Je bent niet verzekeringsplichtig in Nederland. Je moet je verzekeren in het land waar je werkt en woont. Kijk voor meer informatie over wonen en werken in het buitenland op www.nederlandwereldwijd.nl. Je moet je verzekeren in het land waar je werkt, maar ook in Nederland heb je recht op zorg.
Volgens EU-regels kun je niet in twee landen verzekerd zijn of premie betalen.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking.
Gaat u langer dan 3 jaar naar het buitenland om te reizen?Dan kunt u uw zorgverzekering in Nederland niet aanhouden. U kunt dan een zorgverzekering in het buitenland of een internationale zorgverzekering afsluiten.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten.Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Verplicht verzekeren vs onverzekerden
In Nederland is iedere inwoner verplicht om zichzelf te verzekeren voor eventuele zorgkosten. Hierdoor is slechts minder dan 1% van de bevolking onverzekerd. In Amerika is dit niet volgens de wet geregeld. Dit heeft als resultaat dat ongeveer 10% van de bevolking onverzekerd is.
Voor het afsluiten van een zorgverzekering heb je een adres nodig dat is geregistreerd in de BRP (Basisregistratie personen). Dit kan een woonadres of een briefadres zijn.
U mag maximaal 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijven.
Spanjaarden betalen geen premie voor de zorgverzekering. Ze hebben namelijk een zorgstelsel met een financiering vanuit sociale premie. Maar ook Spanje is een land vol met privéklinieken, dus heeft Spanje ook een plek tussen de landen met de hoogste medische kosten voor toeristen.
Wat u moet regelen als u gaat emigreren, is afhankelijk van het land van bestemming. Denk in ieder geval aan belastingen, zorgverzekering, diploma's, beroepserkenning, pensioen en uitkering. Ook kunnen instanties in het buitenland om bepaalde documenten vragen.
Het zorgsysteem en de zorgkosten in Amerika verschillen met die van Nederland. Waar in Nederland de maandelijkse premie rond de 120 euro ligt, komt dit bedrag in de Verenigde Staten omgerekend neer op 580 tot 870 euro per maand.
Meestal liggen de kosten voor een consult bij een specialist hoger dan voor consulten bij een huisarts. De kosten kunnen beginnen bij $ 150 en kunnen oplopen tot aanzienlijke bedragen (rond $ 300 voor een consult).
Een rekenvoorbeeld
Als u vijf dagen in het ziekenhuis ligt dan zijn de kosten dus 3.000 euro. Ligt u vijf dagen in een ziekenhuis in Amerika dan loopt de rekening op tot 22.000 euro. In het slechtste geval kunt u zelf dus nog een verschil van 18.000 euro betalen aan het Amerikaanse ziekenhuis.
Als u dubbel verzekerd bent, kunt u jammer genoeg niet dubbel vergoed worden. Volgens de wet mag een schadeverzekering niet dienen om u te verrijken, maar enkel om u schadeloos te stellen. Uw hospitalisatiekosten krijgt u bijvoorbeeld maar een keer terugbetaald, zelfs al hebt u twee hospitalisatieverzekeringen.
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
De RDW controleert regelmatig of alle auto's in Nederland ”WAM verzekerd” zijn.
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg.
Basisverzekering verplicht
De overheid stelt vast wat er in het basispakket van de zorgverzekering zit. U mag en kunt alleen een basisverzekering afsluiten als u in Nederland woont.
Met een Nederlandse zorgverzekering ben je overal ter wereld verzekerd tegen zorgkosten. De vergoeding is beperkt tot wat een zorgverzekeraar in Nederland zou betalen voor diezelfde behandeling.
Wat zijn de gevolgen van mijn uitschrijving? Uw uitschrijving bij de gemeente kan gevolgen hebben voor uw regelingen met de overheid.Denk bijvoorbeeld aan uitkeringen, toeslagen en de opbouw van uw AOW. Neem contact op met de organisaties waar u mee te maken heeft voor informatie over de gevolgen van uw uitschrijving.
Een vraag die wij vaak krijgen, is: “Kan ik mijn Nederlandse bankrekening houden als ik emigreer?” Dit is mogelijk. Je kunt een betaalrekening, een opgebouwd pensioen en een hypotheek op een Nederlands onderpand behouden. Wel is het belangrijk om te weten dat je deze producten niet kunt uitbreiden.
Zolang u in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit kunt u altijd terugkeren. In dat geval zult u langs de gebruikelijke weg opnieuw uw positie in de Nederlandse samenleving moeten vinden. In ieder geval moet u in een Nederlandse gemeente ingeschreven zijn, zonder dat wordt hervestiging in Nederland lastig.
Nee, dat is niet mogelijk. Het is wel mogelijk om de gemeente te verzoeken om een adresonderzoek te starten. De gemeente kan controleren waar de persoon daadwerkelijk woont of ingeschreven is. Wanneer dat niet het geval is zal de gemeente de gegevens wijzigen of uit uitschrijven uit de Basisregistratie Personen.
Als je niet verzekerd bent dan krijg je in sommige gevallen een waarschuwingsbrief van de RDW. Wacht niet op deze waarschuwing en sluit direct een autoverzekering af. Als je auto meer dan 14 dagen niet verzekerd is zullen autoverzekeraars je niet meer accepteren.
Als u niet binnen 3 maanden na de datum van deze brief een Nederlandse zorgverzekering afsluit, dan krijgt u een boete van € 496,74.