Dienstverlenende beroepen zijn beroepen die niet onder de sectoren landbouw, mijnbouw of industrie vallen. Bij dienstverlenende beroepen kun je denken aan beroepen in het onderwijs, bij de overheid of in de verzorging.
Onder de tertiaire sector vallen diverse ondernemingen, zoals winkels, horeca, theaters, kappers, groothandels, transportbedrijven, verhuurders, uitzendbureaus, accountants, advocaten, adviseurs, en ICT-bedrijven.
Dienstverlening is het leveren van een dienst of pakket van diensten aan een andere partij.
Dienstverlenende beroepen zijn beroepen die niet onder de sectoren landbouw, mijnbouw of industrie vallen. Bij dienstverlenende beroepen kun je denken aan beroepen in het onderwijs, bij de overheid of in de verzorging. Dienstverlenende beroepen zijn extreem belangrijk voor onze samenleving.
In deze sector vallen de overheidsdiensten en de door de overheid gesubsidieerde diensten. Voorbeelden zijn ziekenhuizen, verpleeghuizen, brandweer, defensie, gezondheidszorg, sociaal werk, onderwijs en cultuur.
Hieronder vallen dienstverleners zoals consultants, communicatieadviseurs, advocaten en notarissen, organisatieadviseurs, accountants en boekhouders, ingenieurs of architecten en bedrijven die zich richten op onderzoek en ontwikkeling (bijvoorbeeld biotech) of diensten bieden zoals fotografie, vertaling, marktonderzoek ...
Professionele dienstverlening omvat een breed spectrum van rollen die alles bestrijkt, van techniek en medicijnen tot boekhoudkunde en de wet. Het is een industrie die een brede selectie aanbiedt van mogelijkheden en de kans om een specialist te worden in niche-gebieden die je het meest interesseert.
Zakelijke dienstverlening is de term waarmee men in Nederland de tertiaire sector aanduidt. Binnen deze sector vallen verschillende dienstverlenende bedrijven.
Om een voorbeeld te noemen: een docent is dienstbaar, een politieagent ook (waakzaam en dienstbaar), maar zo zijn er veel meer beroepen te noemen die een dienende functie hebben.
Dienstverlening bestaat uit verschillende opleidingen, namelijk medewerker facilitaire dienstverlening, medewerker sport en recreatie of helpende zorg en welzijn. Bij alle drie de opleidingen doe je ondersteunende werkzaamheden.
Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je? De dienstverlening is een heel brede sector. Het gaat om bedrijven, organisaties of instellingen die een bepaalde dienst leveren aan interne en/of externe klanten. Zo divers als deze diensten en klanten zijn, zo divers is ook de werkomschrijving.
Dienstverlening & Producten gaat over alles wat je doet of maakt voor een ander. Een dienst is bijvoorbeeld het organiseren van een sportdag. Een product is bijvoorbeeld een promotiefilm, een sticker of een 3D geprint object.
De betekenis van dienstverlener is dus iemand die een dienst of service verleent aan iemand anders.
Je gaat zo eerst naar de website van het Centraal Bureau voor Statistiek om je SBI-code op te zoeken. Dat is de code van je sector. Ga vervolgens met je code terug naar deze pagina. Je kunt dan zien in welke sector je actief bent.
Daarmee is een service eenvoudig te definiëren als “een ondersteunde voorziening”. Een kortere definitie zul je nergens tegenkomen. Dienstverlening is dan net zo eenvoudig te definiëren als “het leveren van een ondersteunde voorziening” (of als je wil: “het leveren en ondersteunen van een voorziening”).
Onder de sector Overheid vallen de sub-sectoren decentrale overheden, onderwijs en onderzoek, rijksoverheid, sociale werkvoorziening en werk en Inkomen.
Een synoniem voor de tertiaire sector is de "dienstensector", of "de diensten, de handel en het verkeer".
Dan is dit misschien herkenbaar voor je. Mensen met een dienstverlenende instelling kiezen vaak een beroep waarbij deze kwaliteiten goed van pas komen. Beroepen waarbij je empathisch, doortastend en hulpvaardig bent. Zoals therapeut, masseur, verpleger, mantelzorger, trainer, begeleider, steward(es), klantenbinder etc.
Organisaties die diensten leveren aan de markt.
Een opleiding is een onderwijsprogramma dat ingericht is om de benodigde kennis en vaardigheden voor een beroep of bedrijf over te brengen. Vaak is de naam van de opleiding gelijk aan de naam van het beroep waarvoor wordt opgeleid.
De opleiding Dienstverlening niveau 2
In het eerste half jaar maak je kennis met drie uitstroomprofielen: Medewerker facilitaire dienstverlening. Helpende zorg en welzijn. Medewerker sport- en recreatie.