Een nadeel van MDF is dat de meeste soorten niet waterbestendig zijn. Daarnaast kan het materiaal doorzakken bij een hoge belasting. Het is dan niet mogelijk om de plaat terug in de oorspronkelijk vorm te buigen. Je kunt MDF daarom bijvoorbeeld beter niet gebruiken voor het maken van een kast.
Hoe lang gaan MDF-platen mee? Bij correct gebruik gaan MDF-platen 10 jaar of langer mee. Dit betekent dat dit materiaal een duurzame keuze is.
MDF bestaat uit dunne platen gemaakt van houtvezel, hars en was. Als het gaat om samengesteld hout, wordt MDF vaak beschouwd als een niveau boven multiplex.Het is dichter, sterker en duurzamer. Om deze redenen heeft het bijna evenveel toepassingen als massief hout.
MDF met een watervast karakter wordt ook wel MDF vochtwerend of MDF V313 genoemd en is geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes binnenshuis. Een groot voordeel van vochtwerend MDF is het bewerkingsgemak. De watervast MDF platen splinteren niet en zijn gemakkelijk af te lakken.
Aan de andere kant is MDF gemaakt van houtvezels die met hars zijn samengeperst, waardoor het een homogeen en dicht materiaal is. Stevigheid en duurzaamheid: Vanwege de gelaagde constructie is multiplex over het algemeen sterker en duurzamer dan MDF. Het is beter bestand tegen buigen, kromtrekken en splijten.
Ja, het vergt even wat tijd en geduld om MDF te schilderen. Het is een lastig materiaal om te schilderen. Let daarom ook goed op het volgende: MDF neigt om krom te trekken wanneer er maar één kan geschilderd wordt. Schilder daarom altijd beide kanten van het MDF om dat te voorkomen.
De giftige chemicaliën die in MDF aanwezig zijn vormen het grootste gevaar voor de gezondheid. Hiervan behoort vooral de stof formaldehyde die astma en andere longaandoeningen kan verergeren tot de boosdoeners. De stof werkt bovendien irriterend voor de slijmvliezen en kan eczeem veroorzaken.
De eigenschappen van MDF
Door de kleine houtvezels heeft het andere eigenschappen dan bijvoorbeeld massief hout. MDF splintert bijvoorbeeld niet. Hierdoor is het erg gemakkelijk te zagen en te frezen.
Bij MDF, OSB en Okoume multiplex is er meer vraag dan aanbod en dat vertaalt zich in stijgende prijzen. Daardoor zijn we voortdurend op zoek naar kwalitatief minimaal gelijkwaardige producten die gunstiger geprijsd zijn. Op het juiste moment inkopen is een sport geworden.
De 18 mm MDF plaat is de plaat die het meest gebruikt wordt. Dunne MDF platen, zoals de 3 mm, worden bijvoorbeeld gebruikt voor achterwanden van een kast. De MDF plaat met een dikte van 38 mm wordt vaak gebruikt bij het maken van scheidingswanden.
Een MDF plint heeft aan de zichtzijde een folielaagje, maar niet aan de achterkant. Het MDF zuigt aan de achterzijde het vocht aan dat uit de muur verdampt, en gaat uitzetten: zo trekt de plint krom.
Voor houten bouwplaten als MDF, OSB en Multiplex gebruik je houtschroeven of spaanplaatschroeven. Deze schroeven bevatten een platte kop. Wanneer je twee elementen op een bepaalde afstand van elkaar wil bevestigen, gebruik je daarvoor speciale afstandsschroeven.
Over het algemeen worden MDF-platen met een dikte tussen 12 mm en 18 mm het meest gebruikt voor kasten, zoals keukenkasten, boekenkasten en kledingkasten. Dikkere platen van 18 mm tot 25 mm kunnen worden gebruikt voor meer robuuste constructies of als extra ondersteuning nodig is.
MDF schroeven
MDF kan eenvoudig geschroefd worden. Het materiaal zal niet gaan splinteren, wat massief hout wel kan gaan doen, maar kan wel gaan splijten als je onzorgvuldig te werk gaat. Het is daarom belangrijk om tijdens het schroeven van MDF goed op te letten.
Brandvertragend MDF is een aparte soort binnen dit plaatmateriaal omdat er in het productieproces zouten zijn toegevoegd die brand- en rookontwikkeling beperken. Van de unieke brandwerende eigenschap wordt veel gebruik gemaakt in gebouwen waar veel mensen komen.
Hout van oude meubelen is behandeld en is niet geschikt om te stoken.” Maar ook andere soorten afvalhout mogen niet in je houtkachel. "Sloophout, spaanhout, vezelplaat, multiplex, triplex, MDF, OSB, chemisch behandeld hout en geverfd hout.
Specificaties en afmetingen. MEDITE VENT MDF is een kwalitatief hoogwaardig, ademend plaatmateriaal voor gebruik bij alle soorten houten skeletconstructies. MEDITE VENT MDF combineert hoge scheurbestendigheid (hoger dan Categorie 1) met een uitstekende dampdoorlaatbaarheid en hoge weerbestendigheid.
Het enige verschil is dat de spaanplaat wat ruwer is, waardoor deze meer geschikt is voor afwerking met melamine of laminaat. MDF heeft een fijnere structuur dan spaanplaat waardoor het gemakkelijker is om een laklaag of poederlak afwerking toe te passen.
MDF: verkrijgbaar in vele uitvoeringen, een sterk materiaal en een geschikte optie als je zoekt naar een modern en strak tafelblad. Af te werken in elke gewenste kleur. Let er wel op dat je MDF goed voorbehandeld en lakt. Massief: een sprekend materiaal met een warme uitstraling.
Door het zuigvermogen van de plank, zet de plank een beetje uit bij het verven van de plaat. Daardoor kan het MDF kromtrekken. Dat kun je voorkomen door alle zijden te verven.
Nadelen: absorberend
De gelaagde eigenschap van multiplex is dus naast een voordeel, ook direct een nadeel. Het zorgt er namelijk voor dat het hout sneller vatbaar is voor waterschade als het wordt blootgesteld aan lekken. Dit maakt het hout dus minder geschikt voor vochtige ruimten zoals bijvoorbeeld de badkamer.
Het goed schilderen van MDF is niet moeilijk, maar voor het beste resultaat moet dit wel zorgvuldig gebeuren. Het schilderen van MDF zorgt ervoor dat de platen er mooi en strak uitzien. Het is niet voor niets dat MDF een populair product is voor binnen.
'MDF is een goedkoop houtproduct dat vrijwel voor alle binnentoepassingen te gebruiken is. '