De voordelen van een natuurlijk matras Hypoallergeen: Materialen zoals wol, paardenhaar en katoen zijn minder gevoelig voor allergenen en huisstofmijt, wat ze perfect maakt voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2023 het Matt Sleeps Matt matras gekroond tot 'Beste uit de test'. Het Matt matras is een 7-zones traagschuim/koudschuim matras met een aanpasbare hardheid.
Bijvoorbeeld, een traagschuim matras wasemt 61 VOC* chemicaliën (gifgassen) uit, waaronder meerdere zwaar kankerverwekkende zoals benzeen. De meeste VOC gassen hebben geen specifieke geur, kleur of reuk.
Lange levensduur
Maar duurkoop is niet altijd langkoop. Volgens de Consumentenbond zegt de prijs van een matras weinig over de kwaliteit. Zo verschillen bepaalde vullingen enorm van prijs, waaronder latex en traagschuim, en betaal je vaak extra voor een luxe afwerking of een afneembare tijk.
De meest voorkomende klachten van een slecht matras zijn rug-, nek- en schouderklachten. Een te hard matras geeft niet genoeg mee op plaatsen waar het lichaam meer druk uitoefent: bij de heupen en schouders. Een zacht of doorgezakt matras geeft daar juist weer teveel mee.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
Een dikte van 15 cm is minimaal vereist, beter zijn de matrassen van 17-20 cm. Over het algemeen is een dikker matras comfortabeler en biedt deze een langere levensduur. Als Europeaan zijn wij gewend aan matrassen van ongeveer 20 cm hoog. In Aziatische landen is een slaapmat van 6 cm gebruikelijk.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Een binnenvering, koudschuim of pocketvering matras is geschikt, omdat tussen de veren de lucht goed door kan ventileren. Als je het snel koud hebt, raden wij een isolerend matras aan. Het is belangrijk dat een matras goed de warmte vasthoudt. Ga daarom voor latex, polyether of traagschuim.
Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een licht en soepel matras? Dan is pocketvering de beste keuze voor jou. Heb je het snel warm en transpireer je 's nachts veel, kies dan voor een matras met koudschuim.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten.
Pocketmatrassen zijn koele matrassen en niet geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Een pocketmatras is iets minder hygiënisch. Een pocketmatras is hierdoor minder geschikt voor mensen met allergieën. Het ijzer van de pocketveren creëert een magnetisch veld en verhoogt zodoende spierspanning.
Mogelijke nadelen van traagschuim kunnen zijn dat dit matras een open celstructuur heeft. Dat betekent dat het niet zo goed ventileert als bijvoorbeeld een koudschuim matras. Daardoor voelt het matras soms warm aan. Niet zo handig als jij 's nachts veel zweet of het altijd warm hebt in bed.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
De nadelen van koudschuim
Toch zijn koudschuimmatrassen niet voor iedereen geschikt, omdat ze net wat minder zacht en bouncy aanvoelen, vrij zwaar zijn en altijd een beschermhoes nodig hebben. Wat is een koudschuimmatras eigenlijk? Nee, het is geen extra koud matras, al doet de naam dat misschien wel vermoeden.
De middelste laag van het Emma O2 matras bestaat uit traagschuim. Deze laag ligt bovenop de kern van koudschuim en onder de toplaag van Airgocell schuim zodat het matras zich goed aan het lichaam aan kan passen.
Voordelen van koudschuim
Zo is koudschuim zeer veerkrachtig, goed vochtafvoerend/-regulerend en goed ademend/ventilerend, heeft het een lange levensduur, kent het een hoog comfort, heeft het een hoog aanpassingsvermogen en biedt het een goede ondersteuning door een hoge mate van stevigheid.
Doordat traagschuim matrassen drukverlagend werken worden de drukpunten als nog goed verdeeld. Het biedt tot twee keer meer drukverlaging waardoor uw gewrichten en spieren worden ondersteund. Daarnaast zorgt het traagschuim ervoor dat het matras zich perfect naar uw lichaam gaat vormen.
Beste koop: Meradiso (Lidl)
Een goed matras hoeft niet duur te zijn. Het matras Meradiso van de Lidl heeft met een prijs van circa 100 euro en een testoordeel van 8,1 de beste prijs-kwaliteitsverhouding en is daarmee de beste koop. Hoe het kan dat een relatief goedkoop matras zo goed scoort, lees je hier.
De meeste matrassen bestaan uit meerdere lagen van verschillende materialen. Polyether matrassen gaan over het algemeen 4 tot 6 jaar mee.Latex matrassen gaan iets langer mee namelijk zo'n 7 tot 9 jaar.Pocketveer en koudschuim matrassen houden het 8 tot 12 jaar vol.
Matrassen zijn veilig om te gebruiken. Laat een nieuw matras na het uitpakken liefst buiten of in een goed geventileerde ruimte minstens 72 uur goed luchten.