Zo bevat soep uit blik relatief vaak wat minder groenten. Daarentegen zitten er meer toevoegingen is als suiker en andere smaakversterkers. Soep uit blik bevat relatief veel zout, wat slecht is voor onder andere je bloeddruk. Ook kunnen er meer slechte vetten in zitten dan in zelfgemaakte erwtensoep.
Bij soep in blik gaat het niet alleen om wat er in het blik zit, maar ook om het blik zelf. In veel voedingsmiddelen uit blik of pak zit de hormoonverstorende stof Bisphenol A, oftewel BPA. Je valt er echt niet meteen dood door neer, maar het kan wel schade aanrichten aan de gezondheid.
Gezondheid
Soep zoals Unox Soep in Blik Erwtensoep is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Blik Erwtensoep kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Kant en klare soep
Ook worden er middelen toegevoegd voor de houdbaarheid en bevat het meestal suiker en andere smaakversterkers. Bovendien bevat het vaak relatief veel zout en en kunnen er meer slechte vetten in zitten dan in zelfgemaakte erwtensoep.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Erwten zijn, zoals je vermoedelijk wel weet, een lid van de familie van peulvruchten. Doorgaans worden er voor erwtensoep spliterwten gebruikt. En die zijn inderdaad ontzettend gezond! Zo bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels die je darmen gezond houden.
Erwten, linzen, pinda's en bonen, alle peulvruchten hebben hetzelfde effect: gedonder in het vooronder. Want zij bevatten ook koolhydraten die in de dunne darm niet helemaal worden afgebroken en opgenomen. In de dikke darm gaan ze dus gisten, en dat zorgt voor gas. Oplossing: koken.
Het is iets meer werk dan een blik opwarmen, maar dan heb je ook wat! En je kan het makkelijke van te voren maken en invriezen of koud wegzetten voor de volgende dag. Wist je trouwens dat erwtensoep laxerend werkt? Soepiedepoepie dus!
Met een zeer lage glycemische index van 22 zijn spliterwten een perfect product voor mensen met diabetes. De glycemische index geeft namelijk aan hoe snel de suikers van het product door de darmen worden verteerd. Bij spliterwten heb je geen last van bloedsuikerpieken.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) erwtensoep. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'erwtensoep'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Poedersoep bevat veel zout en andere toevoegingen, bevat ook meer calorieën en stilt de honger minder goed. Vers soep bevat daarentegen nog een heel pak mineralen, bètacaroteen en voedingsvezels, die hun voedingswaarde minder snel verliezen. Bovendien bevat zelfgemaakte soep veel minder calorieën.
Waarom? Soep draagt op verschillende manieren bij tot een gezond voedingspatroon. Een gezonde soep op basis van groenten (400 g per liter) levert kostbare vitaminen, mineralen en vezels.
Vaak niet echt lekker, als de soep dan opwarmt is de soep ineens veel lekkerder. Er is eigenlijk een gouden stelregel. Is de soep gepureerd, en bevat de soep alleen maar groenten en kruiden, eventueel met wat fruit, dan kan de soep ook koud gegeten worden.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Een zogenaamd soep-dieet is dan ook af te raden. Je krijgt te weinig variatie aan voedingsstoffen binnen en als je snel afvalt zitten de kilo's er ook net zo snel weer aan als je stopt met het dieet. In plaats daarvan: Vervang eens een maaltijd door een (maaltijd)soep.
Een portie groentesoep bevat amper calorieën (op voorwaarde dat je natuurlijk wegblijft van room, pasta, balletjes, kaas en korstjes), en als je toch voor een vollere soep gaat met veel groenten en wat vis of vlees, heb je meteen een slanke maaltijd binnen.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...
Klachten van winderigheid kunnen veroorzaakt worden door: Teveel luchtslikken. Bij spanning en stress, roken, drinken door een rietje, veel kauwgom kauwen en een slecht zittend kunstgebit wordt veel extra lucht ingeslikt.
kruisbloemige groentes. Bloemkool, broccoli en spruiten zijn hartstikke lekker, maar zijn ook beruchte stankveroorzakers. 'Dit soort producten maken je winderiger dan ieder ander type voedsel,' aldus Farhadi.
REDUCEER JE EIWITTEN
Deze stinkende gassen ontstaan wanneer je darmen eiwitten afbreken die methionine en of cysteïne bevatten. Deze stoffen vind je terug in granen, ui, vis, eieren, bonen, zuivel, peulvruchten, spruitjes en kool.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.