3. De kefirkorrels moeten enigszins transparant (als melkglas) en glanzend zjin. Ze mogen wel de kleur van de oplossing aannemen, dat is een natuurlijk proces. Worden ze steeds doffer en troebeler, dan is er een probleem.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Op beide wijzes is het mogelijk om tot maximaal 1,5 jaar kefir te bewaren, die vervolgens weer goed te activeren is; goed afspoelen en laat maar ontdooien in een verse portie water met opgeloste suiker. Ook hier geldt weer dat het even zal duren voordat u een drinkbaar resultaat verkrijgt.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Dat is bij mij al bij 12 uur. De warmte is bepalend bij de snelheid van fermenteren. In de zomer zal het fruit eerder boven drijven dan in de winter.
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Een kefirdrank die - als je niets onderneemt - nogal zuur en misschien zelfs bitter is. Bij waterkefir heb je de kans dat er nauwelijks nog een zoete smaak aan zit; dan is in ieder geval een groot gedeelte van de suikers opgesnoept. Maar uiteraard wil je een kefirdrank die steeds ongeveer hetzelfde smaakt.
Dat je korrels niet meer groeien kan komen door het structureel gebruik van te weinig suiker, hierbij raad ik aan om ons basisrecept te gebruiken, op elk deel suiker gaan 2 delen korrels. Ook kan de hoeveelheid mineralen weer een rol spelen. Mineralen zijn de belangrijkste voedingsstoffen van de waterkefirkorrels.
Als u voor een periode tot 3 weken op vakantie gaat, dan kunt u de waterkefir in een schone pot met water en een goede hoeveelheid suiker in de koelkast zetten. In principe hoeven de kefirculturen maar net onder water te staan. Voeg wel meer suiker toen dan tijdens een normale bereiding.
Als je aan bacteriën denkt, denk je vaak aan ziekmakers. Wees gerust, de bacteriën en andere micro-organismen in kefir zijn niet gevaarlijk of schadelijk. Sterker nog, kefir staat er juist om bekend een heel gezond drankje te zijn.
Waterkefirkorrels tot 1 week langer bewaren
Zodra je weer terug bent, kun je de kefir verwerken zoals gewoonlijk. Ga er niet vanuit dat de waterkefir drank goed drinkbaar is (gooi deze dus liever weg), maar de eerstvolgende bereiding zal dat wel weer zijn.
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Resultaten. De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken, terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Jetske.
Waterkefir hoeft niet op een lichte plaats te staan. Dat wordt vaak wel beweerd, maar is niet zo. Zelfs in het donker fermenteert waterkefir nog prima. Let er op dat de kefiroplossing in de zon wel eens te heet kan worden, ook door de loepwerking van het ronde glas.
Ja, het is een gezond gefermenteerd drankje, mede door de levende micro-organismen. Drink het echter met mate, en ga liever voor een zelfgemaakte variant dan voor de kefir die je in de supermarkt koopt.
Voor 1 liter kefir gebruik je ongeveer 100 gram kefirkorrels. -Giet 1 liter (gefilterd) water in de weckpot. -Halveer de citroen en voeg één helft toe. -Voeg 30-50 gram suiker toe.
De Kefir spoel je onder de kraan met koud water schoon (als het water warm is bederven de korrels!); deze gaan dan vervolgens in de schone weckfles met een nieuwe hoeveelheid melk. De gezeefde drank giet je door een fijne zeef in drinkglazen of een bewaarfles.
Zonder gaat ook goed, al is het wel zo dat een citroen de oplossing direct een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk gaat doen. U wilt geen pitjes van de citroen in uw kefirbereiding? Zie het vorige antwoord, de kefirkorrels zullen niet vervuild raken met pitjes.
Hoewel de waterkefirculturen een groot gedeelte van de suiker tijdens het fermentatieproces omzetten, blijft er altijd een resthoevelheid suiker aanwezig in de waterkefir die u oogst. Dit maakt waterkefir wat minder geschikt voor diabetespatienten en moet daarom als nadeel van waterkefir benoemd worden.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
De gisten zijn verantwoordelijk voor het omzetten van suiker in koolzuur en alcohol. Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%). De melkzuurbacteriën zetten suiker om in melkzuur (plantaardig) waardoor je een friszure smaak en extra houdbaarheid krijgt.
Kefir korrels moeten ook te eten hebben. Voeg daarom ongeveer 3 a 4 (gewichts)procenten van het water aan suiker toe. Dus in dit geval 30 a 40 gram suiker. Goed roeren tot de suiker is opgelost.
Waterkefir wordt gemaakt met waterkefir-korrels, wat een micro-organismengemeenschap is en in rap tempo vermenigvuldigd als je ze 'voedt'. Waterkefir is meestal een symbiose van de probiotica-bacteriën: Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae (2).
Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten.