Kalk kan geen kwaad Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid.
Het drinkwater in Nederland is sowieso veilig. Het drinken van onthard water is net zo veilig.
Mineralen calcium en magnesium (kalk) in kraanwater hebben geen duidelijk gezondheidseffect. Kalk in je water helpt je lijf maar een heel klein beetje aan de voedingsstoffen calcium en magnesium. Calcium en magnesium in kraanwater doen kortom weinig tot niks voor je gezondheid.
De ondergrens voor drinkwaterbedrijven is in het Drinkwaterbesluit vastgelegd op 5,6 dH als het water onthard wordt.De bovengrens wordt vaak gesteld op 12,5 dH. De gemiddelde hardheid voor Nederlands drinkwater ligt rond de 8 Duitse graden. Je kunt online websites vinden om de waterhardheid in jouw regio op te zoeken.
Zacht water is in de praktijk prettiger dan water wat hard is. Beiden zijn uiteraard geschikt voor consumptie, maar zacht water heeft minder nadelen. Calcium gaat zich, bij opwarming, namelijk hechten aan oppervlakten.
Wat wel werkt: een waterontharder
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De water ontkalker vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
Ontharden. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Hard water is soms slecht voor je huid.Het kan nadelig werken voor eczeem, psoriasis en een droge huid. In hard water zitten magnesium- en calciumdeeltjes. Deze deeltjes verhogen de pH-waarde van je huid, wat een droge huid bijvoorbeeld nog droger maakt.
Calcium (kalk) en magnesium maken niet alleen je water hard, ze voegen ook smaak toe aan jouw water. De smaak van calcium en magnesium is van nature bitter en zelfs een beetje zoutachtig (calcium wordt in Duitsland dan ook wel eens 'bitterzout' genoemd).
In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Dat de waterhardheid per regio verschilt, komt onder meer door waar het water vandaan komt.
Kort gezegd is hard water, water dat veel kalk (een samenstelling van calcium en magnesium) bevat. Hoe meer kalk het water bevat, hoe 'harder' het is. In Nederland drukken we de hardheid uit in Duitse graden (ºD of dH). Hierbij staat 1 dH gelijk aan 17,8 gram kalk per 1000 liter (1m3) water.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Het is onvoorstelbaar en ook bij niet veel mensen bekend hoeveel water voor ons lichaam doet en hoe belangrijk het is om zuiver water tot ons te nemen. Water wat op natuurlijke wijze gezuiverd is, zonder chemicaliën en organismen, is één van de grootste hoekstenen van een gezond en vitaal leven.
Water drinken verbetert je immuunsysteem
Hoe beter je lichaam gehydrateerd wordt, hoe beter je immuunsysteem functioneert. Naast dat je minder snel een verkoudheid of een griepje oploopt, voorkomt het ook dat zouten zich in je nieren ophopen en zo nierstenen kunnen vormen.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja.De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Zacht water laat shampoos over het algemeen gemakkelijker schuimen dan hard water en veroorzaakt geen ophoping van mineralen op het haar waardoor het slap en futloos wordt. Haar dat in zacht water is gewassen, is meestal zacht en glanzend.
Een van de makkelijke oplossingen die vaak worden aangeraden om water te ontkalken is het koken van water. Door water te koken blijven stoffen zoals kalk en magnesium op de bodem van de pan of waterkoker hangen waardoor het water zelf kalkvrij is.
Door nierschade kun je bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen.
Koffie is goed voor je nieren
Het bevat veel antioxidanten en vermindert het risico op veel ziekten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat van de mensen met nierproblemen koffiedrinkers langer leven dan de personen die weinig tot geen koffie drinken.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Deze elementen komen van nature voor in de grond en dus in het grondwater. Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, hoe harder het water is.
Een waterhardheid tussen de 0 en 3 dH (Duitse hardheid) wordt beschouwd als zacht water. Dit water voelt zachter aan, smaakt beter en is ook beter voor huishoudelijke apparaten.