Een hydrofoorpomp zuigt water aan vanuit een bron of reservoir om dit vervolgens onder druk naar andere (hoger gelegen) gebied te pompen. Dit soort pompen wordt vaak gebruikt voor tuin beregening, irrigatie van landbouwgrond en het gebruik van grondwater.
Werking hydrofoorpomp
Een hydrofoorpomp is een zelfaanzuigende pomp, waarbij het water de pomp binnenkomt via de aanzuigaansluiting en de pomp met een hoge druk verlaat via de persaansluiting. Hoe hoog het water opgevoerd kan worden is afhankelijk van de pomp.
Standaard is de drukschakelaar ingesteld op: Inschakeldruk: 2 bar, Uitschakeldruk: 3 bar. De maximale druk van de pomp is uit te rekenen door de opvoerhoogte te delen door 10, dit is opgegeven bij uw pomp. Niet alle pompen zijn beveiligd tegen droogdraaien / oververhitting.
U kunt de pomp snel ontluchten door de pomp op het maximale toerental in te stellen en een half uur te laten draaien. Zet deze vervolgens terug naar de oorspronkelijke instelling. Als het probleem hierdoor niet opgelost is, neem dan contact op met uw monteur.
De levensduur van een pompinstallatie is afhankelijk van vele factoren, zo is het bij hydrofoorsets vaak niet nodig om deze na 10 jaar te vervangen, gemiddeld gaan deze 12 tot 15 jaar mee.
Gemiddeld heb je voldoende aan een hydrofoor drukvat van 20 tot 24 liter.
Een drukvat heeft van binnen een stevig membraam, wat door de hydrofoorpomp gevuld wordt met water. Hierdoor wordt het membraam op spanning gebracht. Wanneer je de kraan open zet, komt de eerste hoeveelheid water met de juiste druk uit het drukvat.
Hydrofoorpompen zijn geschikt om de waterdruk in huis of appartementencomplex te verhogen (bijvoorbeeld bij het installeren van een regendouche). Ook wordt een hydrofoorpomp gebruikt om water vanuit een externe bron (bijv. sloot, kanaal, waterput) te gebruiken voor tuinberegening of applicaties in huis.
De pompen zijn relatief compact en kunnen in de meeste gevallen in de meterkast geplaatst worden. Dit is vaak ook de plek waar de watermeter zit en dan ook de juiste plek voor installatie. Is de meterkast niet geschikt dan kan je uiteraard ook voor een andere plek kiezen, zolang dit maar voor het eerste tappunt zit.
Er lekt lucht in het systeem
Doordat er ergens lucht lekt, kan de pomp zijn druk niet volledig opbouwen en behaalt deze zijn uitschakeldruk niet. Gevolg: De hydrofoorpomp blijft alsmaar doorlopen. Oplossing: Zorg ervoor dat alle slangen/leidingen worden gecontroleerd op gaatjes en maak deze dicht.
Een expansievat of drukvat voor een drukverhogingspomp wordt ingezet om een bepaalde waterreserve op te slaan, welke gebruikt kan worden zonder dat de bijbehorende pomp ingeschakeld moet worden. Dit werkt zeer energiebesparend en zorgt daarnaast voor een rustiger systeem.
Een hydrofoor, hydrofoorgroep of drukverhogingsinstallatie is een installatie waarmee binnen een gebouw (of een gebied) de waterleiding op druk gehouden wordt. De installatie bestaat uit een expansievat, een pomp en een terugslagklep.
Tik met bijvoorbeeld een sleutel of schroevendraaier op de boven- en onderkant van het vat.Wanneer u twee verschillende geluiden hoort, is uw drukvat in orde. Dit betekent namelijk dat in het ene deel water zit, en in het andere stikstof. Zijn er geen verschillende geluiden hoorbaar, dan is uw expansievat lek.
Aangezien je cv-installatie een gesloten circuit is, loopt de druk op het systeem op bij verwarming. Nu kan het cv-systeem best wel wat extra druk aan (vaak tot 3 bar, afhankelijk van de installatie) maar om problemen te voorkomen is ruimte nodig om extra volume kwijt te kunnen. Die ruimte biedt het expansievat.
Een expansievat heeft een gemiddelde levensduur van zo'n zeven jaar. Het kwetsbare onderdeel van een expansievat is het rubberen membraan, dat de stikstof van het water scheidt. Na verloop van tijd wordt dit rubberen materiaal namelijk poreus, waardoor de stikstof gaat lekken en het drukvat niet meer goed werkt.
Een zelf aanzuigende pomp is een pomp die boven de grond worden geplaatst met een aanzuigslang welke in een bron tot 8 meter diepte water aan kan zuigen. Deze pomp worden veelal gebruikt voor irrigatiedoeleinde, maar kan in de meeste gevallen ook voor huishoudelijke doeleinden worden gebruikt.
Het aantal bar geeft de druk van de pomp aan. Ons advies is: hoe groter de afstand is die het water moet afleggen, hoe hoger de druk is die je kiest. De druk varieert bij een dompelpomp van 0.5 tot 2.1 bar en bij een drukpomp van 0.5 tot 8.0 bar.
De maximale aanzuigdiepte van een beregeningspomp / hydrofoorpomp is ongeveer 8 meter. Deze maximale aanzuigdiepte wordt bij iedere pomp aangegeven. Wanneer een pomp het water van dieper dan 8 meter aan moet zuigen, adviseren wij u om te kiezen voor een bronpomp.
Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt. *Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie. Als je cv op zolder hangt, is het ontluchtingspunt van de ketel zelf het belangrijkste.
Zet u de warme kraan aan en duurt het vervolgens vrij lang voor u inderdaad warm water kunt gebruiken?Dan kan het nodig zijn de circulatiepomp in de cv-ketel te vervangen. Ook als u in bepaalde ruimtes lang moet wachten op warm water, is de pomp waarschijnlijk verouderd.
In de meeste gevallen worden alleen de standen 1 (proportionele druk) en 2 (constante druk) gebruikt. Stand 3 (constante snelheid) wordt alleen gebruikt om het water snel te circuleren om bijvoorbeeld de pomp te ontluchten.