Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan.
De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is. Dit is nodig om de ijslaag op de achterwand niet te dik te laten worden. De druppels zullen naar beneden glijden en via het gootje aan de onderzijde met een slang naar de opvangbak van de compressor worden afgevoerd.
De verschillende elementen die voor extreme koeling zorgen, kan het vocht aan de achterkant van de koelkast doen bevriezen. Vervolgens zal deze vocht ontdooien als de inhoud van de koelkast weer opwarmt. Het ijs smelt en loopt weg via een klein gootje aan de bodem van het toestel. Dit is dus niet ongewoon.
Wanneer de koelkast te koud is ingesteld, heeft het apparaat minder tijd om de condensatie goed af te voeren. Dit zorgt voor meer condensatie en ijsvorming. De beste koeltemperatuur is ongeveer 4 graden Celsius.
Wat kunt u hier tegen doen? De volgende stappen kunnen een oplossing bieden tegen ijsvorming in de koelkast: controleer de temperatuurinstelling, open de deur niet te vaak, laat de koelkast niet te lang open staan en controleer de afdichtingen van de deur op barsten, scheuren en spleten.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Wij adviseren hiervoor een temperatuur tussen de 3°C en 4°C. Dit zijn temperaturen waarbij bepaalde bacteriën zoals salmonella stoppen met groeien. Sommige koelkasten geven de temperatuur niet weer in graden maar in standen.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, maar een gemiddelde koelkast gaat ongeveer 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan vaak 2 keer zo lang mee en kunnen het wel 15 jaar volhouden.
Als je ziet dat het afvoerputje verstopt zit dan is het slim om het door te prikken of het vuil eruit te halen door middel van een breinaald, wattenstaafje of een satéprikker. Je kunt bijvoorbeeld keukenpapier om de breinaald of satéprikker heen wikkelen zodat het vuil aan het stokje blijft hangen.
De meeste koelkasten werken niet meer goed als de omgevingstemperatuur lager is dan 10 graden Celsius.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee.Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar.Heeft je koelkast een Low Frost functie?Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Wanneer de ijskast te warm staat afgesteld en de temperatuur boven de 7°C komt bederft je voedsel. Stel je de koelkast te koud in, dan ontstaat er ijsvorming en verbruikt het apparaat onnodig veel energie. Het is dan ook belangrijk dat je de goede temperatuur instelt.
Leg iets wat je in de koelkast gaat ontdooien altijd op een bordje of in een bakje en dek het af. Dit voorkomt dat het dooivocht – wat bacteriën bevat – op andere voedingsmiddelen lekt.
Het verbruik van je apparaten meet je makkelijk op met een energiemeter. Stop de stekker van het apparaat in de energiemeter en stop deze dan in je stopcontact. Op het scherm van de meter zie je nu hoeveel energie het apparaat verbruikt. De energiemeter zelf kost ongeveer 20 tot 30 euro.
Als we uitgaan van een prijs van €0,67 per kWh dan betaal je voor een koelkast die 100 kWh per jaar verbruikt elk jaar €67,- aan energiekosten. Nu is de koelkast uit dit rekenvoorbeeld wel heel erg zuinig. Voor een gemiddelde koelkast betaal je ongeveer €134,- per jaar.
Door de thermostaat in de koelkast lager te zetten, kunt u controleren of deze nog goed werkt. Leg ook eens een thermometer in de koelkast, om te zien of de temperatuur in de koelkast overeenkomt met de temperatuur op de thermostaat hiervan.
De thermostaat van de koelkast is meestal in de zijkant van de koelkast te vinden achter de temperatuur standen draaiknop. Om de thermostaat door te meten moet je de weerstand meten tussen de schuifcontacten 3 en 4 op de thermostaat De nummers staan op de koelkast thermostaat zelf.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand.
De meeste koelkasten hebben de mogelijkheid om zelf de temperatuur in te stellen. Ideaal is is 4 graden Celsius. Maar dan nog verschilt het iets per zone. De koudste plek is onderin, het plankje bovenin en de vakken in de deur zijn relatief de warmste plekken.