Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Tijdens het ontbijt worden naast niet-alcoholische dranken vooral zuivelproducten, brood, granen, fruit, suiker en snoepgoed (zoet broodbeleg) geconsumeerd. Bijna 30% van het suiker en snoepgoed wordt tijdens het ontbijt gegeten.
Wanneer je naar heel Nederland kijkt dan kun je stellen dat we in heel Nederland graag als hartige snack een kroket, bitterbal, haring, kibbeling, kaas of een patatje eten. Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels.
Van stamppot tot stroopwafel, pannenkoeken tot pastei. Haring, huzarensalade, hutspot... De Hollandse keuken kent een schát aan klassiekers.
Typisch Nederlands snoep zoals Haagse hopjes, kaneelstokjes, boterwafeltjes of zuurstokken, wat ons betreft een geweldig Nederlands (zakelijk) cadeau.
Met stip op nummer één staat erwtensoep, ook wel bekend als snert. Meestal wordt deze soep gemaakt van spliterwten, knolselderij en prei. Maar er bestaan ook recepten waarin gebruik wordt gemaakt van ingrediënten zoals aardappels, wortels en uien. Erwtensoep staat bekend als een dikke soep.
Nederlanders eten drie keer per week aardappels
Dat vlees komt het vaakst van het varken, in de vorm van gehakt. De groente op ons bord bestaat het vaakst uit tomaat, ui en bloemkool. Verder trakteren we onszelf graag op een bord rijst of pasta, dat staat zo'n een tot twee keer per week op het menu.
Nederlanders consumeren gemiddeld per dag 3,1 kg aan eten en drinken. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken. Jongens en mannen eten meer dan meisjes en vrouwen. De samenstelling van het voedingsmiddelenpakket verschilt nauwelijks per leeftijd.
De enige landen waar drop ook enigszins populair is, zijn Duitsland en de Scandinavische landen. Echter eten ze daar in vergelijking met Nederlanders aanzienlijk minder drop. Zo populair als het in Nederland is, is het dus nergens.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Een ontbijt in Nederland bestaat grotendeels uit brood (boterhammen) met beleg. Nederlanders kennen een aantal typisch Nederlandse gewoontes om brood te beleggen zoals hagelslag, pindakaas en muisjes. Ook zuivel met graanproducten zoals cruesli en muesli zijn populaire vormen van ontbijt.
Nog zo'n typisch Nederlandse taart is rijstevlaai. Heerlijk met chocoladeschaafsel als topping. Naast appeltaart en vlaai is boterkoek ook zo'n typisch Hollandse taart. Of eigenlijk: een mix tussen een taart en koek.
Poffertjes
Hoewel we allemaal denken dat poffertjes uit Nederland komen, komen ze oorspronkelijk uit Frankrijk. Het zijn zoete, dikke, ronde, kleine pannenkoekjes en ze worden in een speciale poffertjespan gemaakt. Erg lekker met boter, poedersuiker en een beetje stroop.
Nederlanders eten geen warme lunch, warm eten doen ze bij het avondeten om ongeveer zes uur 's avonds. De typische avondmaaltijd bestaat uit aardappels (in verschillende varianten), groenten en een stukje vlees (zie de foto van stamppot hieronder). Een ander typisch Nederlands gerecht is de Hollandse Pannenkoek. .
Sinds de Spanjaarden chocolade in het begin van de 17e eeuw introduceerden in Nederland is het niet meer weg te denken en komt het in tal van variaties voor in het Nederlandse chocolade assortiment.
Autodropjes zijn typisch Nederlandse snoepjes. Ze zijn ontzettend populair, maar ook bekend bij iedereen in het hele land. Dat komt onder andere door de grappige reclames en de bekende slogans: “Altijd weer die Autodrop” en “Autodrop, zo lekker, het zou verboden moeten worden!”.
Aardappelen, groente, vlees en vis worden vooral tijdens het avondeten gegeten. Koek en gebak, dranken, snacks en fruit vaker tussendoor. Zuivel en graanproducten worden op verschillende momenten gedurende de dag geconsumeerd. Gemiddeld eten en/of drinken Nederlanders 9 keer per dag.
Een typisch Nederlands product is beschuit. Ook wanneer u in het buitenland een kindje heeft gekregen, zouden beschuit met muisjes niet mogen ontbreken.