Over de oorsprong van het broodje is niet veel bekend maar het werd al in 1760 gebakken. Dat weet men omdat op een schilderij uit dat jaar zo'n broodje afgebeeld staat. Wanneer de naam Kaisersemmel in zwang is geraakt is ook niet duidelijk. Waarschijnlijk is het een vernoeming naar een van de Oostenrijkse keizers.
Ingrediënten: TARWEbloem, water, gist, gejodeerd zout, TARWEGLUTEN, TARWEmoutmeel, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), rijstebloem, aardappelzetmeel, ROGGEbloem, koolzaadolie.
Kaiserbroodjes bewaren
Daarom kun je ze het beste eten als ze net uit de oven komen. Heb je kaiserbroodjes over? Dan kun je deze zeker nog een dag bewaren. Doe de afgebakken kaiserbroodjes in een goed afgesloten plastic zakje en bewaar deze vervolgens in een donkere, afgesloten ruimte.
Oven (220°C): bak de kaiserbroodjes in 6-8 minuten af in het midden van een voorverwarmde oven.
Vaak wordt gekozen voor een lekker vers hard broodje. Harde broodjes worden ook wel krokante broodjes genoemd.
Wat bedoel ik met 'luxe broodjes'
Ik gebruik de term 'luxe broodjes' als verzamelnaam voor al het brood dat anders is dan de normale boterham. Denk bijvoorbeeld aan zachte bolletjes, pistoletjes, Italiaanse bollen, waldkorn driehoeken, croissants, worstenbroodjes, saucijzenbroodjes en roombroodjes.
Stokbrood-truc
De truc is om het brood even 'op te piepen in de oven'. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.
Harde broodjes kun je 3 maanden in de vriezer bewaren. Harde broodjes altijd in bij voorkeur in een papieren zak bewaren op kamertemperatuur. Nooit in de koelkast anders worden de broodje hard en droog. Op deze manier kun je de broodjes 2 tot 3 dagen bewaren, hoewel de broodjes wel zachter worden.
1 kaiserbroodje (65 g) bevat 165 calorieën.
De oplossing: hetelucht stand en dan de temperatuur iets lager (20-40 graden lager) en dan op de helft vd baktijd omdraaien.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
Houdbaarheid brood De voedingswaarde neemt overigens niet af. En wat ook goed is om te weten: hoe vochtiger het brood, hoe langer het goed blijft. Daarom blijft roggebrood ook langer vers dan een stokbrood. Wist je dat ongesneden brood langer vers blijft dan een gesneden brood?
Kaiserbroodje € 0,65.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard wit broodje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard wit broodje'?
Volkorenbrood bevat veel vezels, maar ook vitamines en mineralen en blijft dus de voorkeur houden. Volkoren producten verlagen namelijk het risico op hartziekten en diabetes type 2. Vervang wit brood dan ook zoveel mogelijk door volkoren,- of bruinbrood om zoveel mogelijk gezondheidswinst op te leveren.
Een witte pistolet van 50 gram bevat nét iets minder calorieën, namelijk 138. Ook het vetgehalte ligt een stuk lager: 0,8 gram. Het aantal koolhydraten schiet daarentegen juist omhoog naar 27,2 gram. Over het algemeen is de rest zo goed als gelijk: 1,4 vezels, 5 gram eiwit en 0,64 gram zout.
Er zitten 64 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) hard gekookt ei. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'hard gekookt ei'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Zachte binnenkant
Plaats het aangesneden brood daarvoor samen met een magnetronbestendig glas, gevuld met water in de magnetron. Zet de magnetron even aan, zodat het verdampende water het brood net vochtig maakt. Hierdoor wordt de binnenkant weer zacht.
Krokant of zacht, zó gaat je brood langer mee
Dan bewaar je je brood best in een papieren zak. En wil je je brood nóg langer bewaren? Stop je brood in de diepvries, dan blijft het nog zo'n vier weken goed. Een gouden raad: bewaar je brood niet in de koelkast, want daarin veroudert het veel sneller!
Afbakbroodjes
Naast huisgemaakt brood kun je net zo makkelijk afbakbroodjes in de airfryer afbakken. Op de verpakking vind je hoe hoog de oven moet, zet dan de airfryer 20 graden lager en bak ze in de helft van de tijd gaar.
Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek. Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.