Rauwe vis mag dan heerlijk zijn, maar het kan ook vervelende risico's met zich meebrengen. De groeiende eetlust voor sushi heeft geleid tot een toename van de gevallen van een vis lintworminfectie. De symptomen hiervan zijn diarree, vermoeidheid, maagkrampen, zwakte en onbedoeld gewichtsverlies.
Daarnaast kan je door veel sushi eten teveel calorieën binnenkrijgen. Daar kun je te zwaar van worden. Als je op je gewicht let, kan een avondje sushi eten dit flink tegenwerken. Sushi is niet ongezond, maar het gezond noemen is ook een stap te ver.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
In zeewier en gember zit bijvoorbeeld een belangrijk mineraal en de variatie tussen de verschillende vis geeft veel gezonde stofjes af in je lichaam. Je kan sushi dus beter eten dan drie keer per week pizza of een hamburgermenu. Zolang het maar in mate gebeurd, zit je met sushi wel goed!
Maar wist je dat een zogenaamde 'boot' voor twee personen met zo'n veertig stukjes sushi 1.000 ckal bevat? Ter vergelijking: dat is evenveel als een kleine friet met mayonaise en een curryworst special, vier wafels met een toefje slagroom en anderhalve pizza margharita, zo bleek uit het VRT-programma 'Over Eten'.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Een sushi met zowel vis als groenten is een gezonde en bewuste keuze. Daarnaast bevatten sommige rollen, zoals de California roll, avocado. Dit is een perfecte bron van goede vetten. Vergeet ook vooral niet om lekker wasabi en gember bij je sushi te eten.
Met de juiste keuzes is sushi hartstikke gezond. Vette vis, zoals zalm, bevat belangrijke vetten en veel vitamine D. Het zeewier, nori in het Japans, dat om de rijst zit bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine A, B6 en C. Om het helemaal goed aan te pakken, kies je zowel voor sushi's met vis als sushi's met groente.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Ga je bij SushiPoint voor een gezonde keuze en dus voor sushi met een laag caloriegehalte, kies dan bijvoorbeeld voor tonijn (184 calorieën), avocado (140 calorieën) of zalm avocado (304 calorieën). Ook de sushi rolls met krab (317 calorieën) zijn relatief caloriearm.
Er zit 1 gram vet in 1 stuk (50 gram) sushi, waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Zo veel sushi rijst heb je per persoon nodig
Een hoofdgerecht komt overeen met 300 gr rijst voor twee personen, of 150 gr voor één persoon. Met een vulling naar keuze krijg je ongeveer 8-12 Nigiri of 4-6 lange Maki rollen, waaruit je 6-8 hapjes kunt snijden.
Het is namelijk zo dat sushi best goed vult omdat er veel koolhydraten in sushi zitten. Het beste is daarom om 12 tot 18 stuks sushi per persoon te bestellen als volledige maaltijd.
Een gemiddelde avondmaaltijd bevat zo'n 700 tot 1000 calorieën. Dat betekent dat je met 7 stukjes sushi al een heel diner op hebt qua calorieën. Maar je lichaam denkt daar anders over. Zo blijkt dat de meeste mensen in een all-you-can-eat sushirestaurant al gauw 2000 calorieën binnenkrijgen.
Bereiding. Bepaal de juiste hoeveelheid sushirijst voor jouw gerecht: als je 400 g sushirijst neemt, houd je na het koken ongeveer 900 g gekookte rijst (dat is genoeg voor 3-4 sushirollen).
Veel soorten Sushi in Nederland zijn vet, te zout en bevatten ook nog eens bizar veel suiker. Voor één kilo Sushirijst wordt namelijk maar liefst 200 gram suiker gebruikt. Elke week neerstrijken bij je favoriete all-you-can-eat Sushitent is dus niet zo'n goed idee.
1 serving (9,06 oz) bevat 450 calorieën.
Per jaar worden er in Nederland 315 miljoen complete maaltijden bij mensen thuisbezorgd. Ook afhalen blijft populair; jaarlijks worden er 650 miljoen maaltijden afgehaald. Gemiddeld komt dat neer op één maaltijd per Nederlander per week.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Bevat wel veel calorieën, maar in sushi zit zo weinig avocado dat het bij normale inname gezond is. Komkommer: bevat antioxidanten, vitamine K en kalium. Weinig kcal en herstelt de vochtbalans, een goede toevoeging aan sushi.
Zit er voedingswaarde in Poke? Absoluut. Zoals we al eerder zeiden, een gezond gerecht is meer dan alleen het aantal calorieën. Een standaard portie poke bevat ongeveer 25 gram eiwit en vitamines: B-12, C en D, magnesium, kalium, folaat (B9), ijzer, mangaan, zink en niacine (B3).
Dus… is sushi gezond? “Ja, maar het hangt er echt vanaf wat je bestelt”, zegt Amerikaans voedingsdeskundige Jessica Perez. Kies gerust eens per week voor een portie vette vis, zoals zalm, in de vorm van sashimi. Vette vis bevat geheugenondersteunende omega-3 vetzuren, dus die keuze krijgt bonuspunten.