Wanneer kun je zonnebloempitten oogsten? Je zaait de grootbloemige zonnebloem in mei en juni, waarna je in juli tot en met september de zonnebloempitten kunt oogsten. Hou er wel rekening mee dat ook vogels dol zijn op zonnebloempitten. Oogsten doe je dus zo snel dat kan, tenzij je de vogels ook wat gunt.
Oogst de zonnebloem wanneer deze voor een deel geopend is en snij de steel af op de gewenste hoogte. Hang de bloem op de kop in een goed geventileerde ruimte. De bloem zal verder uitkomen en wanneer goed gedroogd zal die 6 weken goed moeten blijven.
Van oorsprong komt de zonnebloem uit Noord- en Zuid-Amerika. In 1530 werd de zonnebloem door de Spanjaarden naar Europa gebracht. De bloeiperiode van de zonnebloem loopt van juli tot oktober.
Van augustus tot oktober bloeien zonnebloemen met heel grote, opvallende bloemen.
Ja, van alle soorten zonnebloemen kun je de pitten gewoon veilig eten. Je kunt de zaden van de zonnebloem zowel ongepeld als gepeld eten.
Knip de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem zo'n 10-15 cm af onder van de bloemstengel, wanneer deze in een pot staat. Hierdoor kunnen weer nieuwe bloemen ontstaan. Als de zonnebloem plant in de volle grond staat hoef je niks te doen bij uitgebloeide bloemen.
Ja, zaden van alle zonnebloemsoorten (Helianthus Anuus) zijn eetbaar.
De zonnebloem vormt een uitzondering. Deze bloem zet u het liefst in een schone vaas met heet (niet kokend) water. Vervang het water vervolgens na een half uur met lauwwarm water. Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen.
Eenmaal de plantjes ontkiemd zijn, hoef je ze niet veel water meer te geven.Enkel wanneer de zonnebloemen slap gaan hangen, moet je ze wel wat water geven. Wanneer de plantjes nog klein zijn, kan je ze wat meststoffen geven zodat ze beter groeien. Eens ze wat groter zijn, is dat niet meer nodig.
De meeste soorten zonnebloemen krijgen maar 1 bloem per plant.
Die oostelijke richting is niet toevallig: op het oosten blijken de bloemen sneller op te warmen dan op het westen en daarmee meer bestuivers aan te trekken. Zo draagt de stand van de zonnebloemen bij aan de reproductie.
Plaats ze in vers kraanwater en voeg een paar druppeltjes chloor toe (echt maar een paar druppeltjes). Dit is om bacteriegroei tegen te gaan. Zorg dat 1/3 van de steel in het water staat, geen blad in het water! Zet bloemen nooit in de volle zon, op de tocht of langs rijpend fruit.
Onderhoud zonnebloem
Als de Zonnebloem op een zonnige plaats staat, heeft het heel weinig onderhoud nodig. Af en toe water geven en bemesten voor een luchtige ondergrond is voldoende. De Zonnebloem hoeft niet gesnoeid te worden. Alleen dode bloemen (bij meerdere takken) eruit knippen.
Je snijdt daarom de knop van de bloem af met een schoon, scherp mes, op zo'n vijf centimeter van de bloemknop. Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
Zonnebloempitten gezond
Ze zijn rijk aan vezels en bevatten veel verschillende vitamines en mineralen, waaronder B-vitamines, vitamine E, ijzer, koper en selenium. Zonnebloempitten bevatten bovendien veel gezonde onverzadigde vetzuren, welke bijdragen aan het behoud van een verantwoord cholesterol.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Schuin afsnijden
Net als bij vrijwel alle snijbloemen is het ook bij zonnebloemen belangrijk om de stelen schuin af te snijden met een scherp (en schoon) mes, voordat je ze in het water zet. Op die manier kunnen de bloemen het water en de eventueel toegevoegde voedingsstoffen beter opnemen.
Oogsten. Als de zaden rijp en bruin worden en de reusachtige bloemen van de zonnebloem beginnen te hangen, is het tijd deze af te snijden. Knip de bloemen met vijf centimeter steel af en hang ze op hun kop in een geventileerde ruimte. Om de zaadjes eruit te krijgen, laat je de kop vervolgens drogen.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Zonnebloemen hebben een diep beworteld systeem en hebben regelmatig diep water nodig. Als de grond te droog is, kan de plant slap gaan hangen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond rondom de zonnebloem en geef water als dat nodig is.
De zonnebloem (Helianthus annuus) is een tot drie meter hoge, eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De zonnebloem kan gezaaid worden van april tot half juni. Het is een cultuurplant, die gemakkelijk in de tuin gekweekt kan worden uit een pit, op elke goed gedraineerde grondsoort.
Daarnaast worden de zaden met zwarte schillen veel gebruikt als vogelvoer. De zonnebloempitten met gestreepte schillen daarentegen bevatten minder olie en zijn niet geschikt om zonnebloemolie van te maken. Hierdoor worden deze zaden al eeuwen gegeten door verschillende bevolkingsgroepen.
Met name onder vogels zijn de zonnebloempitjes populair. De zaadjes van de Zonnebloem zijn niet alleen bestemd voor vogels, je kunt ze namelijk ook zelf eten. Zonnebloempitten worden veel gegeten en zijn verwerkt in onder andere granola, brood en bakolie. Je kunt ze rauw, geroosterd of gefrituurd eten.