Dat zorgt voor gigantisch veel energie in de atmosfeer. In IJmond raast de storm het hardst. Hier is windkracht 11 gemeten met windstoten van meer dan 145 kilometer per uur. In de rest van de provincie zijn ook meerdere windstoten van boven de 131 kilometer gemeten.
5: Vrij krachtige wind (29-38 km/uur) 6: Krachtige wind (39-49 km/uur)
De meest voorkomende windkrachten liggen in Nederland tussen de 2 Bft (zwakke wind) en 5 Bft ( vrij krachtige wind). Windkracht 5: bladeren van bomen ruisen en kleine bomen bewegen, vuilnisbakken waaien om.
Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Wanneer er teveel wind staat hangt onder meer af van het gebied waar je vaart, de exacte windkracht en richting, het type boot en de ervaring van de bemanning. Enkele dingen vallen ons echter wel op. Voor zeilboten is er tussen de windkracht nul en twee niet zoveel te beleven. Windkracht 3 tot 5 is ideaal.
Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen. Windkracht 12 noemen we overigens een orkaan. De wind waait dan harder dan 117 kilometer per uur.
Met elke wind kan je fietsen.
Uitleg over storm. Vanaf windkracht 9 spreken we van storm, om precies te zijn als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. Het KNMI gaat uit van storm als een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 kilometer per uur (20,8 - 24,4 meter per seconde) gemeten wordt.
In het zomerhalfjaar ligt de gemiddelde windsnelheid landinwaarts tussen 10 en 13 km/uur (2-3 Bft), aan zee tussen 22 en 25 km/uur (4 Bft). In het winterseizoen ligt de gemiddelde windsnelheid een stuk hoger met 13 tot 16 km/uur landinwaarts (3 Bft) en 28 tot 31 km/uur (4-5 Bft) langs de kust.
3 Bft – matige wind – 7 tot 10 knopen – Kleine brekende golfjes met schuimkopjes op zee; IJssel- en Markermeer kleine golfjes.
Vanavond is het half bewolkt met in het oosten een enkele bui. De wind komt eerst uit het zuidwesten, later uit het westen en wordt matig tot vrij krachtig, vlak aan zee krachtig of hard, windkracht 6 tot 7 en in het Waddengebied later mogelijk stormachtig, windkracht 8.
Werken vanaf windracht 6 gevaarlijk
Hoewel windkracht 5 al voor extra risico's op de werkplek kan zorgen, staan in het Arbobesluit alleen grenswaarden voor werken in koud en warm weer en niet voor werken in harde wind en storm.
Vliegtuigen hebben in weinig last van de wind als ze eenmaal in de lucht zitten. Het grote probleem doet zich voor als vliegtuigen moeten opstijgen en landen. Hier speelt vooral de windrichting een rol. Bij windkracht 6 kunnen vliegtuigen prima landen zolang ze tegen de wind in landen.
Vanaf windracht 6 wordt werk gevaarlijk
Richtlijnen over windkracht en toegestane werkzaamheden staan vaak in de arbocatalogus of de cao van de eigen branche. Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt.
We hebben berekeningen gemaakt voor windsnelheden tussen de -50 km/h (dus windje tegen) en + 50 km/h (windje mee). Een krachtige wind komt neer op 6 Beaufort en 39 – 49 km/h windsnelheid. De harde wind van 7 Beaufort heeft 50 – 61 km/h windsnelheid.
meestal stelt een verzekering dat je niet mag rijden rond windkracht 7 of hoger: "Het rijden met de caravan bij storm, waaronder wordt verstaan wind met een snelheid van 14 meter per seconde of meer".
Een rolsteiger mag niet gebruikt worden zodra er windsnelheden zijn gemeten boven de 14 m/s. Dit wordt aangegeven met 6 Beaufort, hierover later meer. Indien u aan het einde van de dag de stellage onbeheerd achterlaat, en er is sprake van 6 Beaufort, dan bent u verplicht om deze naar een windvrije locatie te rijden.
Alleen bij windkracht 7 of harder vindt het NK Tegenwindfietsen plaats. Er wordt ongeveer drie dagen van te voren besloten of het evenement door kan gaan. Alles is afhankelijk van de weersvoorspellingen.
Ligt de windsnelheid gedurende een uur gemiddeld tussen 28,5 en 32,6 m/s (103–117 km/h), dan wordt de storm achteraf geboekt als een zeer zware storm en boven 32,6 m/s (118 km/h) als orkaan. Wind is eigenlijk te vergelijken met water: het stroomt van een hogedrukgebied naar een lagedrukgebied.