Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden.
Als je er zeker van wil zijn dat jouw onderbroeken helemaal hygiënisch schoon worden, kun je ervoor kiezen om ze één keer per maand op 60 graden te wassen. De rest van de tijd is op 30 graden voldoende. Dat is goed voor de stof en zo draag je met het wassen van je onderbroeken ook nog iets bij voor het milieu.
Was dan je beddengoed, handdoeken, theedoeken en schoonmaakdoeken op 60 graden met het katoenwasprogramma. We adviseren hierbij overigens niet het eco-programma van 60 graden. Niet alles kan op 60 graden gewassen worden, omdat gewoonweg niet al het beddengoed of ondergoed tegen deze temperatuur kan.
Was na de eerste wasbeurt op een koud programma. Gekleurd katoen kan op 40 graden gewassen worden. Wit katoen kan op 60 graden gewassen worden (100% katoen mag op 90 graden worden gewassen). Maak geen gebruik van de droger.
Je kunt je ondergoed gerust samen wassen met je sokken of handdoeken.
Maar in de meeste gevallen helpt het al door vaker je ondergoed en kleding te verschonen. Wat wel onhygiënisch is, dat iedereen aan het einde van de dag wel een klein beetje ontlasting in hun ondergoed heeft zitten. Daarom moet je toch elke dag je ondergoed verschonen.
Voor kleurbehoud kun je het beste wassen op een maximale temperatuur van 40 graden. Katoenen ondergoed, sokken, beddengoed en handdoeken kun je prima op 60 graden wassen. Witte lakens kunnen zelfs op 90 graden.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Wassen en spoelen
Een wastemperatuur van 40 graden Celsius doodt de bacteriën die op deze vlekken zitten.
Kan kleding krimpen op 60 graden? Ja, kleding kan zeker krimpen als je het op 60 graden wast. Zoals we ook al aangaven in deze blog, vooral natuurlijke vezels zoals katoen hebben de neiging om bij hogere temperaturen te krimpen.
De volgende omstandigheden zijn hier ideaal voor: Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Aan de lucht laten drogen, niet in de droogtrommel, strijken op katoen stand. Bij de eerste wasbeurt krimpt de stof gemiddeld 10% in de lengte van de stof en 4 % in de breedte. Vervolg wasbeurten kunnen op 60 graden. Voor gordijnen raden wij chemische reiniging aan.
Kun je de temperatuur het beste instellen op 40 graden of 60 graden? Het wordt wel aangeraden om bont en donker beddengoed te wassen op 40 graden. De kleuren blijven zo langer mooi. Aan de andere kant heeft het wassen op 60 graden het voordeel dat alle bacteriën gedood worden.
Wat kun je samen wassen met ondergoed? Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handdoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas op 90 graden is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen.
Handdoeken wassen op zo'n 30 – 40 graden is voldoende. Zo worden ze goed schoon en gaan ze langer mee. Bij nieuwe handdoeken en bij erg vuile handdoeken kunt u wel kiezen om ze op 60 graden te wassen.
op hoeveel graden kun je sokken wassen? De meeste sokken was je op 40 graden. Houd alleen wel rekening met de kleuren: witte sokken en zwarte sokken samen wassen is niet zo'n goed idee, maar je kunt je sokken wel prima samen met een zelfde kleur ondergoed wassen.
Een harde prop ontlasting in het laatste gedeelte van de darm blokkeert de uitgang. Pas als de darm erg vol zit, voelt het kind aandrang. Soms loopt er een klein beetje dunne ontlasting langs de harde ontlasting weg. Hierdoor ontstaan remsporen in de onderbroek.
T-shirts kun je het beste op 30 of 40 graden wassen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer kans dat je T-shirt gaat krimpen. Het is dus niet; hoe hoger, hoe beter. Zet je de temperatuur te hoog, dan kan het zijn dat je t-shirt er na de wasbeurt er niet meer hetzelfde uitziet.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Handdoeken was je het best op 60 of 90 graden. Voor de wekelijkse was kun je 60 graden aanhouden. Dit is voldoende om de bacteriën in de handdoek te doden. Eens in de zoveel tijd kun je kiezen voor een programma op 90 graden.
Zwarte was
Zwarte kleding kan helaas snel vaal worden als deze gewassen wordt met lichte en gekleurde was. Daarnaast wordt de lichte en gekleurde kleding daar weer grauw van. Daarom raden wij aan om zwarte was ook apart te wassen op een lage temperatuur van 30 of 40 graden.
Wanneer er op het label 90 en 95 staat, wordt er een kookwas bedoeld. Dit is de heetste stand van de wasmachine. Het komt weinig voor dat je kleding zo heet kunt wassen. Meestal zijn alleen schoonmaakdoeken, witte tafelkleden en dweiltjes hiervoor geschikt.
Je kunt wit katoenen ondergoed ook met de kookwas reinigen, maar zelfs hierbij is 40°C tot 60°C gewoonlijk voldoende. Meer delicate stoffen gemaakt van viscose of kant zijn niet zo bestendig: hiervoor moet je de wascyclus instellen op 40°C in het delicate wasprogramma en een geschikt mild wasmiddel gebruiken.
Vaatdoek smerigste voorwerp in huis
Althans, als die was op een lage temperatuur gewassen wordt. Om eventuele ziekteverwekkers te doden, is het namelijk nodig de vaatdoek op minstens 60 graden te wassen.
Wassen op lage temperatuur en met mild wasmiddel laat bacteriën ongemoeid. Bij een wasbeurt op 30 graden Celcius, met een mild wasmiddel zonder bleekmiddelen, blijven bacteriën op het wasgoed zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent.