Antwerpen en limburg zijn de bosrijkste provincies, West-Vlaanderen heeft de laagste bebossingsgraad. Figuur 1.
Aan de hand van de meest recente bosinventaris uitgevoerd in de periode 2009-2019 wordt de oppervlakte bos in het Vlaamse Gewest geschat tussen 135.000 en 145.000 hectare (ha). Dat komt overeen met 10% van de Vlaamse grondoppervlakte.
Aan de hand van eerste bosinventaris (uitgevoerd in de periode 1997-1999) wordt de oppervlakte bos in Vlaanderen geschat op 140380 ha. Op basis van de tweede bosinventaris (uitgevoerd in de periode 2009-2019) komen we uit op 140279 ha bos in Vlaanderen.
LUXEMBURG (ANP) - Nederland is na Malta en Ierland het land met de minste bossen van alle EU-landen. Slechts 11 procent van het land is begroeid met bossen en andere boomrijke gebieden zoals parken. Alleen Malta (1 procent) en Ierland (10 procent) zijn nog minder boomrijk.
Bosgroep Limburg werkt gebiedsdekkend in Limburg. Wist je trouwens dat van de 52.000 hectare bos in onze groene provincie er ongeveer 62 % (31.000 ha) in handen is van particuliere eigenaars?
Volgend is een lijst van landen naar bosareaal, met absolute oppervlakte en het percentage van de landoppervlakte die met bos is bedekt. Het totale bosareaal van de wereld bedraagt anno 2019 ongeveer 3,9 miljard ha of circa 30% van het totale landoppervlak.
Grappig genoeg hebben de Scandinavische Faröer Eilanden het minste percentage bos. De eilanden staat op nummer één in de lijst minst bosrijke landen. IJsland staat in die lijst op nummer vijf. Ook zijn er vier landen die helemaal geen bos hebben: San Marino, Qatar, Groenland en Oman.
Suriname is het bosrijkste land ter wereld met 93% bebossing en een lage ontbossingsgraad, ookwel een High Forest, Low Deforestation (HFLD) land genoemd. Suriname behoort hiermee tot een heel kleine groep van landen, die zich kenmerken vanwege deze hoge bosbedekking en lage ontbossingsgraad.
Het Amazone-woud
Het is het grootste tropische bos op aarde, gelegen op het grondgebied van negen landen in Zuid-Amerika, de meeste in Brazilië.
Oekraïne, een land dat geeft om natuurbescherming
Oekraïne maakt deel uit van het "Groene Hart van Europa", waar grote natuurgebieden en wilde dieren nog relatief ongerept zijn. 16% van het land is bedekt met bossen, en er zijn 50 waterrijke gebieden geclassificeerd als "Ramsar"-gebieden van internationaal belang.
Hoeveel bomen moet je ongeveer planten voor 1 hectare bos? Gemiddeld zo'n 2.000 bomen, al is dat aantal sterk afhankelijk van het bostype. Met de jaren wordt dat aantal uitgedund tot 500 bomen, op natuurlijke wijze of door bosbeheer.
Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.
De Ardense bossen, rijk aan eeuwenoude geschiedenis, bedekken het zuiden van België, het noorden van het Groothertogdom Luxemburg en een deel van het Franse departement Ardennen. Het is de grootste bosoppervlakte van België.
Resultaat: ons land wint 160 vierkante kilometer, of de oppervlakte van het Brussels gewest. Volgens het Belgisch statistiekbureau Statbel bedraagt de totale oppervlakte van België 30.688 vierkante kilometer: 160 vierkante kilometer (16.000 hectare) meer dan algemeen aangenomen.
Bij ons is de oppervlakte natuur 15%, waar het Europees gemiddelde op 42% ligt, aldus dat rapport.
Malta, Cyprus en Luxemburg hebben het minste aantal natuurgebieden: alle drie minder dan honderd. Dit zijn, net als Nederland, kleine landen. Daarom is het interessanter om te kijken naar de oppervlakte die uit beschermde natuur bestaat.
Ongeveer 3% van de totale oppervlakte bestaat uit landbouwgrond. Een nog kleiner percentage bestaat uit steden en wegen. Een kwart van Noorwegen wordt bedekt door bossen, de rest door bergen, rivieren en meren.
Ruim 94 procent van de 16,4 miljoen hectare landoppervlakte van Suriname bestaat uit bos.
Maar liefst 58% van het land is bedekt met bos, totaal 23.5 miljoen hectare. Ter vergelijking: Nederland heeft totaal 3.5 miljoen hectare. , zoals STORA, SCA, MoDo en Korsnäs Marma AB, bezitten ook een kwart van de op- pervlakte bos in Zweden.
Ruim 10 procent van het landoppervlakte in Nederland is bos. Dat komt overeen met 3 447 km2, ofwel het totale landoppervlak van Friesland. Per inwoner is 211 m2 bos beschikbaar.
Volgens het Nationaal Instituut voor Geografische en Bosinformatie beslaan de bossen in Europees Frankrijk 16,8 miljoen hectare of 168.000 km 2 (cijfers voor de campagne van 2018).
En wetenschappers hebben nu dus ontdekt dat veel van deze droge gebieden bossen herbergen. En al die bossen samen beslaan ongeveer 467 miljoen hectare. Dat betekent dat de aarde veel bosrijker is dan gedacht.
Oppervlakte en eigendom Het oppervlakte bos in Nederland is licht toegenomen, van 370.041 ha in 2004 tot 373.480 ha nu. Bos beslaat daarmee 11 procent van het grondgebruik in Nederland.
Het totale oppervlakte aan bos in Turkije nam sinds 2002 toe van 20,8 miljoen hectare naar 22,6 miljoen hectare. Pakdemirli liet weten dat Turkije grote doelen heeft voor 2023. “We willen tot dan 7 miljard jonge bomen planten. Zo zal dertig procent van de totale oppervlakte van Turkije uit bosgebied bestaan.”