Spanje. Door de extreme droogte woedden in Spanje verschillende bosbranden. Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
Voor Spanje is 2022 qua bosbranden nu al het verwoestendste jaar. Het risico op bosbranden is al maandenlang hoog en zelfs "extreem hoog" in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië. De droogte en hitte spelen het land parten. Alleen al nabij de Portugese grens ging ruim 31.500 hectare bos in vlammen op.
Frankrijk kampt deze zomer met historisch grote bosbranden. Sinds begin dit jaar ging meer dan 60.000 hectare aan bos en heide in vlammen op, vooral de afgelopen weken ten zuiden van Bordeaux en langs de Middellandse Zee. Daarmee is het een van de ergste jaren ooit qua bosbranden.
COVILHA - De Portugese brandweer heeft een enorme brand in het natuurpark Serra da Estrela, in het midden van het land, onder controle gebracht. Meer dan 1200 brandweerlieden, honderden blusvoertuigen en ruim tien vliegtuigen en helikopters waren ingezet tegen de vuurzee.
Het risico op bosbranden blijft 'extreem hoog' in delen van Andalusië, Aragon en Catalonië, waarschuwde EU-klimaatdienst Copernicus. Voor Spanje is 2022 nu al het meest verwoestende bosbrandjaar.
Frankrijk, Spanje, Griekenland, Italië: overal in Europa zijn nu bosbranden. Het is erger dan ooit. De bosbranden ze zijn heftiger en duren langer. In Europa is nu al meer natuur verwoest dan in heel 2021.
Vanwege een bosbrand ten westen van de Spaanse stad Zaragoza hebben zo'n vijftienhonderd mensen hun huizen moeten verlaten. De brand woedt in de buurt van Añón de Moncayo in het noordoosten van Spanje en wordt aangewakkerd door de sterke wind. In de regio bestrijden zo'n driehonderd brandweerlieden het vuur.
In het zuiden van Frankrijk zijn zo'n duizend mensen geëvacueerd vanwege een opgelaaide bosbrand. De evacuaties vonden plaats in het departement Aveyron, waar volgens de lokale autoriteiten 1260 hectare natuur verloren is gegaan. De brand leek zaterdag na zes dagen onder controle te zijn.
De twee bosbranden die de departementen Aveyron en Lozère teisteren, zijn inmiddels geblust. De branden vernietigden 730 hectare bos op de grens tussen de twee departementen. 'Voorzichtigheid is nog steeds geboden' en 'de brandweer blijft ook de komende dagen paraat', klinkt het.
Wind, waarmee zuurstof wordt aangevoerd, kan de vuurhaarden aanwakkeren en snel in een bepaalde richting verspreiden. Vooral droge oostenwinden worden gevreesd. Het vuur kan zich daardoor met snelheden van 25 kilometer per uur verspreiden.
Autosnelweg A63 tussen Bordeaux en Spanje gaat opnieuw open na bosbranden. Het stuk van de A63-autosnelweg in het zuidwesten van Frankrijk dat eerder deze week werd afgesloten wegens de felle bosbranden in de regio, wordt opnieuw geopend.
Het aantal mensen dat sinds maandag is geëvacueerd vanwege bosbranden in het Franse departement Gironde is opgelopen tot 840. Volgens de lokale autoriteiten is tot nu toe zo'n 3500 hectare natuur verloren gegaan en het vuur breidt zich nog steeds uit.
16 augustus 2021 - Var: de evacuatie van een twaalftal campings vond plaats in het achterland van Cavalaire en Saint-Tropez, met name rond de dorpen Grimaud en La Môle. Camping Charlemagne in Grimaud brandde volledig af. Voor de andere kampeerders begint de vakantie opnieuw na twee dagen evacuatie.
Wat doe ik als er een bosbrand in de buurt is? 'Richt je tot de lokale autoriteiten en volg hun aanwijzingen,' adviseert de ANWB. 'Waarschuw mensen in je omgeving. Natuurbranden zijn grillig en kunnen zich snel verspreiden.
In Yunquera de Henares, ten noordoosten van Madrid, en Olmeda del Rey, ten zuidoosten van de hoofdstad, woeden ook bosbranden. De meeste branden in Spanje zijn grotendeels onder controle. In de eerste zeven maanden van dit jaar hebben bosbranden zo'n 200.000 hectare, of 2.000 vierkante kilometer, in Spanje verwoest.
In Noord- en Midden-Portugal waren dit weekend zo'n duizend brandweerlui in de weer om bosbranden te blussen. Een bejaardentehuis en een rivierstrand werden uit voorzorg geëvacueerd. Ook in het Mafra-gebied, ongeveer 40 kilometer ten noorden van hoofdstad Lissabon, woeden stevige branden.
In het zuiden van Europa moeten duizenden mensen hun huis ontvluchten vanwege natuurbranden. Terwijl het continent gebukt gaat onder hoge temperaturen, staan grote stukken natuur in Griekenland, Frankrijk, Spanje en Portugal in vuur en vlam.
Kroatië Ook langs de Adriatische kust in Kroatië hebben de afgelopen week branden gewoed. De brandhaarden situeren zich vooral rond Zaton en Šibenik. Al ruim 3.000 hectare bos is aangetast.
De vier gevaarlijkste vuurzeeën woeden in het noordelijke Aveiro, het centrale Leiria, het zuidelijke Faro (Algarve) en Setúbal, 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lissabon. Bijna tweeduizend brandweerlieden zijn bezig de branden te bestrijden.
Drukke wegen
Op de ringweg van Parijs, de Boulevard Périphérique, is het altijd erg druk. In de zomerperiode zijn de grootste problemen te verwachten op de A10 Parijs - Bordeaux - Spaanse grens en op de A7/A9 Lyon - Orange - Spaanse grens.
Komende zomer zijn er maar liefst 5 zwarte zaterdagen in Frankrijk: op 9 juli, 23 juli, 30 juli, 6 augustus en 13 augustus 2022. Daarvan zijn 30 juli en 6 augustus het drukst, naar de huidige verwachting.
De zwaarste files staan in Frankrijk rond Parijs en op de beruchte Autoroute du Soleil. Officieel de A6 en A7. Deze route loopt van Parijs naar het Zuiden. Eerst tot in Lyon en daarna verder tot in Marseille.
Bosbranden kunnen op twee manieren ontstaan: door een natuurlijke of een menselijke oorzaak. Natuurlijke branden ontstaan meestal door onweer. Een klein gedeelte ontstaat door spontane ontbranding van zogeheten 'droge brandstof', zoals zaagsel en bladeren.