Palestina (Arabisch: Falastina) is een landstreek in het Midden-Oosten van de rivier de Jordaan tot aan de Middellandse Zee waarop zich de staten Israël, Jordanië en de half-onafhankelijke Palestijnse Autoriteit bevinden. De Arabische bewoners van dit gebied worden de Palestijnen genoemd.
Het Palestijns-Arabisch is het dialect dat wordt gesproken door de in Palestina geboren Palestijnen en door Joden die zich voor 1948 in het toenmalige Palestina vestigden. Dit dialect lijkt veel op het Syrische en Libanese dialect maar heeft ook invloeden ondergaan van het Hebreeuws en het Engels.
Het Palestijnse volk of de Palestijnen zijn de nakomelingen van de inwoners van het gebied dat bekend staat als "Historisch Palestina".
Palestina ofwel Staat Palestina is een staat in Azië, in het Midden-Oosten, in de Levant. Het bestaat uit twee gebieden: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever (samen de 'Palestijnse gebieden'). De Gazastrook grenst aan Israël en Egypte en heeft een kust aan de Middellandse Zee.
Staatloosheid wordt vastgesteld aan de hand van de toepasselijke nationaliteitswet(ten). Nederland erkent de Palestijnse nationaliteit niet. Dit betekent dat als een persoon uitsluitend de Palestijnse nationaliteit heeft, hij voor ons staatloos is. Syrië erkent de Palestijnse nationaliteit wel.
Een veilige plek om te wonen. En dat was dit gebied in het Midden-Oosten, dat tot die tijd nog Palestina heette. Dat werd toen het land Israël. De Joden vonden het een goede plek, want duizenden jaren geleden was hun geloof, het jodendom, daar ontstaan.
Palestina wordt officieel erkend door ruim 130 landen, waaronder enkele EU-lidstaten. Israël, maar ook Nederland en België, erkennen Palestina niet. Het land werd in 2012 een waarnemend niet-lid van de Verenigde Naties.
Op 15 mei 1948 liep het Britse mandaat voor Palestina af. In anticipatie hierop riep het Jewish Agency een dag eerder de staat Israël uit.
Het Arabisch (Palestijns-Jordaans) is het dialect dat wordt gesproken door de in Palestina geboren Palestijnen en door Joden die zich vóór 1948 in het toenmalige Palestina vestigden. Dit dialect lijkt veel op het Syrische en Libanese dialect, maar heeft ook invloeden ondergaan van het Hebreeuws en het Engels.
Het woord Palestijn staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Palestina is – in de oudste, breedste, niet-politieke zin – de landstreek in het oude Kanaän in de Levant die tegenwoordig Israël en de Palestijnse Gebieden omvat, benevens delen van Jordanië, Syrië en Libanon.
Andere opties waren Palestina of Zion. Uiteindelijk werd toch de Bijbelse naam Israël gekozen. Sommige mensen vinden dat het gebied waar Israël ligt eigenlijk Palestina heet. Ook wordt Israël door joden en christenen soms het Beloofde Land of het Heilige Land genoemd.
Yasser Arafat werd na het tekenen van de Oslo-akkoorden de eerste president van de Palestijnse Autoriteit. Na de dood van Arafat op 11 november 2004 werden op 9 januari 2005 presidentsverkiezingen gehouden waarbij de voormalig premier Mahmoud Abbas tot president werd gekozen. De huidige premier is Mohammad Shtayyeh.
Zij telt 22 lidstaten in Afrika en het Midden-Oosten: Algerije, Bahrein, de Comoren, Djibouti, Egypte, Irak, Jemen, Jordanië, Koeweit, Libanon, Libië, Marokko, Mauritanië, Oman, Palestina, Qatar, Saudi-Arabië, Somalië, Sudan, Syrië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.
Arabisch (Marokkaans) is de meest gebruikte taal van Marokko. Het Arabisch (Marokkaans) is een regionale variant van het Arabisch. Ook andere landen en gebieden hebben een eigen variant, al komen deze meer overeen met het Standaardarabisch naarmate men het Arabisch Schiereiland nadert.
Palestina bestaat uit twee door Israël gescheiden gebieden: de Gazastrook ten westen van Israël en de Westelijke Jordaanoever ten oosten ervan.
Op 6 mei 2021 begon in Jeruzalem een conflict tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie over een geplande beslissing van het Hooggerechtshof van Israël over de uitzetting van Palestijnen in Sheikh Jarrah, een wijk in Oost-Jeruzalem.
De Palestijnse gebieden, ook wel Palestina of de Palestijnse autoriteit is een gedeeltelijk erkende staat in het westen van Azië, bestaande uit de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. De geclaimde hoofdstad is Jeruzalem, de feitelijke hoofdstad is Ramallah.
Vrijwel iedere inwoner van de Palestijnse gebieden is moslim. 98% van de Palestijnen is soenniet. De inwoners van de Palestijnse gebieden hebben religieuze vrijheid: ze mogen zelf kiezen welk geloof ze belijden.
Dossier: Bevolkingsgroepen in Israel. Israel is het enige land ter wereld met een Joodse meerderheid. Zo'n driekwart van de bevolking is Joods, en iets meer dan 20 procent is Arabisch. Daarnaast zijn er kleinere bevolkingsgroepen en religies in Israel, zoals Druzen en Arameeërs.
1947 – Na de Tweede Wereldoorlog
In Palestina wonen op dat moment meer Palestijnen dan Joden. De Joodse gemeenschap stemt in met het plan, maar de Palestijnen zijn het er niet mee eens en er breekt oorlog uit. Als de Britten zich op 14 mei 1948 officieel terugtrekken, roepen de Joden de staat Israël uit.
Er zijn vrijwel geen landen meer over die de Volksrepubliek China niet erkennen en Taiwan wel. Momenteel erkennen alleen nog een aantal eilandstaatjes in het Caribisch gebied, in de Stille Oceaan, Belize, Guatemala, Haïti, Paraguay en Vaticaanstad Taiwan als de Republiek China, zoals Taiwan officieel heet.
In de Arabische wereld is Israël alleen erkend door Egypte, Jordanië en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Sinds de oprichting van de Arabische Liga in 1945 wordt Israël door andere Arabische landen geboycot.
Reizen naar de Palestijnse Gebieden
Reis op dit moment niet naar de Palestijnse Gebieden. Met uitzondering van Oost-Jeruzalem is het reisadvies voor de Palestijnse Gebieden op rood. En zeker niet met een auto met Israëlische kentekenplaten. Dit heeft te maken met de spanningen die er nu zijn.