Gasuitwisseling vindt in de bladeren plaats via de huidmondjes die in contact staan met de holtes van het sponsparenchym van het blad. Bij de stengels en wortels gebeurt dit door lenticellen. Soms komen in de stengels en wortels ook holten voor, die de gasuitwisseling bevorderen.
Speciale cellen in de bladeren van planten genaamd fotosynthetische pigmenten kunnen lichtenergie veranderen in chemische energie. Deze chemische energie wordt vervolgens gebruikt om koolstofdioxide (CO2) en water (H2O) om te zetten in suikers zoals glucose. Hierbij komt zuurstof (O2) vrij als afvalstof.
Zuurstof verlaat het blad via de bladmondjes. 's Nachts draait het hele proces om. Dan nemen bomen zuurstof op en ademen zij koolstofdioxide uit. Bomen gebruiken 's nachts zuurstof om de opgeslagen suikers te kunnen verbranden en met de vrijgekomen energie kunnen ze groeien.
Gemiddeld neemt een boom ongeveer 25 kg CO2 per jaar op.Afhankelijk van de boom varieert dit van 10 kg tot 40 kg per jaar. De koolstofabsorptiecapaciteit varieert afhankelijk van verschillende factoren zoals boomsoort en -grootte maar dus ook zoals gezegd de bodemkwaliteit en de aanplantwijze. Bomen nemen CO2 op.
Een gemiddelde boom kan in een jaar ongeveer 20 kg CO2-uitstoot opnemen (compenseren) in zijn biomassa. Bomen nemen de CO2 op uit de lucht en zetten dit om in zuurstof.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
Deze lucht bestaat voor 23 procent uit zuurstof en hiervan halen we per ademteug één derde zuurstof uit, zodat je uiteindelijk jaarlijks op een verbruik zit van dik 700 kilo zuurstof. Een volwassen boom produceert in die tijd 100 kilo zuurstof dus heb je per persoon zeven à acht volwassen bomen nodig.
Een boom neemt ongeveer 25 kg CO 2 op per jaar
De meeste cijfers blijven een grove schatting, maar ze geven een duidelijk gemiddelde, met een range van 10 tot 40 kg geabsorbeerde CO2 per boom per jaar.
CO2 is noodzakelijk voor bomen om te groeien omdat ze het gas nodig hebben voor fotosynthese. Maar net als bij de meeste dingen is teveel van het goede ook niet goed voor bomen. Hoge niveaus van CO2 in de atmosfeer kunnen ervoor zorgen dat bomen te snel groeien, wat kan leiden tot zwakke stammen en takken.
Natuurlijke natuur beschermt zich tegen verzuring. Bomen en planten hebben stikstof nodig om te groeien.
CO2 is één van de belangrijkste broeikasgassen. Bomen halen CO2 uit de lucht en vormen die via fotosynthese om tot zuurstof en plantmateriaal. Fotosynthese is het proces waarbij planten, onder invloed van zonlicht, water en koolstofdioxide omzetten in glucose (C6H12O6) en zuurstof.
Als je een persoonlijk zuurstofbos aanplant, is de eik een goede keuze. Deze snelgroeier slaat in zijn eerste zestig levensjaren elk jaar gemiddeld 31 kilogram koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van zo'n 83 kilo zuurstof. Vier eiken produceren jaarlijks dus genoeg zuurstof om jou te laten ademen.
Maar 's nachts maakt een boom geen zuurstof aan en tóch heeft hij er nodig om zijn cellen draaiende te houden. 's Nachts zijn bomen permanent afhankelijk van de zuurstof (-toevoer) uit de omgeving. Vooral de weefsels in de wortels van een boom hebben veel zuurstof nodig en dat is niet altijd evident.
Stikstofoxiden zijn gassen die vrijkomen bij de verbranding van brandstof en kooldioxide is een gas dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen, CO2 is de afkorting die gebruikt wordt als we praten over koolstofdioxide.
Meer dan zeventig procent van de zuurstof binnen onze dampkring wordt gemaakt door fytoplankton. Deze kleine microplantjes, algjes en wieren kunnen alleen zoveel zuurstof produceren doordat ze met velen zijn. In de natuur bevat een liter zeewater tussen de 100.000 en 100 miljoen stammen fytoplankton.
Bomen zijn krachtige koolstofreservoirs. Ze filteren CO₂ uit de lucht en slaan dit stofje op in hun stam, takken en wortels. In één hectare bos wordt wel zo'n 200 tot 300 ton CO₂ opgeslagen! Dit maakt bossen van onschatbare waarde in de strijd tegen de opwarming van de aarde.
Fotosynthese: Net als alle bomen nemen luchtzuiverende bomen kooldioxide (CO2) op tijdens het fotosynthetische proces en produceren ze zuurstof (O2). Hierdoor verminderen ze de CO2-concentratie in de lucht. Bladeren en schors: De bladeren en schors van deze bomen fungeren als filters.
Over het algemeen wordt aangenomen dat een volwassen boom in één jaar ongeveer 22 kilogram CO2 kan opnemen. Dit betekent dat je ongeveer 45 bomen nodig hebt om een ton CO2 te compenseren.
Eén oude boom is nét zoveel waard als circa 100 jonge bomen. Deze meerwaarde neemt steeds sneller toe naarmate de boom ouder wordt. Een boom wordt in Nederland gemiddeld maar 35 jaar oud.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Een te hoge concentratie CO2 in onze omgevingslucht kan wel gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Wanneer de lucht die je inademt meer dan 1% CO2 bevat, dan kun je sufheid ervaren.Bij 2% krijg je waarschijnlijk last van hoofdpijn, voel je je benauwd en stijgt de bloeddruk.
Een ander belangrijk verschil tussen aerosolen en broeikasgassen is dat aerosolen erg kort in de atmosfeer verblijven. Terwijl CO2 gemiddeld een paar honderd jaar in de atmosfeer verblijft en methaan zo'n 12 jaar, blijven aerosolen slechts dagen tot enkele weken in de atmosfeer.
50 procent van de zuurstof op aarde wordt geproduceerd door plankton, kleine organismen in oceanen die op de stromingen meedrijven. Onder de microscoop ziet sommig plankton eruit als een vlinder, vandaar dat deze groepen ook wel 'zeevlinders' of 'zee-engelen' worden genoemd.
Een gemiddelde benzine personenauto die per jaar 15.000 kilometer rijdt heeft een CO2-uitstoot van ca. 3.360 kg per jaar.