Wat moet ik doen als ik mijn paspoort of identiteitskaart kwijt ben? Meld het bij uw gemeente als uw paspoort of identiteitskaart gestolen is of als u deze kwijt bent. De melding heet een verklaring van vermissing. Zonder deze verklaring kunt u geen nieuw reisdocument aanvragen.
Je legt een verklaring van vermissing af bij de gemeente, zodat het document geregistreerd wordt als vermist. Als je dit niet doet, krijg je geen nieuw identiteitsbewijs. De gemeente is de instantie die nieuwe identiteitsbewijs uitgeeft en je kunt meteen een nieuw bewijs aanvragen.
Procedure. Indien je 3x na elkaar de foutieve PIN code ingeeft van de identiteitskaart, dan is deze geblokkeerd, je kan deze terug heractiveren door middel van de PUK code. Heb je het document nog met de codes is er geen enkel probleem, kom met je identiteitskaart en de codes naar de dienst burgerzaken.
De kosten voor de identiteitskaart zijn € 75,80.
Bel naar Doc Stop op het nummer 00800 2123 2123 of +32 2 518 21 23 om je identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel te blokkeren en zo fraude te voorkomen.
Gegevens afschermen op kopie ID
Om uw BSN en pasfoto onzichtbaar te maken, kunt u de KopieID-app van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gebruiken. Hiermee kunt u zelf kiezen welke gegevens u afschermt. Op een papieren kopie kunt u ook zelf bepaalde gegevens onleesbaar maken.
Paspoort weigeren of ongeldig verklaren
Bijvoorbeeld bij verkoop of verhuur; naar het buitenland wilt reizen om in Nederland een straf te ontlopen; door een faillissement niet naar het buitenland mag reizen; een schuld bij de overheid hebt, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst, DUO of de Sociale Dienst van een gemeente.
Meld het verlies van uw paspoort of identiteitskaart zo snel mogelijk bij de plaatselijke politie. Dit voorkomt dat iemand misbruik maakt van uw document. Hierna kunt u een nieuw paspoort, identiteitskaart of een nooddocument aanvragen.
Als u binnen 5 jaar een paspoort of identiteitskaart 3 keer of vaker als vermist opgeeft, dan wordt uw aanvraag voor een nieuw paspoort stopgezet. Er komt een onderzoek naar de reden van de eerdere vermissingen. U kunt worden opgenomen in het Register paspoortsignaleringen.
Met de KopieID-app kunt u in een kopie van uw identiteitsbewijs de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Bijvoorbeeld het burgerservicenummer (BSN, de pasfoto of handtekening.
Ben ik verplicht een ID te hebben? Ja, in Nederland geldt een identificatieplicht. Iedereen van 14 jaar en ouder moet een geldig identiteitsbewijs op zak hebben. Als je (tijdelijk) geen paspoort hebt, moet je een identiteitskaart aanvragen.
Rijbewijs. Uw (Europese) rijbewijs is een identiteitsbewijs. Maar u kunt uw rijbewijs niet altijd gebruiken om uzelf te identificeren. Dit komt omdat er op het rijbewijs geen gegevens over uw verblijfsstatus en nationaliteit staan.
In de praktijk duurt het meestal 5 werkdagen voordat u uw paspoort of identiteitskaart kunt ophalen. Heeft u het document eerder nodig? Dan kunt u vaak gebruikmaken van een spoedprocedure.
Mocht uw kaart verloren of gestolen zijn kan u zich tot de gemeente wenden om een nieuwe aan te vragen. Vergeet in dat geval ook niet DOC-STOP te bellen. Naast de gewone procedure, kan u uw nieuwe identiteitskaart ook via enkele spoedprocedures bij de gemeente aanvragen.
Voor personen vanaf 18 jaar is het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.
De echtheidskenmerken zijn kenmerken die zonder hulpmiddelen te controleren zijn. Dit zijn onder andere het schaduwwatermerk, het kinegram, een voelbaar reliëf en ImagePerf. Echtheidskenmerken van een paspoort en identiteitskaart helpen tegen misbruik, fraude en vervalsing.
Voorwerpen die u op straat vindt, zoals een paspoort, sleutels of portemonnee, levert u in bij de gemeente. Een onbeheerd voorwerp op straat is wettelijk eigendom van de gemeente. Als u op straat iets vindt dan kunt u het ook bij uw gemeente melden.
Zijn de echtheidskenmerken van uw paspoort of identiteitsbewijs beschadigd? Of zijn uw gegevens slecht leesbaar? Dan is uw reisdocument ongeldig en moet u een nieuw document aanvragen bij de gemeente.
Met een paspoort of ID-bewijs kan namelijk gemakkelijk identiteitsfraude worden gepleegd. "Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een lening of bankrekening te openen op jouw naam", vertelt techjournalist Daniël Verlaan.
Uw burgerservicenummer (BSN) staat op de voorkant of achterkant van uw identiteitskaart (ID-kaart). Let op: vanaf 2 augustus 2021 staat uw BSN ook in een QR-code op de achterzijde van uw identiteitskaart.
De Nederlandse overheid adviseert om je identiteitsbewijs níet af te geven of te laten kopiëren. Dit om identiteitsfraude te voorkomen.
Als je gevraagd wordt welke pasjes je altijd bij je hebt dan antwoord je waarschijnlijk: de pinpas, de OV kaart, het kentekenbewijs en het rijbewijs of de ID kaart. Omdat veel mensen tegenwoordig geen papier- of muntgeld gebruiken, kan een pasjeshouder met de belangrijkste passen goed als portemonnee fungeren.
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Bijvoorbeeld als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
De Europese Commissie heeft nieuwe plannen omtrent de verkeersveiligheid bekendgemaakt, en het digitale rijbewijs is daar onderdeel van. Dat digitale rijbewijs kan volgens de plannen op een smartphone of ander apparaat worden bewaard, en kan dan in de hele EU worden uitgelezen.