Vaak hebben bacteriële infecties of schimmelziektes een externe oorzaak, zoals het toevoegen van reeds geïnfecteerde garnalen of toxische waterplanten. Daarnaast kan ook koper uit waterleidingen of overdosering van meststoffen leiden tot vergiftiging.
De watertemperatuur voor garnalen is optimaal tussen de 20 en 28 graden. Dit kun je mooi regelen met een verwarmingselement. Zorg dat het niet warmer wordt dan 28 graden, hier kunnen je garnalen niet goed tegen. Gemiddeld gezien hebben de meeste zoetwatergarnalen het naar hun zin bij 25 graden.
Een goed uitgangspunt zou zijn ongeveer 10% per week verversen. Let wel op dat wanneer water verdampt je dit liefste elke keer bijvult, aangezien de zouten en afvalstoffen niet mee verdampen.
De meeste garnalensoorten hebben middelhard water nodig (tussen de 8 en 12 DH). Voor de garnalen is het van levensbelang dat de gehaltes nitriet, nitraat en koper in het water laag worden gehouden.
Deze garnalen stellen geen speciale eisen aan de waterwaarden en kweken in bijna elk aquarium. Kraanwater volstaat in de meeste gevallen om met de garnalen te kweken.
Water wisselen bij te hoog nitriet in het aquarium
Wanneer je merkt dat de vissen aan de oppervlakte hangen of andere verschijnselen vertonen die passen bij een te hoog nitrietgehalte in het aquarium, kun je dit tijdelijk oplossen door zo snel mogelijk 50% van het aquariumwater te verversen.
Zorg dat je goed op de snee in de rug van de garnaal blijft letten – die heb je gemaakt bij het verwijderen van het darmkanaal. En let dan vooral op het dikke eind. Verandert de kleur van doorzichtig naar ondoorzichtig, dan zijn ze klaar. Haal ze dan ook meteen uit de pan.
Alle garnalen hebben in hun aquarium een goedwerkende filter nodig. Zorg ervoor dat de garnalen niet klem komen te zitten door de aanzuigende werking van de filter. Bescherm de ingang van de filter door er bijvoorbeeld een fijn raster, een filterspons of watten voor te plaatsen.
Hoe vaak moet je garnalen voeren? Voor de meeste soorten voer van Dennerle geldt 1 keer per dag voeren. Éen keer per dag garnalen voeren is voldoende. Garnalen eten verder alles wat er in het aquarium te vinden is zoals etensresten, dode vissen, algen en planten.
Fijn zand of grind van één tot drie millimeter is een geschikte bodembedekking voor je zoetwatergarnalen. Zeker als er voldoende schuilplaatsen zijn, zoals mos, kienhout, stenen en planten met fijne bladeren. Vooral kleine garnaaltjes vinden het fijn om zich te kunnen verstoppen in een poreuze structuur op de bodem.
Het bijvullen van je aquarium kan (in de meeste gevallen) gewoon met kraanwater, bijvoorbeeld met een gieter of een emmer (deze moeten wel alleen voor het aquarium gebruikt worden!). Houdt wel de temperatuur in de gaten. Deze moet ongeveer de temperatuur zijn van je aquariumwater.
Garnalen waarderen (extra) zuurstof. Een zuurstoftekort kan leiden tot verstikking van garnalen en andere aquariumbewoners. De goede zuurstof waterwaarde voor garnalen is 4 mg per liter. Bij nieuwe aquaria controleer je het zuurstofgehalte om de week twee maal; in de ochtend en in de avond.
Garnalen eten vrijwel alles.Van afgestorven planten resten tot uitwerpselen van vissen, slakken, etc.Wel is belangrijk dat garnalen hoofdzakelijk plantaardig voedsel krijgen. Garnalen krijgen dit ook hoofdzakelijk in de natuurlijke omgeving.
AMSTERDAM - Zwitserse en Australische onderzoekers hebben ontdekt dat een groep reuzengarnalen op de Great Barrier Reef (Australië) meer kan zien dan alle andere dieren. De Mantis-garnalen zouden de meest complexe ogen in het dierenrijk hebben.
Ze zijn een groot deel van de dag op zoek naar voedsel, op de bodem en op planten. Als er gevaar is, verstoppen ze zich tussen de planten. Volwassen garnalen blijven hun hele leven lang, elke vier tot zes weken, vervellen.
Garnalen zijn geen dieren die goed kunnen overleven buiten het water. Als ze uit het water kruipen dan is dat vaak een overlevingstechniek. Het water is niet goed (genoeg) voor ze en ze gaan dan ergens anders noodgedwongen een beter huisje zoeken.
Over het algemeen is kwartsgrind de beste bodembedekking met betrekking tot garnalen en eventuele bodemvissen. Deze bodem tast de waterwaarden niet aan en zorgt voor een stabiel draaiend aquarium. Daarnaast is dit grind afgerond waardoor garnalen en eventuele bodemvissen zich nooit kunnen bezeren door scherpe randjes.
Het kan wanneer je er zeker van bent dat ze niet ingevroren waren voor je ze kocht. Schaaldieren kan je best geen twee keer invriezen en terug ontdooien.
Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan het darmkanaal ziekteverwekkers bevatten zoals Listeria of Vibrio, maar die worden gedood als je de garnalen kookt. Het kan de smaak beïnvloeden, maar ziek worden van een garnaal waarbij de darm niet is verwijderd, is zeer onwaarschijnlijk.
Vlak voordat een garnaal zwanger zal zijn, verschaalt ze eerst en vervolgens zie je een duidelijke eivlek achter haar kop (zie de foto bij geslachtsverschillen). Als ze op bevruchting wacht, en ze is verschaalt, dan zal ze een plekje zoeken, vaak hoger op, waar ze goed laat zien dat ze beschikbaar is.
Oorzaak van nitriet overmaat
Nitriet komt in ons water terecht door natuurlijke ontbindingsprocessen van dood organisch materiaal zoals bladval, afgestorven plantendelen,… De aanwezigheid van nitriet in het water wijst op organische vervuiling, gewoonlijk afkomstig van urine en/of uitwerpselen.
Als je zout toevoegt aan het aquarium laat de vis zijn slijmhuid los. De schimmels, bacteriële infecties die op de slijmhuid leven raak je hierdoor kwijt, maar de vis wordt ook een stuk kwetsbaarder. Zo kom je van de regen in de drup door het gebruik van zout tegen schimmels bij de (goud)vis.