Kies je voor een gerechtje met haring, dan laat de haring zich prima combineren met o.a. bietjes, appel, komkommer en tomaat, gekookt kalfslvlees, mierikswortel, en zure room met mosterd. Ook op een toastje, in een salade of gewoon in stukjes als borrelgarnituur kun je prima een harinkje aanbieden.
Haring, Hollandse Nieuwe, is wereldberoemd vanwege zijn volvette, zilte smaak en het zachte visvlees dat op je tong smelt. Het hoge vetgehalte vraagt om een frisse wijn, die tegenwicht biedt maar niet botst. Vinho Verde, Rías Baixas, Muscadet en ook droge Sherry's als Manzanilla en Fino zijn goede haringmaatjes.
Kies het liefst een witte wijn met veel frisheid, een hoog smaakgehalte en redelijk goede zuren. Als het kan is een beetje mineraliteit en zelfs tikkie ziltigheid. Een niet-meer-piepjonge-Riesling is perfect bij een zoute haring. Of denk aan een kwalitatieve Chardonnay (zonder hout) uit de Bourgogne.
Haring is een vette vis. Vette vis is een gezonde keuze en staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis.
Haring valt in de categorie 'gezonde vette vis, net zoals zalm en makreel. Goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Die vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur 'DHA' ondersteunt het functioneren van de hersenen.
Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden. Bovendien zit er in vette vis vitamine D en een tekort hieraan belemmert gewichtsverlies.
Pils en Weizen
Op een haringparty is de keus voor een pilsener zeker geen slechte. Het is een fris bier met koolzuur, dus dat doet het goed in combinatie met de haring. Als je de keuze hebt, kies dan een pilsener met een stevige moutsmaak in plaats van een pilsener met bitterheid.
Bols Corenwijn 100 cl | €25.49 | DirckIII.
De vette vis en de krachtige smaken van bijvoorbeeld een Tripel tillen elkaar op. Zet bij voorkeur een bier met redelijk wat alcohol aan tegen de vette vis. Dat neemt niet weg dat ook verkwikkende bieren uit de categorie Soepel & Subtiel en Fris & Fruitig mooie combinaties kunnen opleveren.
Bij visgerechten serveer je best een fris of lichtzurig bier: witbier, blond abdijbier, geuze of tripel bijvoorbeeld. Grijze garnalen, daar hoort Rodenbach bij. En zeetong meunière met tripel, een hemelse combinatie! Of probeer dit hapje met Vlaamse erkende streekproducten met een Bolleke.
Geen twijfel mogelijk, een stevige tripel of een sterk blond bier maken hier de dienst uit. Als de vis een volle en iets vettige structuur heeft, zoals zalm, kies dan voor een sterke tripel.
Vis en cholesterol
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Haring bevat per 100 gram ongeveer 200 calorieën. Dat is redelijk wat, zeker als je er een stevige filet van eet. De reden is dat haring één van de vettere vissoorten is die je in Nederland kunt krijgen. Dat klinkt misschien ongezond, maar het tegendeel is het geval!
Een vis die slechts licht gezouten is, is daarom de beste keuze. Zure haring en rolmops zijn op zich ook gezond, maar zure haring bevat wel wat meer verzadigde vetten en calorieën dan zoute haring. Ook rolmopsen bevatten meer calorieën dan reguliere haring.
Als je een normale gezouten haring eet, zit je al op 1 gram. Zoute haringen zijn dus prima vanwege hun vet, maar minder goed vanwege het zoutgehalte. Eén zoute haring eten, kan geen kwaad. Maar met twee achter elkaar eet je echt te veel zout.
Uitje en augurk erbij en happen maar! Waar de Nederlandse vissers in 2011 voor 86 miljoen kilo haring zorgden, wat destijds 5,2 kilo per persoon was, zorgen onze bovenburen nu voor 76 miljoen haringen per jaar. Dat is gemiddeld 4,5 haring per Nederlander.
Hoe eet je haring? Traditioneel wordt Hollandse Nieuwe, vers van het mes, rauw en in z'n geheel gegeten. Je pakt de staart van de vis tussen duim en vinger, haalt 'm eventueel door de uitjes en hapt 'm zo op. In de hoofdstad wordt de haring vaak in stukken gesneden met wat zuurgoed erbij.
Waarom eigenlijk? Augurken – en niet te vergeten rauwe uien – werden ook gegeten om de smaak van de haring te verdoezelen. De Amsterdamse specialist: "Die waren vroeger zo zout als de pest. Haringboeren hadden badkuipen met haring waar ze augurken in gooiden om de vis te ontzouten.
Vette vis. De vetzuren in vette vis (omega-3-vetzuren) zoals zalm, haring of sardines beschermen niet alleen tegen hart- en vaatziekten maar zorgen ook voor een gezonde huid.
'Ze zijn 2 euro 25 per stuk en 5 voor 10 euro. ' Sinds de komst van de nieuwe haring is het bij zijn zaken een komen en gaan van liefhebbers. 'Het is zeker lekker druk, we hebben ook mazzel met het weer.
Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan. Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm. Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
Staat er gerookte vis op het meu, haring of makreel bijvoorbeeld, dan kan je niet verkeerd doen met een amberkleurige 'spéciale belge'. Gerookte vis heeft een sterke smaak en een vette textuur. De mouten en de karameltoetsen van een Spéciale Belge weten daar wel raad mee.
Coquilles bereid je bovendien supersnel en gaan uitstekend samen met een lekker Blond Biertje. Bereid je Coquilles (St. Jacobsschelpen) zo naturel mogelijk, dan blijft de smaak behouden. Een Leffe Blond is een super combinatie hierbij.