Grofvuil. Grofvuil wordt na inzameling gescheiden in herbruikbare en niet-herbruikbare spullen. De materialen die hergebruikt of gerecycled kunnen worden, worden naar een recyclebedrijf gebracht en de rest wordt verbrand in een afvalenergiecentrale met energieterugwinning.
Nadat alle recyclebare stromen, zoals metaal, papier en karton, plastic, hout, glas en GFT uit het afval zijn gesorteerd gaat het restafval naar grote moderne afvalenergiecentrales (AEC). Er zijn 12 van zulke afvalenergiecentrales in Nederland. Daar wordt het afval verbrand om zo duurzame energie te produceren.
Het afval dat niet gerecycled kan worden, gaat bijna allemaal naar de verbrandingsoven (afvalenergiecentrale). De verbranding levert energie op voor stroom of stadsverwarming.
Ongeveer 75% van het huishoudelijk afval is nog te gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Daarvoor moeten we ons afval wel scheiden. Van het afval maken we dan weer nieuwe dingen. Zo houden we steeds minder restafval over, wat goed is voor ons milieu.
Afval dat u zelf moet wegbrengen naar een afvalbrengstation. Voorbeelden zijn klein chemisch afval (kca) zoals spaarlampen, batterijen, verfresten en gootsteenontstopper, accu's, bielzen, gasflessen, brandblussers, graszoden of steen. Deze soorten afval mag u niet als grofvuil aanbieden.
U kunt de apparaten inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats; U kunt de apparaten op de stoep zetten bij het huisvuil; U kunt een afspraak maken met de gemeentelijke ophaaldienst (voor grofvuil).
Kun je een oude fiets bij het grofvuil zetten? Nee. Als er bruikbare onderdelen op zitten, kun je hem altijd nog weggeven aan de kringloop of lokale tweedehands fietsenwinkel voor onderdelen. Is de fiets echt niet meer te redden, breng hem dan naar de vuilstort - afdeling oud ijzer.
Elektrische en elektronische apparaten worden gedemonteerd, waarna zoveel mogelijk onderdelen worden verwerkt tot kunststoffen, vulmateriaal en metalen grondstoffen en producten. Harde kunststoffen worden per soort plastic versnipperd waarna het weer als grondstof ingezet kan worden voor nieuwe plastic producten.
Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid bijna 200 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht voor natuur, dier en mens: het kan de bodem vervuilen en dieren eten het op of raken er in verstrikt.
De boetes voor het op straat gooien van afval gaat stapsgewijs omhoog. Op de eerste overtreding staat een boete van 140 euro, op de tweede 280 euro of drie dagen werkstraf, op de derde 420 euro of vijf dagen werkstraf plus een boete van 140 euro.
Van je gescheiden afval worden allerlei nieuwe producten gemaakt. Recyclen scheelt grondstoffen, bespaart energie en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Je afval in de juiste bak gooien heeft dus zin!
Het KGA wordt afgevoerd naar een sorteercentrum waar al het KGA geïnventarieerd en uitgesorteerd wordt. Afhankelijk van het soort afval wordt het naar een specifiek verwerkingsbedrijf afgevoerd. Frituurolie en vet wordt bijvoorbeeld verwerkt tot biodiesel of wordt in de zeepindustrie verwerkt.
Boetes. Voor het 'niet op de voorgeschreven manier aanbieden' van afval staat een boete van €90,-. Dat is bijvoorbeeld als je je afval niet goed scheidt.
Goed gescheiden afval is makkelijker te recyclen dan afval dat niet wordt gescheiden. Ongeveer 60% van al het huishoudelijk afval wordt nu gescheiden. De overheid wil dit verhogen naar 75% in 2020.
Het 'echte' restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, gestookt met aardgas. Als de temperatuur hoger is dan 850 graden Celsius gaat het afval in de oven en de gaskraan dicht. De lucht (zuurstof) voor de verbranding wordt aangezogen uit de afvalbunkers en door het rooster geblazen.
Een groot deel van ingezameld glas komt van verpakkingsafval. Glas wordt door Milieu Service Nederland verwerkt en eventueel kurk, metaal, keramiek en papier wordt verwijderd. Metaal gaat naar een metaalrecycling bedrijf en keramiek wordt in de bouwindustrie gebruikt. De vraag naar glasscherven stijgt wereldwijd.
Metalen blikje: 1,5 - 50 jaar. Plastic frisdrankflesje: 5 -10 jaar. Plastic zak: 10 - 20 jaar. Kauwgom: 20 - 25 jaar.
Conclusie. Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien. Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat.
Milieu Centraal houdt een periode van twee tot twaalf jaar aan. Hoe meer bacteriën en schimmels er aanwezig zijn, hoe sneller de sigaret wordt afgebroken, volgens Nijenhuis.
Storten is het minst gewenst
Voor afvalstoffen die herbruikbaar zijn of brandbaar geldt daarom een stortverbod. Dat is vastgelegd in het Besluit stortplaatsen en stortverboden afvalstoffen (BSSA).
Indien steen en puin onvervuild is, is dit dé afvalstroom voor het maken van funderingsmateriaal. Onder andere voor bouw en aanleg van nieuwe gebouwen en wegen. Na verwerking van het houtafval is het ”nieuwe” hout klaar voor de productie van spaanplaten of als houtpellets voor het gebruik in houtkachels.
In het containerpark hakselen ze je snoeiafval en verwerken ze het tot compost of mulchmateriaal voor borders en perken. Je kan je snoeiafval natuurlijk ook zelf composteren. Dit doe je door je snoeihout fijn te malen met een hakselaar en het toe te voegen aan je compostbak.
U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grofvuil brengen. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Chemisch afval, ijzer, flessenglas, papier, elektrische apparaten en zonnepanelen kunt u altijd gratis brengen.
U kunt grofvuil laten ophalen door uw gemeente. Of het afval zelf wegbrengen naar de milieustraat of het milieustation van uw gemeente.
In de meeste gemeenten kun je je oude matras (soms tegen vergoeding, vaak is het gratis) inleveren bij de milieustraat. Die hebben speciale containers waar ze oude matrassen in verzamelen.