Wanneer je de Halloween pompoen hebt uitgehold en uitgesneden zal de houdbaarheid snel afnemen. Een uitgeholde pompoen gaat ongeveer 5 tot 12 dagen mee, afhankelijk van de creatie. Het zachte vruchtvlees in de pompoen gaat het snelste rotten. Door de pompoen goed uit te schrapen kan u de houdbaarheid iets verlengen.
Heb je een pompoen veranderd in een prachtig kunstwerkje, dan wil je er wel graag wat langer van genieten dan enkele dagen. Smeer daarom de pompoen of kalebas in met zonnebloemolie of vaseline. Zo worden ze waterafstotend en dat helpt weer tegen rotten.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Wanneer je een pompoen hebt gekocht om deze binnenkort te gaan eten, kun je deze het beste bewaren in de koelkast. Op een koele plek is de pompoen ongeveer twee maanden houdbaar.
Leg ze op een donkere, maar niet te koele plek. Zo blijven ze zeker drie maanden goed. Pompoenen verdragen lage temperaturen slecht, en ze kunnen zeker niet tegen vorst. Na de drie maanden kun je de pompoen ook in stukken snijden en invriezen.
Kunnen pompoenen tegen regen? Pompoenen zijn niet ontworpen om buiten in regenachtige omstandigheden te worden gebruikt. Ze groeien echter wel goed als ze binnenshuis in een bak worden geplant.
Pompoenen die niet bevrucht zijn worden rot of verschrompelen. Dit kan verscheidene oorzaken hebben; te koud, te warm, slecht stuifmeel...
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pompoen heeft rotte plekken of schimmel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Chloor. Voorkom dat je pompoen vroegtijdig gaat schimmelen door je pompoen in chloor te zetten. Doe een beetje chloor in een bakje met water en dompel de pompoen een paar minuten onder. Laat de pompoen even uitlekken en dep hem goed droog aan de binnen- en buitenkant.
Wecken (inmaken) van pompoenen
Wecken van pompoenen kunt u het beste doen door deze in stukken te snijden. Ze net niet gaar te koken en dan te wecken in een weckpot met zuiver (gekookt) water. Een waterkoker is daarvoor de ideale oplossing. Weck de pompoenen op 100 graden gedurende 60 minuten.
Ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden worden bewaard. Na het snijden is een pompoen in de koelkast maximaal een week houdbaar. Zorg dat hij verpakt is in aluminium- of vershoudfolie. Je kunt pompoen ook invriezen.
Pompoen bevat weinig kilocalorieën en veel vezels. Ideaal dus als je gezond wilt eten. De vezels zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en helpen je darmen gezond te houden. Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen.
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar. De pompoen in stukken gesneden? Bewaar ze dan in de koelkast. Dek de stukken af met plastic folie, stop ze in een vershoudbakje en ze zijn nog enkele dagen houdbaar.
Het best worden de pompoenen voor consumptie direct verwerkt. Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in een donkere, goed verluchte kamer op kamertemperatuur. (Maximaal 5 à 6 weken) Let op voor muizen of ongedierte. Te vroeg geoogste exemplaren kun je laten narijpen achter glas.
Bewaar je gesneden pompoen donker, droog en koel
Plaats hem overdag onder een afdakje uit de zon, in je schuur of op een koele, droge en donkere plek binnenshuis. 's Avonds kun hem dan gewoon weer met een lampje erin buiten zetten. Zo kun je nog wat langer genieten van je mooie pompoen.
Lepel de pompoen leeg met een ijsschep
Jep, dat lees je goed: een ijsschep is dé tool om een pompoen het makkelijkst en snelst uit te hollen. De randen zijn scherper dan die van een gewone lepel en zo'n ijsschep ligt stevig in de hand.
Bewaar de kalebas op een koele plek. In de koelkast is hij nog ongeveer een week houdbaar.
Wie pompoenen koopt in de supermarkt of de groentewinkel kan gerust zijn, die zijn eetbaar. Oneetbare sierpompoenen zijn te herkennen aan hun keiharde schil, gebrek aan vruchtvlees en bittere smaak. Je zult niet zo snel in de verleiding komen om ze op te eten.
Pompoenen die niet rijp zijn bewaren niet. De onrijpe pompoenen die op het einde van het seizoen achterblijven in de tuin kan je gewoon verwerken net zoals je courgettes bereid. Nog leuker is het om piepjonge vruchtjes te gebruiken als bord garnering.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.
Een pompoen of courgette uit eigen tuin kan giftig zijn als het bitter smaakt. Je kunt deze dan het beste uitspugen en niet verder opeten. Er kan dan namelijk een giftige stof inzitten, ook wel cucurbitacines genoemd.
Schuif een dakpan of leisteen onder elke pompoen of leg ze op bakstenen om ze te beschermen tegen bodemvocht en slakken, en te voorkomen dat ze gaan rotten. Je kunt ook hennepmulch gebruiken om ze van de vochtige grond weg te houden. Pompoenplanten produceren doorgaans twee tot drie vruchten per plant.
Pompoenen houden van water en hebben ook echt veel water nodig. Je moet de pompoen alleen niet in natte grond planten. Hij heeft goede en goed gedraineerde grond nodig.