Oude gadgets die je niet meer gebruikt, kunnen nog wat geld of inruiltegoed opleveren. Gooi oude ongebruikte apparaten nooit weg in de prullenbak, want dat is slecht voor het milieu. Als oude elektronica niets meer waard is, doneer het dan, of gooi het op de juiste manier weg.
Een complete computer levert al gemiddeld € 0,40 per kilo aan opbrengst op! Is de oude computer compleet uit elkaar? Dan krijgt u ongeveer de helft aan opbrengst per kilo. Met een paar computers/laptops heeft u toch al snel een paar tientjes extra.
De belangrijkste grondstoffen op een printplaat zijn goud, zilver, palladium en koper. De hoeveelheid edele metalen is afhankelijk van het type printplaat.
De hoeveelheid goud op een printplaatje is minimaal. Tegenwoordig worden alleen vooral uiteindes van contactjes gecoat met een heel dun laagje goud. Vroeger zaten er hele lagen op de CPU van een computer, maar vind nu nog maar eens grote hoeveelheden oude CPU's.
7 procent van de goudvoorraad zit in elektronica; daar kun je heel wat sieraden van maken. In telefoons zit meer goud dan in gouderts. Toch liggen er miljoenen kapot en ongebruikt in lades.
Concreet betekent dit dat een enkel apparaat 1 tot 2 euro aan goud bevat. Overige elektronica zoals printers, monitoren en audio/video, bevatten ca 10x minder aan goud. Desalniettemin loont een goede inzameling door bijvoorbeeld Recycling Best.
Goud wordt vaak gebruikt bij stekkerverbindingen ( “connectors, vingers”). Veel printplaten hebben kleine hoeveelheden zilver en palladium in de onderdelen (bijvoorbeeld transistors en capacitors.)
Vergelijken we deze processor met een moderne i9 9900k processor dan bevat deze rond de 0,1 gram goud per kilo. Dat is een groot verschil! Gelukkig is de rekenkracht niet gedaald: de oude Goldcap Intel heeft 60 Megahertz aan rekenkracht, terwijl de moderne i9 wel 5 Gigahertz bevat. Dat is wel 83 keer zoveel!
Koper meest waardevol
In principe kunnen de meeste in huishoudens gebruikte metalen bij schroothandelaren worden verkocht. Voor koper wordt de hoofdprijs betaald. Maar ook bijvoorbeeld voor een vertrapte fiets, wordt geld betaald bij een metaalhandel.
Hier kun je met je oude computer terecht
Na verloop van tijd komt er echter een moment dat een computer echt niet meer mee kan, waarna er weinig meer op zit dan hem weggooien. Hiervoor kun je het beste naar de lokale milieustraat gaan, die altijd wel een plaats hebben om elektronica achter te laten.
Denk hierbij aan oude machines, motoren, rioleringsbuizen, remschijven en kachels. Je komt dit ijzer vaak tegen bij bouw- en lasbedrijven. Het zal voornamelijk vrij komen bij de sloopt van gebouwen, bruggen en kranen. Denk hierbij aan o.a. betonijzer, ijzerpijpen en buizen.
Elk kapot apparaat heeft nog waarde
Daarom lanceert Wecycle twee websites waarop u alle informatie kunt vinden: watismijnapparaatwaard.nl en watismijnlampwaard.nl. Onder andere over de meer dan 10.000 plaatsen in Nederland waar u uw apparaten en lampen kunt inleveren!
Je oude apparaat verkopen kan een leuk zakcentje opleveren. Zelfs laptops die stuk zijn leveren soms nog geld op. Bied je oude laptop aan op sites zoals Marktplaats. Op deze veilingsites maak je zelf de advertentie aan en regel je zelf de verkoop.
Je kunt er ook voor kiezen om je pc of laptop in te ruilen. Er zijn diverse websites, zoals QX Systems, ComputerCenter en RoBoWeb, waar je wat vragen over je apparaat moet beantwoorden en vervolgens een aanbod krijgt.
Je kunt hem inleveren bij een inleverpunt, bijvoorbeeld van Wecycle. Ongeveer negentig procent van de geregistreerde telefoons die worden ingeleverd voor recycling, komt binnen via Wecycle. Dat heeft inleverpunten bij onder meer supermarkten en kluswinkels. Er zijn bedrijven in de Benelux die ze inzamelen.
Uit 1 ton mobiele telefoons (zonder batterijen) is 140 kilogram koper, 3.14 kilogram zilver, 300 gram goud, 130 gram palladium en 3 gram platina te halen. Recyclebedrijven in elektronica halen schaarse metalen uit elektronica.
In 1 ton mobiele telefoons zit 140 kilo koper, ruim 3 kilo zilver, 130 gram palladium, 3 gram platina en maar liefst 300 gram goud. In 200 mobieltjes zit al genoeg goud voor één trouwring! In de batterij zit ook nog eens nikkel, lood, zink en mangaan. En de buitenkant van veel mobieltjes bestaat uit plastic.
Er zit ongeveer $9 aan goud in moderne CPU's / Computer.
Veel goud wordt gevonden in Noord-Amerika en in diverse Zuid-Amerikaanse landen, maar ook in Australië, Rusland, China, Indonesië en in diverse Zuid-Amerikaanse landen. Op het Afrikaanse continent heeft Zuid-Afrika met afstand het meeste goud geproduceerd.
Nu we dat weten is de vraag wat u volgens de wet moet doen als u zo'n schat vindt. Een schat gevonden, wat nu? Wanneer de schat gevonden is, dient de vinder met 'bekwame spoed' de schat te melden bij de gemeente.
Een smartphone weegt gemiddeld 150 g. Alle ongebruikte toestellen samen wegen dus 472 ton. Aan 300 gram goud per ton smartphones, is dat samen goed voor 141,6 kg goud!
Zilver is een edelmetaal dat gebruikt wordt in allerlei producten zoals sieraden, elektronische producten en bestek. Bij normaal gebruik. Abnormaal gebruik van een product is bijvoorbeeld een halve tube tandpasta in je mond doen. Of met haarspray je planten laten glanzen.
Palladium is het meest zeldzame edelmetaal ter wereld. Het edelmetaal is lid van de Platina Group Metals, de zogenaamd PGM's. Deze bestaan verder uit platina, rhodium, iridium, osmium en ruthenium. Al deze metalen worden gebruikt in de autoindustrie, medische sector, sieraden en in verschillende soorten elektronica.