U moet minimaal 18 jaar zijn voor een ooglaserbehandeling. Daarnaast moet uw sterkte minimaal 1 jaar stabiel zijn. De algemene leeftijdsgrens voor ooglaseren is 55 jaar, maar na uw 55ste zijn er nog veel andere mogelijkheden om van uw bril af te komen.
Een ooglaserbehandeling is vooral geschikt: Voor mensen jonger dan 55. Met een brilsterkte van minimaal + of -1.00 dioptrie. Met een brilsterkte van maximaal -12.00, +5.00 of cilindersterkte 6.00 dioptrie.
Ooglaseren is permanent, maar in sommige situaties is het noodzakelijk en mogelijk om een nabehandeling te ondergaan. Het slagings- en succespercentage van ooglaseren is hoog. Slechts in enkele gevallen kan een nabehandeling nodig zijn, omdat er sprake is van een zogenaamde reststerkte.
Ziet een oogarts dat er sprake is van bepaalde degeneratieve aandoeningen zoals keratoconus, waardoor uw hoornvlies wordt vervormd, kan een ooglaserbehandeling worden afgeraden. Andere medische aandoeningen die van invloed zijn op uw geschiktheid voor een ooglaserbehandeling zijn: Diabetes. Reumatoïde artritis.
Kortom, ooglaseren is een veilige en effectieve manier om zichtproblemen te corrigeren, maar zoals elke chirurgische ingreep zijn er risico's aan verbonden. Het risico van blindheid door ooglaseren is uiterst klein, minder dan 1 op 1 miljoen.
Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.
Wanneer u uw ogen laat laseren zijn de effecten blijvend en zal het dus een eenmalige ingreep zijn. Uw ogen gaan er in de toekomst niet op achteruit en heeft daarmee geen nadelige effecten op de lange termijn.
Ooglaseren is een kostbare behandeling. De kosten van verschillende methodes lopen uiteen. Bij een behandeling voor twee ogen moet je rekening houden met minstens 2000 euro. Bij hoge uitzondering vergoedt de basisverzekering een ooglaserbehandeling.
Met ooglaseren kan namelijk maar één sterkte gecorrigeerd worden; veraf óf dichtbij. Wanneer je boven 50 jaar bent, is de veroudering van je ooglens in volle gang. Niet alleen je zicht nabij wordt minder, maar ook je vertezicht neemt af door vertroebeling van de natuurlijke ooglens.
Nee, een ooglaserbehandeling is niet pijnlijk. Tijdens de ooglaserbehandeling wordt gezorgd voor een goede pijnstilling. Ook na de behandeling krijgt u pijnstillers mee naar huis. U kunt na de behandeling het gevoel hebben van een zandkorrel in het oog.
Normale dagelijkse bezigheden mogen, indien mogelijk, de dag na behandeling weer worden opgepakt. Vermijd de eerste week zware inspanningen. Wees voorzichtig met contact- en balsporten. Het advies is 2 tot 4 weken geen fysiek contact en balsporten, afhankelijk van je ooglaserbehandeling.
Ooglaseren is niet pijnlijk, omdat je tijdens de behandeling verdoofd bent met oogdruppels. Veel mensen vinden het idee dat ze aan hun ogen geopereerd worden maar eng.
Bijwerkingen zijn zeldzaam en meestal tijdelijk, zoals schitteringen, halo's rondom lampen, lichtgevoeligheid en schaduwbeelden. Welke complicaties heeft ooglaseren? Complicaties zijn zeldzaam en meestal te behandelen met medicatie of een aanvullende behandeling.
Een ooglaserbehandeling is veilig. Echter is geen enkele chirurgische ingreep zonder risico. In het ergste geval kunt u na een behandeling wazig zicht ervaren dat niet te corrigeren is met een volgende behandeling. U zult dan een bril of lenzen moeten blijven dragen.
Voor en na de laserbehandeling
Na 1 of 2 weken zullen de behandelde haren uitgroeien, je mag scheren (hoeft niet), de haartjes vallen er vanzelf uit. Tussen de behandelingen in mag je niet harsen of uittrekken met pincet, alleen scheren is toegestaan. Voor de eerste behandeling mag je 6 weken niet epileren of harsen.
Overstappen van contactlenzen naar een bril
Harde lenzen moeten drie tot vier weken voorafgaand aan de operatie worden verwijderd. Dit is essentieel omdat het dragen van contactlenzen de vorm van je hoornvliezen verandert.
Het lichaam ontwikkelt namelijk in de puberteit veel hormonen waardoor er na een laserbehandeling nog nieuwe haren tevoorschijn kunnen komen. Om teleurstelling te voorkomen, raden wij dan ook aan pas vanaf 16 jaar te beginnen met laserontharing.
Hierbij worden ook de minder donkere haartjes aangepakt en daarnaast is laserontharing veilig voor de huid. De laserbehandeling is niet pijnloos, maar wordt meestal goed verdragen. De zeer korte puls van de laser kan vergeleken worden met het schieten van een elastiekje tegen de huid.
Over het algemeen is het zo dat wanneer je zeer lage prijzen of goedkope pakketten voor onbeperkt laser ontharen ziet dit een reden heeft. Vaak is dan de apparatuur van mindere kwaliteit of verouderd. Naast dat de resultaten dan vaak tegenvallen, is er ook grotere kans op verbrandingen.
Ja, douchen is geen probleem. De eerste 2 weken na de behandeling wordt het echter dringend afgeraden om naar de sauna te gaan of te gaan zwemmen. Op de pagina Ooglaserbehandeling vindt u meer informatie over deze behandeling. Op de pagina Lensimplantatie en lenswissel vindt u meer informatie over deze behandeling.
Voorkom heet douchen, sauna, zwemmen en baden gedurende de eerste 72 uur na de behandeling.