Namen uit de Bijbel zoals Judas, Kaïn of Satan behoren dan ook tot de bekendste "verboden voornamen". Evenzo mogen religieuze gevoelens niet worden gekrenkt door de voornaam (b.v. Christus of God). Veelgebruikte merk- of plaatsnamen zijn ook niet toegestaan als voornaam.
Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet.
Je mag een kind geen achternaam als voornaam geven. Namen als Hillinga, Zuidema, Vos, en Goeman zijn al eens geweigerd. Verder mag je volgens de Nederlandse wet geen ongepaste naam geven, maar wanneer is een naam dan ongepast?
Ter illustratie van de willekeur: je kind Jezus noemen mag in de meeste gemeenten, maar sommige verbieden het ook. Eric Gubbels zou tegenover je kunnen zitten als je je babynaam komt opgeven bij de gemeente.
Maastricht Deze naam werd afgekeurd in Maastricht zelf.
We snappen 'm: je bent een trotse Maastrichtenaar, maar deze gaat zeker een hoop scheve gezichten opleveren. Dat wilde de ambtenaar liever voorkomen.
Kinderen hebben meestal één tot drie namen. Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben.
Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams (Beaumont (Texas), 12 september 1984) is de vrouw met de langste voornaam ter wereld. Haar volledige voornaam bestaat uit 51 karakters. De naam staat vermeld in het Guinness Book of Records. Dit artikel is een beginnetje over mens & maatschappij.
Ook Rhoshandiatelly-neshiaunneveshenk Koyaanfsquatsiuty Williams heeft een recordaantal karakters op haar naam staan. Zij heeft namelijk de langste voornaam ter wereld, bestaande uit 51 karakters. De moeilijkste naam ter wereld behoort toe aan een Afrikaan die Uvuvwevwevwe Onyetenyevwe Ugwemubwem Osas.
Een fantastische eerste winnaar van wat een traditie ging worden en door de jaren heen namen opleverde die je amper gelooft: Coos Busters, Beau ter Ham, Charrel Kip, Fokje Modder, Till Bal, Ferry Kuhlman, Jack Pot, Cock Kriebel, Ka Ching, de lijst is eindeloos.
Tegenwoordig staat het iedereen vrij om 1 of meerder namen te kiezen. Veel mensen kiezen nu voor meer namen gewoon omdat zij dit mooi vinden. In andere landen zijn er andere gewoontes. In de VS is het traditie om twee namen te geven, waarbij de tweede naam wordt afgekort tot 1 letter, zoals George W.
Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger. Een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken.
Nederland kent soepele wetgeving wat voornamen betreft. In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ongepast zijn en het gebruik van een achternaam als voornaam. Sommige namen zijn echter gebruikelijk als voornaam én achternaam en in dat geval mag het wel.
Je voornaam is de naam die je bij je geboorte krijgt. Je voornaam kan één naam zijn, maar ook twee of drie. Je voornaam is dus niet je roepnaam. Naast je voornaam krijg je ook een achternaam.
Er mogen niet meer dan 2 namen worden gegeven. De gecombineerde achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het is niet verplicht een gecombineerde achternaam te kiezen.
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.
Hoe werkt dat? En hoeveel mensen zouden dat doen? De langste achternaam van Nederland is Van den Heuvel tot Beichlingen, gezegd Bartolotti Rijnders.
Als je 16 bent mag je zelf een arbeidsovereenkomst aangaan.Je mag maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken. Let wel op: schooltijd telt mee als arbeidstijd en je mag niet 's nachts werken, geen oproepdiensten doen en niet overwerken.