Lavendel is een schoolvoorbeeld van een droogte resistente plant. Lavendel gedijt op schrale, droge grond onder de hete zon. Droogte resistente planten hebben zich van nature aangepast aan deze barre omstandigheden. Maar dat maakt het niet minder belangrijk om deze soorten bij aanplant genoeg water te geven.
Een vlinderstruik groeit goed op schrale grond, en dus ook op droge grond. Al zal hij bij droogte misschien niet zo hoog groeien en wat kortere bloemstengels krijgen, dit is een sterke plant. Bovendien trek je er veel insecten mee aan!
Een van de bekendste snelle groeiers is de Hedera , ook wel Klimop genoemd. Deze snelgroeiende klimplant wordt veelal gebruikt als groene erfafscheiding. De struik leent zich er uitstekend voor om tegen een schutting of afscheiding aan te plaatsen. De struik kan leiden tot goede omhoogklimmen.
Zo'n border zal een mediterrane uitstraling hebben met planten zoals Acanthus, lavendel, kogeldistel (Echinops), palmlelie (Yucca) en grijsbladige ezelsoren (Stachys). In zo'n border kunt u ook de cistusroos planten (Cistus) en de indrukwekkende kardoen met groot, grijsgroen blad.
Stokrozen zijn echte die-hards. Hoe droger ze staan, hoe beter ze het doen, lijkt het wel. Dit komt door hun dikke penwortel waardoor een stokroos water dieper uit de grond kan halen dan de meeste andere vaste planten. Bovendien bevat deze penwortel reservevoeding en -vocht.
Deze oorspronkelijke prairie plant kan natuurlijk goed tegen droogte en houdt van de zon. Dus een plekje in de volle zon of eventueel halfschaduw is perfect. Geef de Prachtkaars een plekje waar de grond niet te nat wordt, dus goed waterdoorlatend is.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.
Er zijn een pak grassen die prima tegen droogte kunnen, zoals vedergras (Stipa tenuissima), het zilvergrijze schapengras (Festuca), Sesleria, Bouteloua gracilis... Alle planten met dikke bladeren kunnen in principe goed tegen de droogte – denk maar aan een cactus.
Hoewel de laurierkers uitstekend tegen aanhoudende droogte kan, heeft een laurierhaag vlak na aanplant veel water nog om hem te helpen wennen aan uw tuingrond. Na het planten van uw laurierhaag is het dan ook zaak om ruim water te geven en het is daarom niet goed voor uw laurierhaag als dit water snel verdampt.
Rozen hebben de eigenschap dat ze prima bestand zijn tegen warmte en droge grond, maar dan wel bij gemiddelde temperaturen met enige afwisseling met bewolking, koele wind en een bui regen. Voor veel planten is het nu afzien en afhankelijk van het soort zijn deze al verschrompeld of schijndood.