Roosteren kan met of zonder olie. In beide gevallen mag de temperatuur niet te hoog zijn. Zorg ervoor dat de bakplaat goed heet is voordat je er aardappels, groente, fruit, vlees of vis op legt. Controleer tussendoor regelmatig of het product goed geroosterd en gaar is.
De grillstand gebruik je voor het gratineren van je gerecht, om groenten te roosteren, een visje te grillen of crème brûlée een mooi gekarameliseerd suikerlaagje te geven. Soms kun je een ovenschotel nog een extra kick geven door een paar minuutjes de grillstand aan te gooien.
Grillen is een vorm van roosteren. Het grote verschil is dat grillen niet het zelfde is als barbecueën maar het bruin en gaar maken van producten met behulp van sterke stralings- of contactwarmte tussen de 150 – 250 graden Celsius.
Door het roosteren van groente creëer je veel meer smaak dan wanneer je ze kookt. Vergelijk een gekookt spruitje maar eens met een geroosterde uit de oven of pan; dikke kans dat veel mensen de eerste niet lusten, en de tweede gulzig verorberen.
Bij roosteren geen verlies van mineralen
Bij roosteren van groente treedt geen verlies van mineralen op. Bij stomen varieert dat van 0-20% (afhankelijk van het mineraal)', aldus het Voedingscentrum. Als je groente lang roostert zal dat met name effect hebben op het behoud van vitamines.
Plaats het rek onderin (net onder het midden) van de oven. Als je meer dan één pan op het rooster hebt staan, draai de pannen van de voorkant naar de achterkant ongeveer halverwege de baktijd. Uitzondering: Als je een dunne laag bakt voor bijvoorbeeld een Swiss roll, dan kan deze gewoon in het midden van de oven.
Hoe rooster je vlees in de oven? Het vel wordt eerst ingesmeerd met sesamolie of vet, waarna het vlees even geschroeid moet worden in een oven of boven open vuur, zodat er zich een korstje kan vormen. Vervolgens wordt het vlees langzaam geroosterd tot het gaar is.
Controleer het vlees net zoals op een barbecue en draai het een keer om terwijl het gaart. De meeste grilgerechten zijn in 8-10 minuten klaar, dus door het vlees na 4-5 minuten om te draaien, zorg je ervoor dat beide kanten gelijkmatig koken.
Roosteren, grilleren of grillen is het proces waarbij voedsel (meestal vlees of groente) op een rooster wordt gelegd en met de warmte, meestal afkomstig van vuur, wordt klaargemaakt. De huishoudelijke apparatuur waarmee wordt geroosterd heet een grill.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Grillen is het op hoge temperatuur dichtschroeien en eventueel gaar maken van vlees, vis of groente. Gegrild eten krijgt hierdoor een volle, soms rokerige smaak. De warmte is afkomstig van een gloeiende grill in een oven, een hete contactgrill (de Tefal OptiGrill Elite bijvoorbeeld), een grillpan of een barbecue.
Wanneer gebruik je boven en onderwarmte (oven)?
Bij een heteluchtfunctie (ventilator icoontje) blaast een ventilator hete lucht door de oven heen. Deze functie zorgt ervoor dat de oventemperatuur overal gelijk is. Met een bovenwarmte wordt enkel de bovenkant verhit, waarbij onderwarmte enkel de onderkant verhit.
Het voordeel van een broodrooster met tostiklem is dat je er niet alleen toast mee kan maken, maar ook tosti's. Je hoeft je tosti's dan niet meer apart klaar te maken in een tosti grill apparaat – dat kost meer ruimte in je keuken – of in de oven (daar wordt het brood droog van).
Antwoord: Over mineralen en spoorelementen hoef je je geen zorgen te maken. Die kunnen goed tegen verhitting en gaan niet verloren door het grillen. Vitaminen in de groenten echter wel. Over het algemeen geldt dat hoe langer ze worden verhit en hoe meer ze worden versneden, hoe meer vitaminen er verloren gaan.
Veel ovens hebben warmte-elementen onder- en bovenin, dus waar je het rooster plaatst is erg belangrijk voor je gerecht. Je pizza en geroosterde groente kan bijvoorbeeld beter onderin, zodat de bodem lekker warm wordt. Lasagne en ovenschotels kunnen juist beter bovenin zodat de bovenkant mooi bruin kleurt.
Is grillen altijd gezond? Het antwoord is nee. Hét grote gevaar van grillen is dat voedingsmiddelen verbranden door de hoge temperatuur. Daardoor kunnen ze schadelijke stoffen zoals acrylamide en PAK's bevatten.
Een grillplaat gebruik je om vlees en vis op een hoge temperatuur te bereiden. Een grillplaat is een gezonde keuze, zonder vet of oliën kan het voedsel prima braden. Je maakt op een gezonde manier een maaltijd, omdat je alleen kruiden en specerijen hoeft te gebruiken.
Op de plek waar het product (bijvoorbeeld je biefstuk) de gloeiend hete grillrandjes van de pan raakt, ontstaat een chemische verbinding tussen zuren en suikers, de Maillardreactie genoemd, en daar komt die typische smaak vandaan.
Grillen is één van de barbecuetechnieken. Grillen doe je op een hogere temperatuur, zeg 190 tot 200 graden, en is geschikt voor kleinere stukken vlees zoals hamburgers, worsten, steaks en saté.
Zorg er altijd voor dat het baksel zoveel mogelijk in het midden van de oven staat. Bak je koekjes op een bakplaat, dan plaats je deze in het midden van de oven.
Het werkt eigenlijk heel simpel: verwarm je oven voor op 180 graden en bedek een (eventueel met bakpapier beklede) bakplaat met een laag kokosrasp. Rooster in de oven en wanneer de kokos begint te kleuren, haal je de plaat eruit. De plekken waar de rasp het snelst bruin is geworden, daar is je oven het heetst.
Extra knapperig
Gelukkig zijn ovenfrietjes even krokant en veel minder vet dan de gefrituurde variant. Zijn jouw ovenfrieten niet zo knapperig als je zou willen? Dan is een geperforeerde bakplaat de ideale oplossing.