Dit doe je met behulp van een tussenstuk. Hiermee voorkom je dat je wasdroger tijdens het centrifugeren van je wasmachine valt. Wanneer je een tussenstuk plaatst, maak je je geen zorgen wanneer je droger dieper is dan je wasmachine.
Je hoeft niet per se een hele kast of stapelkit aan te schaffen om je wasmachine en wasdroger te stapelen. Als de afmetingen van beide apparaten het toelaten, kun je de droger op de wasmachine plaatsen zonder tussenstuk.
Om je wasdroger veilig op je wasmachine te zetten, heb je een tussenstuk nodig. Een tussenstuk, ook wel stapelkit, houdt de apparaten stevig op elkaar. Ook wanneer de wasdroger dieper is dan de wasmachine. Hiermee hoef je niet bang te zijn dat de droger van de wasmachine valt.
2. Droger op wasmachine en niet andersom. Voordat je begint is het belangrijk om te weten dat je altijd de droger bovenop de wasmachine moet plaatsen en nooit andersom. Een wasmachine is veel zwaarder dan een droger en er ontstaan tijdens het centrifugeren veel trillingen.
Hangt dus van de wasdroger af of dat kan. Een omschakelaar (trekschakelaar) om wasmachine en droger aan te sluiten. Hiermee kunnen wasmachine en droger niet tegelijkertijd draaien, maar je voorkomt dat je steeds de stekker in en uit moet pluggen.
Dat kan. Door een zogenaamd Y-stuk op de afvoer te zetten kan je hier heel eenvoudig twee apparaten op aansluiten. Zo kan je zonder veel gedoe zowel het water van de wasmachine en het condens van de wasdroger afvoeren en hoef je nooit meer de condensbak te legen.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Houd als vuistregel ten minste 1 meter ruimte vrij vóór elke individuele of gestapelde wasmachine en droger. Laat ten minste 1,2 meter ruimte vrij voor een wasmachine en droger die naast elkaar zijn op de grond geplaatst vanwege de ruimte voor het buigen en de wasmand.
Warmtepompdroger op wasmachine plaatsen
Tenslotte kun je de warmtepompdroger ook stapelen met de wasmachine, wel zo efficiënt als je weinig ruimte hebt. De warmtepompdroger moet dan bovenop vanwege het gewicht van de droger. Het is wel handig om in dit geval een anti-trillingsmat aan te schaffen.
In een kleine ruimte kan het condens niet weg, waardoor er problemen ontstaan zoals beslagen ramen of schimmel op het plafond of je muren. Het is daarom het beste om een wasdroger te plaatsen in een grotere ruimte of in een ruimte met goede ventilatie, zoals een raam of deur die open kan.
Stapelkit = Tussenstuk Wasmachine & Droger
Dit werkt prima, als je ze maar aan elkaar vastmaakt, zodat de droger niet van de wasmachine afvalt. Dit doe je met een stapelkit; een benaming voor een tussenstuk om de wasmachine en droger met elkaar te verbinden.
Dit hangt af van het model en het energielabel. Vergelijk je een gemiddelde wasmachine met een gemiddelde droger? Dan verbruikt de droger meer. Volgens Milieu Centraal verbruikt deze 230 kWh per jaar en een wasmachine 140 kWh per jaar.
Zet de wasdroger op een schone plaats waar geen vuil en stof kan ophopen. Bij een luchtafvoerdroger wordt lucht naar buiten afgevoerd. Zorg dat er luchtaanvoer is in de ruimte waar de droger staat. Een afvoerdroger gebruikt minder energie in een warme ruimte dan in een koude ruimte.
We hebben ook ontdekt dat best wat kleding wel in de droger kan (mits soms op een minder warme stand), maar dat je kleding er sneller van slijt of soms van beschadigd. Daarnaast is het minder goed voor het milieu en je portemonnee.
Vroeger waren wastrommels voor 5 á 6 kg normaal, nu hebben de meeste machines een vulgewicht van 8 of 9 kg. Zelfs wasmachines met trommels voor 10 kg of meer worden steeds meer verkocht.
In elk type droger kan brand ontstaan, ook in de nieuwere warmtepompdrogers. Daarbij is sprake van een andere techniek dan een condensdroger of een afvoerdroger.
Het korte antwoord is simpel: alle was. Een warmtepompdroger kan door de hogere efficiëntie toe met een (veel) lagere temperatuur dan conventionele drogers. Ook is de luchtstroom vaak veel milder. Dit wordt nog eens ondersteund door een trommel met een speciale, beschermende structuur en gecontroleerde beweging.
Let bij een stapelbare wasmachine en droger goed op de afmetingen. Zorg ervoor dat er minstens 25mm ruimte rondom de bovenkant en de zijkanten zit, 50mm aan de achterkant en 550mm ruimte voor de deuren van de wasmachine en droger.
Geschikte vloeren voor wasmachines
Als je de keuze hebt, kun je de wasmachine het beste op een egale vloer van beton, steen of matte tegels plaatsen. Op deze ondergrond staat de wasmachine het stevigst en blijft hij goed op zijn plek staan. Hierdoor minimaliseer je geluid en trillingen.
De ondergrond waarop je witgoed plaatst is superbelangrijk. Houten vloeren zijn niet geschikt om een wasmachine te dragen. Een was- of droogmachine kun je beter in een hoek van een ruimte neerzetten, op een harde oppervlakte, zoals steen of beton.
Een gemiddelde wasmachine vraagt ongeveer 3000 watt. Daarom is een aparte groep voor uw wasmachine verplicht. Hetzelfde geldt voor de wasdroger.
Apparaten welke meer dan 2,0 kW (2.000 Watt) gebruiken moeten op een afzonderlijke eigen elektragroep in de meterkast worden aangesloten. Bijna alle wasdrogers behoren tot deze categorie.