Als je kind niet meer naar jou toe wilProbeer samen tot een oplossing te komen, eventueel met een mediator of advocaat erbij. Jij hebt in bijna alle gevallen recht op omgang met je kind! Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen, bespreek dan jouw situatie met een advocaat en laat je goed adviseren.
Een kind heeft altijd recht op omgang met de niet-verzorgende ouder (of die nu gezag heeft of niet). Ten aanzien van een kind dat 12 jaar en ouder is en dat bij de kinderrechter 'van ernstige bezwaren tegen omgang met zijn ouder heeft doen blijken' kan een verzoek tot omgang worden afgewezen.
In Nederland hebben kinderen vanaf 12 jaar het recht om hun mening te geven over bij welke ouder ze willen wonen na een echtscheiding. Dit betekent echter niet dat ze volledige zeggenschap hebben; de uiteindelijke beslissing ligt bij de rechter.
Misverstand: kinderen mogen vanaf 12 jaar zelf beslissen
Dit heet het kinderverhoor. De rechter houdt vervolgens uiteraard rekening met de mening of wensen van het kind, maar dit betekent niet dat de rechter die mening ook steeds blindelings volgt en het kind dus via het kinderverhoor zelf mag bepalen.
Blijf gewoon doorgaan met uw dochter regelmatig een berichtje te sturen. Vertel hoe het u gaat, met een foto of een herinnering aan vroeger. Laat merken dat u haar als dochter blijft zien en dat u hoopt dat jullie elkaar in de toekomst weer zullen ontmoeten. Contact met lotgenoten zal u zeker goed doen.
Als je tussen de 12 jaar en 16 jaar bent dan moeten jouw ouders luisteren naar jouw mening, maar uiteindelijk beslissen zij dingen als: bij wie je gaat wonen, wanneer en hoe vaak je de ouder ziet waar je niet woont etc. Als je ouders er niet uitkomen, dan beslist de kinderrechter wat goed voor jou is.
Wat is een symbiosetrauma? - over patronen overnemen van je ouders. “Symbiosetrauma” is waarschijnlijk geen term die je in een doorsnee koetjes-en-kalfjes-gesprek laat vallen. Toch hebben veel mensen hier onbewust last van. Symbiosetrauma komt erop neer dat je gevoelens en patronen overneemt van je ouders.
9-5 verblijfsregeling
Dit is een uitbreiding van de 12-2 regeling, waarbij de kinderen bij 1 ouder verblijven en waarbij ze om de twee weken niet een weekend, maar een uitgebreid weekend van 5 dagen (bijvoorbeeld van woensdag tot zondag) bij de andere ouder verblijven.
Veel mensen denken onterecht dat de moeder altijd de meeste rechten heeft als het om de kinderen gaat. Tegenwoordig is het echter zo dat de vader in de meeste gevallen evenveel rechten heeft als de moeder.
Je hebt recht op omgang met jouw kind als je in 'nauwe persoonlijke betrekking' tot je kind staat. Alleen het biologische vaderschap is daarvoor niet voldoende. Als enkel biologische vader zul je meer moeten bewijzen dan een juridische ouder om het omgangsrecht te verkrijgen.
Zoals hierboven genoemd mag een kind dus vanaf zijn 18e zelf beslissen waar hij of zij wil wonen. Tot die tijd bepalen zijn of haar ouders (of de rechter) waar hij of zij woont. Toch is het niet gek dat veel mensen denken dat een kind vanaf zijn 12e mag beslissen waar hij of zij gaat wonen.
11 tot 12 jaar Kinderen kunnen in deze leeftijd voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal 1,5 tot 2 uur alleen bij daglicht of in de vroege avond. 13 tot 15 jaar Kinderen kunnen alleen thuisblijven, maar niet 's nachts.
Feitelijk is de enige mogelijkheid die je hebt om oudervervreemding aan te tonen, door een dossier op te bouwen van onwil of inactie van de andere ouder om de band tussen je kind en jou te bevorderen.
16.000 kinderen per jaar krijgen te maken met ouderverstoting, gemiddeld 2 per uur! Ouderverstoting is strafbaar volgens art.279 en 300 Wetboek van strafrecht!
Einde ouderlijk gezag bij gevaar voor ontwikkeling kind
De raad onderzoekt of de ontwikkeling van uw kind in ernstig gevaar is. En of er geen andere mogelijkheden zijn om dat gevaar te stoppen. Is dat het geval, dan kan de raad de kinderrechter vragen om uw gezag over uw kind te stoppen.
Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien. Daarnaast ben je als ouder verplicht om het contact met de andere ouder bij de kinderen te bevorderen.
Een ouder die gezag over een kind heeft, moet het kind verzorgen en opvoeden.Daarnaast mag de ouder officiële handelingen uitvoeren voor het kind. Zoals een handtekening zetten voor de aanvraag van een paspoort.
Wanneer een ouder de omgangsregeling niet nakomt kan een ouder met gezag aangifte doen wegens onttrekking van het kind aan het gezag. Onttrekking aan het ouderlijk gezag is strafbaar op grond van artikel 279 Wetboek van Strafrecht. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad verduidelijken het begrip 'onttrekken'.
Wat valt onder de alimentatie
Als jullie eenmaal een alimentatiebedrag hebben afgesproken of als de hoogte van de alimentatie is vastgesteld door de rechter, dan vallen in principe alle kosten van de kinderen hieronder. Dus eten, drinken, kleding, kosten voor kinderopvang, zwemles, clubjes enz.
Ook wanneer de verdeling niet helemaal 50/50 is (bijvoorbeeld 60/40) wordt er nog gesproken over co-ouderschap. Bij deze omgangsregeling worden de zorgtaken dus gelijkelijk tussen de ouders verdeeld.
De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag dat betaald moet worden, tenzij jullie daar zelf afspraken over maken. Deze afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. Deze afspraken kun je daarna door de rechter laten toetsen aan de normen en definitief vast laten leggen.
Emotioneel afwezige ouders zijn ouders die fysiek aanwezig zijn in het leven van hun kinderen, maar emotioneel niet beschikbaar zijn. Het is een term die je steeds vaker voorbij hoort komen omdat we ons (in algemene zin) steeds meer bewust worden van het effect van deze emotionele afwezigheid.
Kluwengezinnen: een gezin waarin een duidelijke structuur ontbreekt en gezinsleden met elkaar verstrengeld zijn.
Houdt je ex-partner opzettelijk de inter-ouderrelatie onrustig en wordt jullie kind ingezet voor de strijd, dan kan dit ertoe leiden dat je kind – uit zelfbehoud – jou op termijn volledig verstoot. Dit heet ouderverstoting. Tegenover ouderverstoting (lees definitie) staat oudervervreemding (lees defintie).