De zwarte truffels herken je aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. Van binnen zijn ze wit dooraderd en de buitenkant is vaak 'bedekt' met hele kleine bultjes.
Je kan de zomertruffel herkennen aan haar grillige, gekerfde ronde vorm. De truffel heeft een donkere, bruine schil en heeft een witte tot geelachtige kleur. Haar inkepingen zijn bruin. Wanneer het fruit te wit is, is de truffel nog niet rijp genoeg.
De zwarte truffel komt veel meer voor en is daarom ook betaalbaarder, minder aromatisch met een rimpelige huid en in dezelfde afmetingen als de witte exemplaren. Hij komt vooral veel voor in Umbrië, langs de Nera rivier en wordt geoogst van november tot maart.
De Zwarte truffel (Tuber melanosporum) is 'de Koning' onder de zwarte truffels. Ook wel Périgordtruffel, Tricastintruffel, Rabasse, en in Italië Spoleto- of Norcia truffel genoemd. Prijsindicatie: € 600 – 1.500 per kilo. Het formaat varieert tussen dat van een kwartelei en een appel.
Rekening houdend met de hoeveelheid materiaal die wordt weggegooid bij het schoonmaken, ligt de prijs van vuile truffels rond de €300/kg.
Zwarte truffel kan gebruikt worden in meerdere bereidingen. Rauw over een gerecht, maar ook fijn geschaafd door een gerecht. Voor alle soorten truffels geldt dat ze het beste te combineren zijn met eiwitrijke producten. Rijke producten als Parmezaanse kaas geven de smaak van truffel een echte boost.
Truffels zijn een soort van smaakvolle schimmel die vaak wordt gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten. Naast hun uitgesproken smaak en aroma zijn truffels ook zeer voedzaam, rijk aan antioxidanten en kunnen ze antibacteriële, anti-kanker en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!
Bijna overal in Nederland waar voldoende kalk in de bodem zit groeien eetbare truffels. Of het nu langs de grote rivieren, de duinen of op de stuwwallen is. Overal worden momenteel wel truffels gevonden mits je een goede truffelhond bezit.
Het is ontzettend geurig en heeft zo'n aardse smaak. Als je het over een warm gerecht schaaft, komen al die geur- en smaakstoffen vrij. Heerlijk. Je moet er alleen niet te veel mee willen doen.
De smaak van magic truffels is uniek en daarom lastig te beschrijven. Maar lekker is anders! De smaak lijkt wel wat op metaalachtig bloed. En verse magic truffels moet je goed kauwen om alle belangrijke stoffen eruit te halen.
Je lichaam bouwt een tolerantie op nadat je Magic Truffels of Paddo's hebt geconsumeerd. Daarom moet je minstens 1-2 weken wachten om weer te trippen. Neem je dus vaak Magic Truffels of Paddo's dan zal je elke keer meer moeten nemen om hetzelfde effect behalen.
"Meestal denken mensen dat de truffel een wild product is dat moeilijk is om te kweken, maar dat is helemaal niet zo. De teelt wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde 'tartufaie', percelen waar mycorrhiza planten worden geplant met wortels die al zijn gekoloniseerd met de verscheidenheid aan truffels.
Truffels hebben een knobbelige vorm en een zeer sterke geur. Ze ruiken een beetje naar de plaats waar ze vandaan komen: naar aarde en mos. Sommige mensen vinden deze geur heerlijk, anderen vallen erbij flauw.
Verse truffels hebben normaal een houdbaarheid van ongeveer 7-10 dagen. Dit onder de voorwaarde dat de truffels op de juiste manier bewaard en behandeld worden. Het kan zelfs zijn dat de truffels langer houdbaar zijn (tot wel 3 weken!).
Opmerking: eenmaal geopend kun je truffels niet langer dan een maand bewaren in de koelkast. Je zal dus een voorraadje van 26 dagen (7 gram verse truffels) moeten drogen of opnieuw vacuüm verpakken en in de koelkast bewaren.
Daarom is men ook honden gaan trainen om truffels te zoeken. Er is zelfs een 'truffelhond': de Lagotto Romagnolo, een ras dat oorspronkelijk werd gefokt als apporteur voor waterwild.
De truffel is al van oudsher een mysterieus en intrigerend ingrediënt. De truffel groeit namelijk volledig onder de grond, hoogst ongebruikelijk op zichzelf en is van zwarte kleur. Dit is uiterst ongewoon voor een levende plant.
Graaf een klein gat en plant het truffelboompje (stekje met mycelium) Houd de plek onkruidvrij, verzorg het boompje en plaats kippengaas. Wekelijks één keer water geven voor extra vochtigheid. Na 3, 5 of zelfs 10 jaar kun je een hond gebruiken om truffels op te sporen.
60 euro! Zoveel betaal je gemiddeld voor een Taiyo no Tamago of 'ei van de zon-mango'. Deze Japanse lekkernij zou weleens het duurste stuk fruit op aarde kunnen zijn.
De exclusieve Japanse paddenstoel die matsutake heet is de duurste groente ter wereld en dat is niet voor niets. Deze luxueuze champignon wordt door velen gezien als magisch en is over de gehele wereld zeer gewild.
Maar op nummer één staat restaurant Sublimotion op het Spaanse eiland Ibiza, waar een menu zo'n 1.540 euro kost. Het duurste restaurant in Nederland is Ciel Blue op de 23e verdieping van het Okura-hotel in Amsterdam.
Van paddo's en truffels kun je erg misselijk worden. De volgende klachten komen vaak voor: duizeligheid, buikpijn/buikkrampen, overgeven, rillingen, desoriëntatie en zweten. Deze 'bodyload' kan heel heftig zijn. Voor mensen die daar gevoelig voor zijn, is dat vaak een reden om geen tripmiddelen (meer) te gebruiken.
Psychedelische truffels hebben voornamelijk geestelijke effecten en hebben een bewustzijnverruimende werking. Het zorgt ervoor dat in je hersenen zintuigelijke waarnemingen anders worden doorgegeven. Deze ervaringen en waarnemingen kunnen mooi zijn en helpen met het veranderen van je eigen perspectief.
Ongeveer 30 tot 60 minuten na de inname begint de werking en na 4 tot 6 uur zijn de paddenstoelen uitgewerkt. Een paddo/truffeltrip heeft een golfachtig karakter. De meest intense ervaringen zijn in de eerste 2 uur.