolie als verpakking gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen verpakkingen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Gooi koffiepads en theezakjes niet bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft), maar bij het restafval. In het filterpapier van koffiepads en de meeste theezakjes is kunststof verwerkt. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak. Restafval wordt in de afvalenergiecentrale verbrand.
Gebaks- en pizzadozen mogen bij het oud papier als deze schoon en droog zijn. Oud papier is schoon en droog wanneer het grotendeels vrij is van voedselresten en vloeistoffen. De doos mag wel een paar kruimels en vetvlekken bevatten.
Piepschuim mag niet bij het restafval, maar moet u apart aanleveren bij de milieustraat in uw gemeente. En een gebroken wijnglas mag niet in de glasbak. Een wijn- of drinkglas is gemaakt van ander glas, geen verpakkingsglas en dus niet recyclbaar. Dus het gebroken wijnglas mag gewoon bij het restafval.
porselein (borden) en aardewerk: naar het containerpark; lampen: naar het containerpark; optisch glas (vergrootglas, brilglas, horlogeglas …): naar het containerpark; gebroken glas: naar het containerpark.