Deze bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes die jeuk veroorzaken en na een paar dagen tot korstjes indrogen. Soms kan waterpokken ernstige complicaties veroorzaken, bijvoorbeeld aantasting van het centrale zenuwstelsel, longontsteking, of bacteriële infecties. Mensen overlijden bijna nooit aan waterpokken.
Waterpokken bij volwassenen is zeldzaam. U kunt het alleen krijgen als u het als kind niet hebt gehad. Anders dan bij kinderen kan waterpokken bij volwassenen ernstig verlopen. Bij volwassenen met waterpokken is er meer kans op een longontsteking.
Pokken of variola was een uiterst besmettelijke en levensbedreigende virusziekte die de mensheid millennia heeft geteisterd. Er wordt geschat dat er in het 18e-eeuwse Europa jaarlijks 400.000 dodelijke slachtoffers vielen door de pokken, en dat een derde van het aantal gevallen resulteerde in blindheid.
Waterpokken komt vooral bij kinderen voor meestal tussen de 1 en 8 jaar. Op 15 jarige leeftijd heeft al zo'n 90-95% van de kinderen waterpokken gehad. Hoewel zeldzaam kunnen ook volwassenen en bejaarde mensen voor het eerst waterpokken krijgen.
Zelfmoordcommando's vormen een nog groter gevaar. Een groep besmette terroristen kan de hele wereld over reizen en hoestend duizenden mensen besmetten. Een biologische aanval met het pokkenvirus zal veel grotere gevolgen hebben dan de miltvuuraanval die op dit moment plaatsvindt.
1 of 2 vaccinaties per persoon
Tussen deze 2 prikken zit een periode van 4 weken. 6 weken na de 1e prik heeft de vaccinatie effect. Heeft u al eerder een vaccinatie tegen pokken gehad? Dan heeft u voldoende aan 1 vaccinatie.
Zes mensen in Nederland zijn in een ziekenhuis behandeld vanwege de klachten die gepaard gaan met een besmetting met het apenpokkenvirus. Voor zover bekend is in Nederland niemand overleden door toedoen van het virus. In Spanje zijn zeker twee mensen na besmetting overleden.
Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
Als u waterpokken hebt gehad, kunt u het niet nog een keer krijgen. Van de mensen die in warme landen (sub-tropen) zijn opgegroeid heeft maar de helft waterpokken gehad. De rest kan als volwassene nog waterpokken krijgen. Volwassenen kunnen van waterpokken erg ziek worden.
Risico voor het ongeboren kind
Een vroeggeboorte komt voor bij ongeveer 5% van de zwangeren met waterpokken.
Jenner begon mensen in te enten met koepokken en bewees dat het koepokvaccin bescherming bood tegen de pokken. Zonder dat gevaccineerden het risico liepen een ernstige pokkenbesmetting te krijgen door de prik of anderen te besmetten.
Vaccinatie met het Moderna vaccin (Spikevax) kan op het litteken op de prikplaats van de oude Bacillus Calmette Guerin (BCG) vaccinatie roodheid en zwelling geven. Na vaccinatie met een BCG vaccin ontstaat vaak een litteken. Op dit litteken kan opnieuw een reactie ontstaan.
In Nederland is bij 1.209 mensen monkeypox (apenpokken) vastgesteld (laatste update 15 september 2022).
Soms kan waterpokken ernstige complicaties veroorzaken, bijvoorbeeld aantasting van het centrale zenuwstelsel, longontsteking, of bacteriële infecties. Mensen overlijden bijna nooit aan waterpokken. Bijna alle kinderen die in Nederland opgroeien hebben op de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad (meer dan 95%).
Dokter Peter Nijhof van KLM Cares legt uit waarom dat nodig is: “Volgens the American Association of Paediatrics is er een reële kans op besmetting indien je gedurende meer dan 1 uur in dezelfde ruimte verblijft als een patiënt met waterpokken. En waterpokken komen in Nederland veel voor.
Wanneer je ziek wordt krijg je vaak eerst last van koorts of hangerigheid. Daarna komen er blaasjes op de huid die erg jeuken. Na een paar dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes. In totaal duren waterpokken ongeveer 10 dagen.
Kinderen met waterpokken of mazelen zijn besmettelijk voordat de ziekte uitbreekt. Het heeft daarom geen zin hen te schorsen. De basisschool moet de andere ouders informeren als een leerling een besmettelijke ziekte heeft. Als ouder bent u verantwoordelijk voor de controle en de behandeling van uw kind.
Een kind dat de waterpokken krijgt, is al besmettelijk voor andere kinderen voordat hij zelf verschijnselen heeft. Dus heeft een kind in je omgeving waterpokken, dan is het bijna zeker dat jouw kind ook ziek wordt.
Binnen drie weken ontstaan de eerste klachten. Een kind met de waterpokken kan anderen besmetten vanaf twee dagen voordat de vlekjes zichtbaar zijn tot nadat de blaasjes zijn ingedroogd tot korstjes. Dit proces duurt zo'n tien dagen; je kind is dus ongeveer tien dagen besmettelijk.
Kinderen met waterpokken kunnen beter niet zwemmen tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.
De koorts bij water- of windpokken mag je behandelen met koortswerende middelen op basis van paracetamol (bijvoorbeeld Perdolan). Het is af te raden middelen op basis van aspirine en ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen) te geven, aangezien deze ernstige huidletsels kunnen veroorzaken.
Kun je waterpokken in je mond hebben? Ja, dat kan en dit kan een pijnlijk gevoel in de mond geven. Met waterijsjes en koude drank kun je de pijn tijdelijk verzachten.
Het apenpokkenvirus kan dodelijk zijn, maar gelukkig genezen de meeste mensen vanzelf. In West-Afrika ligt het aantal mensen dat sterft aan de apenpokken op circa 1 tot 3,6 procent. Bij de Midden-Afrikaanse variant kan tot 10 procent van de besmette personen komen te overlijden.
Kun je maar een keer monkeypox krijgen? Als je de ziekte hebt gehad krijg je meestal de ziekte niet nog een keer. Of dat na vaccinatie ook zo is, weten we niet zeker. Mogelijk kun je nog wel blaasjes krijgen door direct huid-op-huidcontact met iemand met monkeypox en die blaasjes zijn besmettelijk.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.