Wat is een Orri: Orri is een heerlijke zoete mandarijn, vrijwel pitloos en goed te pellen.
Bij veel fruitsoorten kun je de pitten prima opeten. Dit geldt onder andere voor aardbeien, druiven, frambozen, kiwi's, mandarijnen en meloen.
Sinaasappel, mandarijn, citroen, pompelmoes.
Maak de pitjes schoon, laat ze goed drogen en stop ze 1 cm diep in een bak met zaaigrond. Zet de bak op een warme plek en hou hem vochtig. Wanneer de plantjes hoog genoeg zijn, kan je elk plantje in een pot van 10 cm diameter overplanten.
ze bevatten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang. Per 100 gram bevatten ze ongeveer 50 calorieën en ze bestaan voor 86% uit water. Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink.
Maar toch zitten er in pitloze mandarijnen soms pitjes. Hoe komen die daar? Dat heeft alles te maken met bijen. Die doen namelijk waar ze goed in zijn: planten en bloemen bestuiven.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
De mandarijn groeit aan de mandarijnboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en is in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Het Nederlandse klimaat is niet echt geschikt voor de constante teelt van mandarijnen. Daarom halen we die uit onder andere Spanje en Marokko.
Herkomst van de naam
Mogelijk is het een leenwoord uit het Zweeds, mandarin apelsin, waarbij apelsin weer een leenwoord uit het Duits: Apfel Sina dat Chinese appel betekent. Het woord Mandarin is dan weer een verwijzing naar de Chinese hoge ambtenaren, mandarijnen, die in de 18e eeuw gele gewaden droegen.
Cyanogene glycosiden zijn van nature aanwezige plantengifstoffen in onder andere vlierbessen, lijnzaad, pitten van steenvruchten, bittere amandelen en cassave. Deze plantenstoffen zijn ook te vinden in de pitten van steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen en in de pitten van peren en appels.
Eet je liever pitloze druiven? Geen probleem, ook die voorzien je van vitaminen en mineraalstoffen. De positieve eigenschappen van druivenpitten kan je dan bijvoorbeeld ook in de vorm van druivenpitolie of druivenpitmeel in smoothies of muesli gebruiken.
De steenpit in de mango kun je niet eten. De pit is houtig en afgeplat en zit vaak stevig aan het vruchtvlees vast. Ook de schil is niet eetbaar. Voor gebruik kun je het beste de mango schillen en het vruchtvlees van de pit afsnijden.
Losse schil, droge mandarijn? Er is wel een trucje dat kan verklappen dat het om een droge mandarijn gaat en dat is als de schil losjes om de vrucht heen zit. U kunt dit voelen door er voorzichtig in te knijpen. Zit er lucht tussen de vrucht en de schil, dan bestaat de kans dat die uitgedroogd is.
Leanri, een hoogwaardige mutatie van Clementina en Murcott, is rood-oranje van kleur, heeft een mooie ronde vorm, een zeer gladde schil en is pitloos.
Hoe herken je een goede mandarijn? Om te beginnen: een strak velletje. 'Een verse mandarijn is sappig. Die zit stevig in zijn schil en naarmate de mandarijn langer moet wachten, wordt die schil losser omdat de mandarijn vocht verliest.
“Als de schimmel op de schil zit, dan zou de inhoud van de mandarijn nog goed kunnen zijn.” Wel raadt ze aan om de helft waarop het beschimmelde schil zat wél weg te gooien.
Mandarijntjes zijn ideaal voor de winter! Dit komt door het hoge gehalte aan vitamine C. Vitamine C verhoogt je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor verkoudheden en griepjes.
Mandarijn brengt ontspanning en kalmering, vooral bij spanningen door stress (Gargano 2008) en bij mensen die geïrriteerd zijn en last hebben van stemmingswisselingen. Mandarijn is daarbij te vergelijken bij bergamot. Mandarijn werkt opmonterend en brengt vrolijkheid.
Een mandarijnenboom , een exotisch hoogstandje bij u thuis
Maar binnen in huis of in uw wintertuin doet en mandarijn plant het zeer goed. Hij kan tot 2.00 m groot worden, hou hiermee rekening als u een mandarijn boom aankoopt.
Wanneer je de Mandarijnboom bij lage temperaturen binnen haalt is het belangrijk dat de boom regelmatig nog wat zonlicht krijgt. Verder moet je de boom in de winter 1x per week wat water geven. Geef de Mandarijnboom nooit te veel water om wortelrot te voorkomen. Maar ook moet je de planten niet uit laten drogen.
De sinaasappelboom vraagt in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 á 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen voordat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
4: Goed voor je stoelgang en darmflora
Mandarijnen zijn rijk aan vezels. Daardoor zijn ze goed voor je stoelgang. Vezels trekken namelijk vocht aan. Samen met dit vocht vormen ze een zachte brij in je spijsverteringssysteem.
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.