De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks.De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Daarnaast scheurt douglas hout doorgaans iets minder snel scheurt dan lariks hout. Dit draagt ook bij aan de stabiliteit van het hout, want douglas hout is sterker dan lariks hout. Verder heeft douglas hout vaak een zeer mooi recht draadverloop, hiertegenover heeft Lariks toch vaker een warrig draadverloop.
Lariks is - evenals douglas, eikenhout & diverse hardhout soorten - een populaire houtsoort die veelal onbehandeld wordt toegepast. Met een duurzaamheidsklasse 3, wat een een levensduur inhoudt van 10-15 jaar (in het geval van onbehandeld buitengebruik), is dit voor de meeste buitentoepassingen ideaal geschikt!
Douglas is doorgaans iet meer rosé van kleur terwijl Lariks doorgaans geler is. Een ander relatief klein verschil is dat Douglas doorgaans iets minder scheurt dan Lariks, terwijl de duurzaamheid van Lariks iets hoger licht dan Douglas. Een ander verschil is dat Lariks minder stabiel is dan Douglas.
Siberisch lariks is aanzienlijk duurzamer dan Douglas omdat het veel langzamer groeit. Daardoor is het veel compacter, veel zwaarder en zit er meer hars in. Het is daardoor ook duurder.
Algemeen. De Lork of Lariks (Larix) is als conifeer een bijzondere boom te noemen. Het is namelijk het enige coniferengeslacht in West-Europa, waarvan de bomen hun naalden in de winter verliezen. Wel geniet je in de herfst daardoor van een prachtige herfstverkleuring, van fel oranjegeel tot goudgeel.
De meest bekende houtsoort voor buiten is douglas hout. Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 - 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten.
Duurzaamheidsklasse. Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Voor een optimale levensduur is het belangrijk om het Douglas hout goed te behandelen. Ook om de prachtige uitstraling van Douglas te behouden is beitsen noodzakelijk.
Onbehandeld gaat Lariks (Siberisch lariks) 10 tot 15 jaar mee. Lariks heeft hiermee een gemiddelde duurzaamheid en zal naast de mogelijke aantasting van schimmels na verloop van tijd gaan vergrijzen, uitdrogen en kromtrekken.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Kies buiten voor onbehandeld (Europees) hardhout of verduurzaamd gemodificeerd hout. Voor gevelbekleding kun je ook kiezen voor een zachtere houtsoort, zoals Western red Cedar, lariks of Douglas. Neem altijd hout met het FSC- of PEFC-keurmerk: dat garandeert verantwoord bosbeheer en houtwinning.
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo'n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5.
Een groot voordeel: Duurzaamheid
Doordat Douglas hout erg duurzaam is krijgen schimmels minder snel de kans om het hout aan te tasten. Dit komt door het kernhout wat binnenin het Douglas hout zit. Dit kernhout bevat veel hars wat continu hard wordt, waardoor de schimmels weinig kans krijgen om het hout aan te tasten.
Douglashout kan van nature tegen water en regen. Het is een harshoudende houtsoort die relatief duurzaam is bij buiten gebruik. Het is dus uitstekend geschikt voor buiten toepassingen zoals pergola's, carports, veranda's, overkappingen, schuttingen en tuinhuisjes.
Douglas hout kan over het algemeen goed tegen water.Echter, kan geen enkele houtsoort tegen langdurige vochtigheid. Daarom is het belangrijk dat het hout ook de tijd krijgt om te drogen en niet constant nat is. Douglas hout is een van de hardste naaldsoorten, Douglas wordt naarmate het droger werd steeds harder.
Zoek je naar een product dat een betere bescherming biedt? Dan is beits waarschijnlijk beter geschikt dan olie om het douglas hout te behandelen. Je verlengt hiermee de levensduur van het materiaal.
Douglas hout is een houtsoort met een geheel eigen uitstraling. Het hout heeft een warme kleur en brengt dit ook mooi over in de tuin. De warme kleur van dit hout blijft er alleen niet voor altijd zo mooi uitzien. Na gemiddeld 15 jaar zal het hout vergrijzen.
Onder invloed van wind, zon en regen extreem gaat de warme uitstraling extreem snel verloren. Ook kan blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is, maar wel zorgt voor vergrijzing van het hout), algen en houtrot bijdragen aan vergrijzing van douglas hout.
Door de snelle groei heeft het hout een grovere structuur en is het hout erg kwetsbaar voor rot op plekken waar het voortdurend in contact staat met zuurstof en water. Douglashout rot binnen 1-2 jaar als je een douglaspaal onbehandeld in de grond zet.
Duurzaamheid Douglas onbehandeld is zeer goed. Het is een zeer duurzame houtsoort. Mede daarom is het dus ook zo populair. De levensduur van het hout is ongeveer 15 jaar.
De beste manier om de originele kleur van het Douglas hout te behouden, is door Douglas olie op terpentinebasis te gebruiken. De olie dringt tot diep in het hout door en geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling. Je hoeft het hout verder niet te impregneren.
Wat is beter Douglas of geïmpregneerd hout? Geïmpregneerd hout heeft een duurzaamheidsklasse 2-3 (10 - 25 jaar).Het is duurzaam tot matig duurzaam en gaat langer mee dan douglashout.
Douglas hout droog houden
Natuurlijk is Douglas hout goed bestand tegen water. Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid. Dus ook douglas hout is niet waterbestendig als het lang in contact staat met water.