Een composthoop moet zo gevarieerd mogelijk zijn: vochtig en droog materiaal, slap en stevig, grof en fijn, koolstofrijk (zaagsel, snoeihout, stro, boombladeren) en stikstofrijk (gras, mest, tuinafval). Heb je veel tuinafval, leg dit dan niet in één keer, maar in porties op de composthoop.
Meng gras en gft met droog materiaal als takjes, stro en bladeren. Zo krijg je én voedsel én structuur in je hoop. Zet je compostbak of hoop in de halfschaduw met enkele uren zon per dag. Als je de hoop goed opbouwt en Ieder jaar even omschept dan kan je dat in het voorjaar op je tuin uitspreiden.
Niet composteerbaar
dierlijke producten (beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen ...) gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)
In principe geldt dat hoe veelzijdiger het mengsel is, hoe beter de kwaliteit van de compost wordt. Om de compostering te versnellen, kan je al het afval zo klein mogelijk snijden. Je kan ook extra voedingsstoffen toevoegen.
Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Gooi het tomatenloof niet op de composthoop. Ten eerste omdat je geen ziektes wilt verspreiden met de compost, maar tomaat verteert ook slecht en kan daarom beter in de groencontainer.” “Als het echt gedaan is met de oogst, zul je het daarna moeten doen met je zelf ingemaakte tomaten.
Geen compost: wortel, pastinaak, veldsla, groenlof, ajuin, sjalot, knoflook, erwt, boon, tuinboon, witlof en schorseneer.
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Je kunt onkruid composteren. Zorg dat je het wiedt voor het in zaad staat. Klop de aarde af van de wortelkluit en zorg dat jouw composthoop enkele dagen broeit. Hoe je het best composteert, lees je hier.
Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving). „De schillen komen op een hoop terecht tussen ander organisch afval.Dus er komt uiteindelijk maar weinig van de stof in de compost terecht. Bovendien worden aardappelen tegenwoordig niet vaak meer bewerkt met een ontkiemingsremmer.
Onkruid en zieke planten
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat. En gooi zieke planten liever in de gft-bak. Gft-afval wordt op hoge temperatuur gecomposteerd en doodt de meeste ziektekiemen.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
De beste periode voor het strooien van compost is maart of april (voorafgaand aan het groei seizoen), of bij zware kleigrond in de herfst. Eenjarige planten en / of rozen hebben het meeste baat bij twee keer bemesten (juni). Compost op het gazon kan het beste ook twee keer per jaar worden gestrooid.
Hoelang duurt het voordat ik compost heb? Hoe meer je belucht en hoe evenwichtiger de mengeling, hoe sneller je compost rijpt. Na een 9-tal maanden heb je onderaan je compostvat gebruiksklare compost. Als je composteert met bakken is je compost rijp als je hebt omgezet naar de derde bakt.
Leg op de bodemplaat een 15 cm dikke laag structuurmateriaal zoals houtsnippers, fijne takjes en dorre stengels van vaste planten. Dat verzekert een vlotte instroom van lucht en voorkomt dat de luchtgaten van de bodemplaat verstopt raken.
Conclusie. Volledige eierschalen zijn organisch afval en kunnen in principe op de composthoop. Weet wel dat ze niet echt van tel zijn voor het maken van goede compost en ze vaak na één cyclus nog steeds niet verteerd zijn. Als je ze toch wil vermengen met compost, plet ze dan dus liever fijn.
Deze laatste trekken ongedierte aan en kunnen je stapel verpesten. Maar tuinafval (stengels van erwten, bonen, aardappelloof, tomatenloof), grasmaaisel, afgevallen bladeren, onkruid dat niet in zaad is gekomen, groenteschillen, eierschalen, kippenmest, paardenmest, hooi,...zijn ideaal om te composteren.
Je zal er inderdaad minstens twee nodig hebben. Zo kan je de compost een keer omzetten. Nog beter is een reeks van drie. Twee keer omzetten levert immers compost op van nog hogere kwaliteit.
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.
Een compostvat staat best in de zon. Daardoor kan het binnenin opwarmen, wat het composteringsproces ten goede komt. Compostvaten hebben bovendien een deksel waardoor ze minder snel uitdrogen. Compostbakken plaats je daarentegen best in de schaduw om uitdrogen te vermijden.
Zo kunt u kiezen uit een groot compostvat en klein compostvat. Literinhoud van een compostvat varieert van 330 liter tot de compostvat klein van 220 liter. De compostbakken variëren van 400 liter tot 600 liter. Compostvaten kopen en afval scheiden dragen bij aan een beter milieu!
Om nog maar te zwijgen van al het schone water dat ervoor nodig is. Reden genoeg om urine in te zamelen, vindt Waternet. U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes.
Mest en bodemverbeteraars
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!