Het onderwijs gebruikt het burgerservicenummer (BSN). Hier heet het ook wel onderwijsnummer. Iedereen die onderwijs volgt dat door de overheid wordt betaald, heeft te maken met het persoonsgebonden nummer (PGN). Scholen zijn verplicht het PGN te gebruiken in hun administratie.
Organisaties buiten de overheid mogen uw BSN gebruiken als dit in een wet staat. En alleen voor het doel dat in de wet staat omschreven. Een zorgverlener (zoals uw huisarts of tandarts) is bijvoorbeeld verplicht uw BSN te gebruiken. Dat staat in de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg.
Ook de volgende gegevens mag de school bewaren: gegevens over de vorderingen en de resultaten van uw kind; gegevens over de gezondheid die nodig zijn voor eventuele speciale begeleiding of voorzieningen; gegevens over de ondersteuningsbehoefte, als uw kind die heeft.
U meldt uw kind zelf aan op een middelbare school. Meestal kan dit vanaf halverwege maart. Om uw kind in te schrijven heeft u een aantal gegevens van uw kind nodig, zoals het burgerservicenummer (BSN) van uw kind.
Nee, dat mag niet. Organisaties mogen uw burgerservicenummer (BSN) alleen gebruiken als in de wet staat dat ze dat mogen. Staat het niet in de wet, dan mag het niet. Ook niet als u hiervoor toestemming zou geven.
De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Ook andere ambtenaren zoals boswachters en belastinginspecteurs kunnen u vragen om een geldig identiteitsbewijs.
Een politieambtenaar, een toezichthouder en een conducteur mogen naar uw identiteitsbewijs vragen. De identificatieplicht betekent dat u zich in bepaalde situaties moet identificeren.
Een leerling mag niet op 2 scholen tegelijk ingeschreven staan. Bij een dubbele inschrijving met een andere vo-school ontvangt u een bericht in uw leerlingenadministratiesysteem (LAS).
Ja, een middelbare school mag uw kind soms weigeren. Bijvoorbeeld omdat de school vol is. U kunt bezwaar maken als een school uw kind weigert.
Bij gebruik van een leerlingvolgsysteem gelden, op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de volgende regels: U verwerkt alleen gegevens als dat noodzakelijk is voor het doel. De gegevens die u verwerkt zijn juist. U regelt de beveiliging van en de toegang tot het systeem goed.
Het gaat om contactgegevens, informatie over schoolresultaten, medische testen, enz. Daarnaast kan je er ook vaak informatie vinden over de ouders, zoals hun beroep. De school mag die info niet zomaar gebruiken, want ook hier is de privacywet van toepassing.
Jij moet op school komen, je huiswerk leren, doen wat je er gezegd wordt en je gedragen volgens de regels. Maar jij hebt ook recht op goed onderwijs, op een rechtvaardige behandeling. Als jij je best doet, mag je er op rekenen dat leraren en begeleiders je goed helpen.
Wilt u buiten Nederland AOW aanvragen en heeft u nog geen burgerservicenummer? Dan zorgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) ervoor dat u wordt ingeschreven in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). U hoeft hiervoor dus niet naar Nederland te reizen. Na de inschrijving ontvangt u uw burgerservicenummer.
Omdat je burgerservicenummer een uniek nummer is, zijn de privacy risico's groot. Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en hebben ze toegang tot je dossier. Wanneer je BSN eenmaal in handen is van criminelen, is de kans groot dat deze onderling wordt doorverkocht in het criminele circuit.
U moet een burgerservicenummer (BSN) hebben
U kunt niet werken in Nederland zonder burgerservicenummer (BSN). Uw werkgever gebruikt een BSN om belastingen en premies te betalen over uw loon. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Dit kan bij gemeentehuizen met een RNI-loket.
Een middelbare school mag uw kind maximaal een week schorsen. Uw kind heeft dan tijdelijk geen toegang tot de school of tot bepaalde lessen. Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen.
Een leerling mag maximaal 5 schooldagen geschorst worden. Het schorsingsbesluit met reden van schorsing wordt per brief aan ouders kenbaar gemaakt. Het schoolbestuur informeert de Onderwijsinspectie bij schorsing langer dan één dag.
Een school mag niet zomaar een aanmelding weigeren omdat een kind ondersteuning nodig heeft. Scholen zijn namelijk wettelijk verplicht om eerst te onderzoeken welke ondersteuning een kind precies nodig heeft. Tegen ouders vooraf al zeggen: 'Uw kind past hier niet', mag niet.
Er zijn geen landelijke regels over het overstappen naar een ander schooltype. Elke school beslist zelf wanneer een leerling van schooltype kan/mag wisselen. De regels die de school hanteert liggen vast in beleid. De school moet dit beleid volgen.
Schrijf uw kind minimaal 10 weken voor het 4 jaar wordt in voor een basisschool. U mag uw kind niet vóór de leeftijd van 3 jaar aanmelden. Houd er rekening mee dat een basisschool geen plaats heeft of een wachtlijst heeft. U mag uw kind bij meerdere scholen aanmelden.
Je kunt jouw studiebewijs/bewijs van inschrijving downloaden via studielink.
Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig als ze naar het buitenland reizen. Zij moeten zich kunnen legitimeren als ze naar het buitenland reizen. Maar ook als zij zorg nodig hebben.
Fraude met identiteitsgegevens
Met een kopie van uw identiteitskaart waarop uw naam, geboortedatum en burgerservicenummer staan, kunnen fraudeurs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft gekocht.
Een kopie van een ID-kaart is geen geldig legitimatiebewijs. Je kunt dus alsnog een boete krijgen voor het niet kunnen tonen van een geldig legitimatiebewijs. Als je 16 jaar of ouder bent is de boete € 90. Ben je onder de 16 jaar dan is de boete € 45.