Ureum geeft een stevigere plant doordat er minder vochtophoping is in de plant. Minder vochtophoping geeft een betere ventilatie en minder schimmelvorming.
Ureum geeft een stevigere plant doordat er minder vochtophoping is in de plant. Je oogst wat je ziet. Minder vochtophoping geeft een betere ventilatie en minder schimmelvorming.
Ureum is een afvalproduct bij de eiwitstofwisseling in de lever. Het wordt gebruikt als meststof in de plantenteelt en in uitlaatsystemen van dieselmotoren om schadelijke stikstofoxiden die vrijkomen bij dieselverbranding om te zetten in stikstof en water (handelsnaam AdBlue).
Door de urine te fermenteren met melkzuurbacteriën is het de bedoeling dat potentiële ziekteverwekkers en schadelijke stoffen worden verwijderd, de geur vermindert en dat voedingsstoffen voor de planten beschikbaar komen.
Stikstof uit ureum (CO(NH2)2) bestaat uit amidestikstof (NH2). Deze organische stikstofvorm wordt in de bodem met behulp van het bodemenzym urease omgezet in ammonium. Dit proces noemt men hydrolyse. Bij hydrolyse wordt eerst ammoniumcarbonaat ((NH4)2CO3) gevormd.
Ureum, in concentraties beneden 6 gram per liter, zoals bij uremische patiënten gevonden worden, is vermoedelijk niet levensgevaarlijk.
Nitraat is voor planten het belangrijkste voedsel dat ze opnemen uit de bodem om te groeien. De plant zet het nitraat om in eiwitten. Mensen en dieren moeten dan weer eiwitten eten om te groeien. En de mest van de dieren wordt door de bodembacteriën omgezet in nitraat, zodat de cirkel rond is.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
“Urine als meststof in de tuin gebruiken kan inderdaad”, bevestigt Eef Coolen. “In urine zitten stoffen die ook in kunstmest zitten, zoals bijvoorbeeld kalium, fosfor, stikstof enzovoort. In plaats van kunstmest zou je in principe dus ook gewoon je eigen urine kunnen gebruiken.”
In ons mensenlichaam wordt ureum toegepast bij vochtregulering in de nieren. Ureum, ook wel Urea genoemd, stelt de huid ertoe in staat om water beter op te nemen. Hierdoor wordt de huid ook weker, waardoor bijvoorbeeld schilfers sneller verdwijnen.
Ureum is een lichaamseigen stof die wordt gemaakt door de lever. Het is een reststof van de eiwitstofwisseling die via de nieren in de urine wordt afgevoerd. Ureum wordt daarnaast ook gebruikt in bepaalde processen in het lichaam.
Ammoniak ontstaat uit ureum die in urine aanwezig is. Dit proces wordt versneld door het enzym urease. Urease zit in mest en wordt gemaakt door micro-organismen. Ureum, die in urine aanwezig is, wordt op de stalvloer en in de mestkelder door het enzym urease omgezet in ammonium (NH4+).
Kruidvat 10% Ureum Zalf | Kruidvat NL.
Urine bevat 85 % van de stikstof, kalium en 50% van de fosfor die het menselijke lichaam uitscheidt. Verse urine is zo goed als geurloos.
De geur van verse urine is meestal tamelijk neutraal als u voldoende drinkt (meestal ongeveer anderhalf tot twee liter per dag) en de blaas regelmatig ledigt. Maar soms kan zelfs verse urine een sterke geur hebben, en hier kunnen verschillende redenen voor zijn.
Urine bevat behalve water in water oplosbare stoffen, vooral ureum en anorganische zouten. Urobiline en porfyrine zorgen voor de typische gele kleur. Wanneer iemand erg veel drinkt, wordt de urine bij benadering waterkleurig.
Hondenurine heeft hoge concentraties stikstof en andere zouten, die plantenwortels kunnen verbranden en een ongunstige omgeving voor planten kunnen creëren om te groeien. Gelukkig zijn er tal van planten die resistent zijn tegen hondenurine.
Als je iets wil waar de honden niet tegenaan plassen zou je aan Beribiris kunnen denken. Mooi donker rood. Vroeg in het voorjaar zijn de prikkels nog zacht, handig met snoeien.
Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden. Ook kan onder bepaalde omstandigheden nitriet omgezet worden in waarschijnlijk kankerverwekkende nitrosamines.
Nitriet is in hoge concentraties giftig. Het zuurstoftransport door het bloed wordt erdoor verstoord. Vooral kleine kinderen zijn er gevoelig voor. Veel gevaarlijker nog is het feit dat nitriet reageert met bepaalde stoffen, waardoor kankerverwekkende stoffen kunnen ontstaan.
Nitraat is geen schadelijke stof, maar het kan in het lichaam worden omgezet in niriet. En nitriet is in hoge concentraties giftig. Ongeveer 5% van de nitraatopname bij een volwassene wordt omgezet in nitriet, bij zuigelingen kan dit hoger uitvallen.