Zuurkool combineert een van de gezondste groenten (kool) met een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie. Dit samen maakt dat zuurkool ontzettend gezond is. Hoog tijd dus om weer eens te genieten van deze winterse kost.
100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium. Dit is een flinke hoeveelheid gezien het feit dat het voedingscentrum adviseert om 1,5 gram te consumeren en maximaal 2,4 gram in te nemen.
Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme. Bovendien is zuurkool makkelijk te maken, zelfs thuis! Alles wat je nodig hebt is een witte kool, een goede pot, wat karwijzaad en zout.
Met zuurkool schotel je de bacteriën in je darmen een extra lekker hapje voor. Zuurkool is gefermenteerde witte kool en door dat fermentatieproces zit het bomvol melkzuurbacteriën die helpen om minder gunstige bacteriën in je darmen te verdringen en je immuunsysteem ondersteunen.
Zuurkool is van oudsher een heel gezond product. Aan het eind van het oogstseizoen werd alle overtollige witte kool ingemaakt, zodat er ook in hartje winter nog een gezonde maaltijd op tafel kon worden gezet. Doordat de witte kool gefermenteerd is, is deze makkelijker verteerbaar en bevat het gezonde bacteriën.
Wil jij afvallen met zuurkool eten? Dan moet je wel echt regelmatig deze groente eten. Probeer het tenminste één of twee keer per week te eten.
Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang. Mensen met een moeilijke stoelgang ervaren verbetering als zij bij het ontbijt 50 – 100 gram zuurkool eten op de nuchtere maag of zuurkoolsap drinken. Zuurkool is rijk aan vezels.
De hoofdregel is: NIET WASSEN. Het is nergens voor nodig om zuurkool te wassen. Integendeel, u wast een deel van de voedingswaardige vitamines en het aroma eraf. Een eventueel te zure smaak is af te zwakken door de zuurkool te koken in water met zoete witte wijn (50% water, 50% wijn).
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
De gefermenteerde zuurkool met melkzuurbacteriën is de beste keuze, als het op het maken van meest gezondste keuze aankomt. Dit wordt gemaakt van minder zeezout, en wordt aangevuld met jeneverbes en melkzuur. Dit geeft de zuurkool een veel mildere smaak, en is minder zout.
Bepaald voedsel, bijvoorbeeld zuurkool, kan veel histamine bevatten. Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten. Een tekort aan enzymen. Onder normale omstandigheden blijft het histamine-gehalte van de darm vrij laag.
Zuurkool kan je natuurlijk ook rauw eten. Dat wordt ook gedaan op een broodje kaas bijvoorbeeld of op en hotdog (maar dan is warme zuurkool natuurlijk lekkerder (zou ik vinden). Zuurkool kan je ook prima zonder te koken door de aardappelen stampen.
Zuurkool is niet zout. In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.
Ook verse zuurkool hoef je niet perse te koken, je kunt deze groente gewoon rauw eten. Maar tijdens het koken wordt de zurige smaak van zuurkool milder en de groente wordt zachter. Verse zuurkool koken doe je 5 tot 30 minuten, maar onthoud: hoe langer de kooktijd, hoe meer vitamines er verloren gaan.
In tegenstelling tot veel andere geconserveerde producten bevat zuurkool vitamine C. Het werd niet voor niets in de 18e eeuw soms meegenomen op zee om scheurbuik te voorkomen. Daarnaast vind je in zuurkool ook redelijk wat vitamine B, ijzer, calcium en zink.
Zuurkool is namelijk gesneden witte kool die gefermenteerd is. Door dit proces zitten er meer probiotica in die goed zijn voor de spijsvertering. Ook zitten er veel vezels en vitamine A en C in zuurkool. Zuurkool is lekker licht verteerbaar, veel lichter dan de oorspronkelijke witte kool.
Melkzuurbacteriën zijn onmisbaar bij de productie van zuurkool, yoghurt, kaas en snijworst. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. Combinaties van bacteriën en schimmels zijn ook mogelijk. Dit gebeurt onder andere bij salami en camembert.
Op laag vuur en met de deksel op de pan is een kooktijd van circa 5 minuten voldoende. Hoe langer, hoe meer vitamines er uit de groente lekken, dus houd het zo kort mogelijk. Als het onverhoopt te hard gaat kun je nog een beetje water toevoegen en de zuurkool nogmaals doorroeren.
Stamppot met boerenkool staat bovenaan dit rijtje, met 336 kcal. Dat valt natuurlijk allemaal wel mee voor een avondmaaltijd, maar mocht je een beetje op je calorieën willen letten, dan kun je dus het beste voor zuurkool gaan.
Doe de zuurkool met een kopje water in een pan (ga uit van 250 ml water per 500 gram zuurkool). Verwarm de zuurkool op middelhoog vuur en met de deksel op de pan. Voor zure zuurkool houd je een kooktijd van 5 minuten aan, voor een meer neutrale smaak kies je voor 10 minuten. Giet de zuurkool af met een vergiet.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Volkoren graanproducten, noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit bevatten flink wat goede vezels. Zij voeden je darmflora en zorgen voor een diverse hoeveelheid darmbacteriën. Geef ze dus maar een prominente plaats op je bord.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.