Let er maar eens op, er zijn meer bloemen in de winter te vinden dan je denkt. De echte winterbloeiers zijn planten die van nature in de winter beginnen te bloeien. Ze kunnen goed tegen kou en ijs. Sneeuwklokje, hazelaar, zwarte els, kerstroos en winterakoniet zijn hiervan bekende voorbeelden.
Een najaarsboeket kenmerkt zich door het seizoensgebonden palet waarin warme kleuren en koele tinten elkaar afwisselen. Denk aan bruin, oranje, abrikoos en bordeaux, versus petrol, paars en felrood.
De winterbloeiende kers is de prunus subhirtella autumnalis rosea. Deze heeft een lichtroze bloesem maar deze bloesemboom is ook te verkrijgen als prunus autumnalis. Deze winterbloeiende sierkers bloeit met witte bloemen.
De muurbloem (Erysimum 'Bowles Mauve') is bijvoorbeeld een plant die altijd bloeit, zolang het niet vriest of heel koud is. Ook prachtkaars (Gaura lindheimeri), ijzerhard (Verbena) en ooievaarsbek (Geranium 'Rozanne') zijn schitterende langbloeiers.
De winterplanten die juist in de koude periode bloeien worden ook wel winterbloeiers genoemd. Dit zijn dus de planten die voorkomen dat je tuin er kaal en saai uit gaat zien in de koudere maanden. Deze planten gaan juist bloeien als de andere planten zijn uitgebloeid. Je hebt hierin zeer veel mogelijkheden.
Of ze kunnen gewoon 's winters bloeien omdat ze geen insecten nodig hebben en de wind het bestuivingswerk laten doen. Ze hebben vaak extra suiker in hun blaadjes: een soort antivries. En soms zijn het planten die oorspronkelijk uit landen komen met een wat milder klimaat, waar je 's winters best kan bloeien.
Hemerocallis of in het Nederlands daglelie is een smaakvolle bloem, zowel voor het oog als voor de tong. Een bloem bloeit maar één dag, gelukkig zitten de planten vol bloemknoppen en gaan er steeds nieuwe open.
Welke herfstbloemen zal ik kiezen? Herfstboeketten in warme tinten met dahlia's, gerbera's of chrysanten zijn het meest gewild tijdens dit seizoen. Rode, oranje en gele bloemen worden dan ook vaak door onze bloemisten gebruikt.