Korte inhoud. De laatste week van de veertigdagentijd wordt de Goede Week genoemd. In deze week herdenken christenen het lijden en sterven van Jezus vanaf de intocht in Jeruzalem tot paasmorgen.
Paaszaterdag (Sabbatum Sanctum in het Latijn) of Stille Zaterdag is de zaterdag die volgt op Goede Vrijdag. Het is de dag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest.
Heilige Maandag
De volgende ochtend ging Jezus naar de plaatselijke tempel. Toen hij in de tempel kwam, joeg hij de kooplieden eruit. "Er is geschreven: Gods huis moet een huis van gebed zijn.
Heilige Dinsdag
Na de handelaars, pakte Jezus de godsdienstleraren en farizeeërs aan.
Aswoensdag is in de katholieke traditie het begin van de 40 dagen durende Vastentijd, die loopt tot en met Stille Zaterdag. Van Aswoensdag tot Pasen zijn er veertig vastendagen, waarbij de zondagen niet worden meegerekend. Aswoensdag wordt voorafgegaan door vastenavond en het carnaval.
De veertigdagentijd is de periode van boete, bekering en gebed voor Pasen, lopend van Aswoensdag tot aan de avondmis van Witte Donderdag. De veertigdagentijd is een periode die voorafgaat aan en voorbereidt op het Hoogfeest van Pasen.
Palmzondag, ook wel Palmpasen of Passiezondag genoemd, is de laatste zondag voor Pasen, waarop de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem wordt gevierd. De laatste zondag in de Veertigdagentijd en de eerste dag van de Goede Week is het Palmzondag, ook wel Passiezondag of Palmpasen genoemd.
Witte Donderdag markeert het begin van het lijden van Jezus. Jezus werd om 09.00 uur gekruisigd. Om 12.00 uur werd het donker en om 15.00 uur overleed Jezus Christus. Voor zonsondergang werd hij begraven.
Deze week is de Stille Week. Christenen staan stil bij het lijden van Jezus. Er wordt deze week stilgestaan bij de pijn en het lijden van Jezus tijdens de geseling en kruisiging op Goede Vrijdag en de rouw en het verdriet van de vrouwen bij zijn graf op Stille Zaterdag.
Vastentijd, veertigdagentijd of quadragesima is de periode die begint op Aswoensdag als voorbereiding op het Paasfeest. De veertigdagentijd is een periode van vasten en bezinning op de feitelijke christelijke levenspraktijk.
Op Palmzondag vieren christenen de intocht van Jezus in Jeruzalem. Hij reed op een ezel de stad in en de mensen wuifden hem juichend toe met palmtakken. In de katholieke kerk krijg je daarom tegenwoordig op deze dag 'palmtakjes' mee.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Maar wanneer de eerste dag van de lente op een zondag valt, dan wordt Pasen de zondag erna gevierd. Door deze regel valt Pasen altijd tussen 22 maart (eerste dag van de lente) en 25 april. Men kan de data van eerste en tweede paasdag berekenen aan de hand van de maancyclus.
Het is de laatste dag van de lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest, de opstanding van Christus uit zijn graf. Op deze dag herdenkt men de tijd dat Christus dood in het graf lag en er als het ware een stilte in de wereld optrad.
Met Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest herdacht. Het is de 49ste dag ná Pasen (50ste dag ván Pasen). Het begin van de Christelijke Kerk wordt ook gemarkeerd door deze uitstorting.
De zondag voor Pasen (de laatste zondag van de vastenperiode) staat bekend als Palmzondag, ook wel Palmpasen of Passiezondag. Het is de eerste dag van de zogeheten Goede Week, waarin het lijden, sterven en de verrijzen van Jezus Christus worden herdacht.
Aswoensdag is de eerste dag van de Veertigdagentijd. Op deze dag zet de priester met as een kruisje op het voorhoofd van de kerkgangers, om hen aan te sporen tot bezinning, boete en bekering. Aswoensdag is een verplichte vastendag.
Pasen is het belangrijkste christelijke feest en draait om de kruisiging en wederopstanding van Jezus Christus. Pasen zelf valt op zondag en is in feite de dag dat Jezus uit de dood herrees. Maar het paasfeest is ook wel de verzamelnaam voor de hele week, van Witte Donderdag tot tweede paasdag.
Pasen: de wederopstanding
Daarom eindigt op deze dag de vastenperiode. Omdat christenen dit nooit op hun rustdag buiten de deur kunnen vieren, is er nog een tweede dag aan vastgeplakt. Vandaar de eerste en tweede paasdag.
Maandag 13 juni is bekend als witte maandag en is een religieuse [...] feestdag in vele landen zoals onderandere, Ierland, Nederland en Zwitserland.
Koerei is een verbastering van kopperei (=kippenei). Hei koerei, hallo kippenei dus.
Het bekendst is Laetare, de vierde zondag van de Vastentijd. Deze dag wordt ook wel halfvasten genoemd. De liturgische kleur op deze dag is (anders dan op de andere dagen van de Veertigtijd, waarop paars gedragen wordt) roze. De laatste zondag van de Veertigdagentijd is Palmpasen.
De katholieke kerk verwacht dat je op Aswoensdag en Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen, sowieso geen snoep, vlees of alcohol consumeert. Je dag moet dan in teken van soberheid staan, aangezien op die dag de kruisiging en dood van Jezus herdacht wordt.