Kan ik aangifte doen van bedreiging?

Aangifte van bedreiging of intimidatie doe je als iemand je bedreigt met de dood, met ernstig letsel, verkrachting of aanranding. Je kunt op verschillende manieren bedreigd worden. Bijvoorbeeld op werk, op straat of via social media.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Wat gebeurt er als je aangifte doet van bedreiging?

Mogelijke gevolgen van aangifte

Op bedreiging staat een maximale gevangenisstraf van 2 jaar. In de meeste gevallen wordt er echter een geldboete opgelegd. Is iemand vaker veroordeeld voor bedreiging, dan volgt meestal een werkstraf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferwijzer.nl

Hoe bewijs je bedreiging?

Bewijs bedreiging

Wanneer het gaat om bedreiging van een burger, is er meer bewijs nodig. In dat geval eist de wet dat dat er naast de aangifte minimaal nog een ander bewijsmiddel ligt. Dat kan een verklaring van een getuige zijn, of een ander bewijsmiddel, zoals opname gesprek, videobeelden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op strafrechtadvocatennetwerk.nl

Wat is een strafbare bedreiging?

Een bedreiging is een handeling waarmee iemand of iets door woorden of daden dreigend wordt bejegend. Door iemand te bedreigen wordt hem iets onaangenaams, bijvoorbeeld leed of geweld, in het vooruitzicht gesteld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat telt als een bedreiging?

Als iemand dreigt je iets aan te doen, kan dat hevige emoties opwekken en kan je veiligheidsgevoel een deuk krijgen. Dat is een normale reactie. Bedreigingen kunnen op verschillende manieren (mondeling, schriftelijk, online, …) worden geuit en zijn soms zeer subtiel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferzorg.be

Stalking en bedreiging. Wat kunt u doen? | ARAG

38 gerelateerde vragen gevonden

Welke bedreiging is niet strafbaar?

Bedreigingen met bijvoorbeeld gewone mishandeling (zoals: 'ik sla je in je gezicht') of diefstal zijn daarom niet strafbaar. In andere wetsartikelen in het Wetboek van Strafrecht is soms wel bepaald dat de bedreiging met andere delicten ook strafbaar is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op elhannouche.nl

Welke dreigementen zijn strafbaar?

Strafbare bedreigingen

Bedreiging met openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, Bedreiging met geweld tegen een internationaal beschermd persoon of diens beschermde goederen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat is een verbale bedreiging?

In geval van een strafbare bedreiging, wordt dit voorgelegd aan een rechter. Dit geldt voor verbale bedreigingen: Verbale – EUR 250 boete. Een bedreiging tegen bijvoorbeeld een politieagent of het personeel van het openbaar vervoer kan verhoogd worden met 33% tot 100%.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocatenkantoorzoeken.nl

Wat voor soorten bedreigingen zijn er?

In het wetboek van strafrecht wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten bedreigingen: Mondelinge bedreiging. Schriftelijke bedreiging. Bedreiging met een terroristisch misdrijf.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op de-strafrechtadvocaat.nl

Welke straf voor bedreiging met mes?

Straffen bedreiging met een wapen

Als het enkel blijft bij het tonen van een mes, moet u denken aan een werkstraf van ongeveer 60 uren. Bij een vuurwapen stijgt de werkstraf naar 150 uren. Wanneer er sprake is van recidive binnen 5 jaar, moet u denken aan gevangenisstraffen van 5 weken tot 5 maanden onvoorwaardelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op bedreiging-advocaat.nl

Is intimidatie strafbaar?

Veel intimiderend gedrag is al strafbaar. Denk daarbij aan bedreiging en stalking. Intimidatie door het gebruik van persoonsgegevens is in de praktijk vaak niet strafrechtelijk aan te pakken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe reageren op bedreigingen?

Je moet dan wel bewijzen leveren van de ernst en urgentie van de bedreiging, en aangifte doen bij de lokale politie. Je kunt vragen om de persoon een beperking op te laten leggen, zodat die moet stoppen met specifiek gedrag, of je kunt de rechter vragen om een contactverbod.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikihow.com

Kan je aangifte doen als iemand je uitscheld?

Belediging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Smaad en laster zijn vormen van belediging en kunnen leiden tot strafvervolging. Als u iemand beledigt, kan dit leiden tot een aangifte door het 'slachtoffer'.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op meld.nl

Wat gebeurt er als iemand aangifte doet?

Door aangifte te doen laat je de politie weten dat er een misdrijf is gepleegd. Zij kunnen dan een onderzoek starten naar het strafbare feit. Dit is nodig om de dader te vinden. Ook heb je meer kans op schadevergoeding als je aangifte doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op slachtofferhulp.nl

Wat is het verschil tussen een melding en een aangifte?

Als je aangifte doet, verzoek je om strafvervolging. Dit betekent dat je wil dat de dader gestraft wordt. Doe je een melding, dan stel je de politie op de hoogte van de situatie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat gebeurt er na een aangifte bij de politie?

Wat gebeurt er na de melding of aangifte? Het slachtoffer kan bij zijn aangifte doorgeven dat hij op de hoogte wil blijven van de voortgang. Zoals het opsporen en aanhouden van de dader door de politie en wat het Openbaar Ministerie (OM) gaat doen. Het slachtoffer kan de voortgang via het slachtofferloket volgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op veiligepubliekedienstverlening.nl

Wat is een eenvoudige belediging?

Van eenvoudige belediging is sprake als een dader een ander mondeling, schriftelijk of door een feitelijkheid opzettelijk aanrand in eer of goede naam. Voorbeelden van eenvoudige belediging zijn het grof uitschelden van iemand, het opsteken van een middelvinger of het spugen in het gezicht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ftwadvocaten.nl

Is het strafbaar om iemand uit te schelden?

Belediging wordt normaal gesproken enkel bestraft indien er aangifte is gedaan. De maximumstraf die de rechter kan opleggen is drie maanden gevangenisstraf of een geldboete van de tweede categorie (3.900 euro). De uiteindelijke gevangenisstraf of geldboete zal afhangen van de ernst van het gepleegde delict.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wetrecht.nl

Wat kan ik doen als de politie niks doet?

De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nationaleombudsman.nl

Wat te doen als de politie niks doet?

U kunt uw klacht indienen bij de politie met het digitale klachtformulier. U kunt uw klacht ook schriftelijk of mondeling doorgeven. U moet uw klacht indienen binnen 1 jaar na de gebeurtenis waarover u wilt klagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe lang heb je de tijd om aangifte te doen?

U heeft 3 maanden de tijd voor aangifte van een klachtdelict. In sommige gevallen start deze periode pas als u weet wie de dader is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat kun je doen als iemand leugens over je verspreid?

Als iemand negatieve berichten over u verspreidt, vraag dan of hij hiermee stopt en de berichten verwijdert. Als de persoon weigert, kunt u aangifte doen bij de politie. U kunt de rechter vragen de dader te dwingen de berichten te verwijderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat mag je wel en niet tegen politie zeggen?

“Elke opzettelijke belediging (kan) […] hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan.”

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangesseladvocaten.nl

Is roddelen strafbaar?

Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat te doen bij bedreiging via WhatsApp?

Ben jij bedreigd via social media of op straat? Loop er dan niet alleen mee rond! Ga langs een politiebureau, daar kan je eventueel aangifte doen. Probeer al je (online) berichten te bewaren, dit kan je gebruiken als bewijs.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Populaire vragen