Wortelrot is een schimmelinfectie die de wortels van een plant aantast, waardoor ze vergaan en uiteindelijk sterven. Dit kan leiden tot verwelking, verkleuring en uiteindelijk de dood van de plant. Deze schimmels kunnen de wortels van de plant aantasten, waardoor ze waterachtig worden en zacht en uiteindelijk doodgaan.
Symptomen waar je plant last van krijgt bij wortelrot zijn: hangend blad. geel wordende bladeren. zompige stengels.
Heb je het vermoeden dat je kamerplant last heeft van wortelrot? Het beste is om de plant voorzichtig uit de pot te halen en de potgrond van de wortels te verwijderen. Je kunt hiervoor de plant het beste op een oude handdoek leggen, om rommel te voorkomen. Schud voorzichtig met de plant, zodat de potgrond loskomt.
Wanneer jouw plant lijdt aan wortelrot zul je dit als eerste zien aan de bladeren. De bladeren zullen geel verkleuren of juist indrogen en bruin worden. Eerst een paar gele vlekjes, het blad zal slap gaan hangen en in sommige gevallen uiteindelijk bruin kleuren en van de plant vallen.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Heb je jouw plant te weinig water gegeven? Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten.
Veel planten geven zelf aan wanneer ze water nodig hebben, dan gaat hun blad hangen. Het blad kan naar geel verkleuren en sommige planten stoten zelfs blad af om zichzelf te beschermen. Des te minder blad, des te minder vocht er nodig is. Bij deze verschijnselen is het zeker nodig om water te geven.
Wortelrot kun je eenvoudig behandelen met bodemverbeteraars. Op deze manier wordt de plant via de grond weer hersteld. Je kunt de bodemverbeteraars van Pireco in diverse formaten verkrijgen en je hebt de keus tussen vloeibaar of korrels.
Worteltjes zijn tweejarig. In het eerste jaar maakt ze de eetbare zachtzoetige wortel. Als je haar niet zou oogsten en ze de winter in de grond zou overleven, dan schiet ze in het volgende voorjaar door, maakt een bloeistengel, bloemen, vervolgens zaden en daarna sterft ze af.
Kun je ook te veel wortels eten? "Nee, ons lichaam regelt hoeveel bètacaroteen wordt omgezet in vitamine A.Bij te veel gaat gewoon de rem erop.
Ook planten houden niet van te veel zout en kunnen uiteindelijk ook enorm uitdrogen. Als het zout op het blad terecht komt, sterft het blad af. Ook zorgt te veel zout in de bodem ervoor dat de planten uit kunnen drogen. Hierdoor zal de plant stress krijgen en minder gaan groeien.
Zo is zeep erg basisch en kan het de zuurgraad van de bodem aantasten, en water met vet erin kan ervoor zorgen dat planten minder voedingsstoffen kunnen opnemen. Als je verantwoord al je grijswater wil hergebruiken, zou je kunnen nadenken over een soort trap-systeem.
Het overkomt iedereen wel eens: je plant heeft teveel water gekregen. Hoewel te weinig water natuurlijk ook niet goed is, kan een plant ook behoorlijk ongelukkig worden van te veel water. Bij teveel water kunnen de wortels namelijk gaan rotten en kan de plant zichzelf niet meer voorzien van water en voedingsstoffen.
Je planten te weinig water geven is niet goed, maar met een overdaad aan water kan je je plant verdrinken. Een vochtige grond is bovendien een broeihaard van ziekten en schimmels. Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven.
Minimaal 15% water vereist
Planten met droge potgrond hebben nog maar 10 - 15% vocht over na transport. Ook planten met vochtige potgrond die lang (12 - 15 dagen) zijn opgeslagen hebben minder dan 20% water over in de potgrond.
Wortelen kan je ook bewaren in de diepvries. Snijd de groenten eerst in reepjes of plakjes. Blancheer ze daarna voor je ze in een gesloten (diepvries)zakje stopt. Op deze manier kan je wortelen bij een temperatuur van -18°C tot 12 maanden bewaren.
De grond mag niet uitdrogen. Maar eens de jonge wortelen hun weg naar het licht zoeken en een wortelgestel ontwikkelen volgen ze het waterpeil in de bodem. Je hoeft dan geen water meer te geven. Enkel wanneer het loof van de wortelen slap wordt moet je extra water geven.
Je kunt je wortels ook schoongemaakt en in stukjes rauw invriezen, op voorwaarde dat je ze daarna ingevroren in de kookpot doet en meteen klaarmaakt. Als je ze eerst laat ontdooien, gaan ze bederven.
Het klopt dat onze biologische plantenvoeding een sterkere geur hebben. Dit komt omdat er in de voeding gebruik wordt gemaakt van organische ingrediënten die een luchtje bij zich kunnen dragen. Wanneer je de voeding aanmaakt met water en aan de plant geeft, is de geur gelukkig snel verdwenen.
De aanpak van wortelonkruiden is meestal een kwestie van lange adem hebben, maar over het algemeen geldt: de aanhouder wint! Systematisch de grond doorwerken met een riek of spitvork, elk stukje wortel verwijderen.Vervolgens de grond een tijd braak laat liggen.
Het beste is om tuinplanten 's avonds water te geven. Overdag in de zon verdampt het water namelijk snel en is er kans op bladverbranding. Planten die net zijn geplant hebben meer behoefte aan water.
Je tuin oogt toch frisser van regenbesproeiing dan wanneer je kraanwater gebruikte, maar hoe komt dat eigenlijk? Regenwater is beter voor planten omdat het minder kalk en mineralen bevat.
Een week zonder water zullen de meeste kamerplanten overleven. Daarnaast geldt: liever te weinig dan te veel water, anders leggen ze in no time het loodje.