Van basilicum die te koud staat kleurt het blad zwart. Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Basilicum invriezen kan door de verse blaadjes even kort te blancheren. Zo blijft de smaak van basilicum het best behouden. Daarna kan de basilicum in een diepvriesbakje of in een ijsblokjesvorm de vriezer in.
Stop de blaadjes in een plastic zak, zonder ze te wassen, sluit de zak af en vries deze in. Na 24 uur haal je de zak uit de vriezer en je duwt de bevroren blaadjes plat. De blaadjes zullen breken en nemen zo minder plaats in.
Wikkel restjes kruiden in velletjes nat keukenpapier en bewaar ze onderin de koelkast. Een basilicumplantje kan het beste in de vensterbank bewaard worden.
Gebruik de blaadjes van de basilicum plant. Scheur de blaadjes in kleine stukjes en strooi over een pastagerecht, lasagne, soep of een simpele tomatensalade met mozzarella. Voeg verse basilicum altijd pas op het eind toe zodat er geen smaak verloren gaat. Gebruik de blaadjes en het zaad en snijd de dille fijn.
Pluk nooit blaadjes van je basilicumplantjes, want zo kun je het hele plantje beschadigen. Oogst basilicum door een deel van de plant weg te knippen, zo kan het plantje verder gaan groeien en wordt het zelfs sterker. Knip het plantje af, ca. 1 cm boven de plek waar de blaadjes uit de steel groeien.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden. Vitamine C heeft onder andere een belangrijke functie als antioxidant en vitamine K is belangrijk voor de normale stolling van je bloed en de samenstelling van je botten.
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
Wanneer je de basilicum voor gebruik kort blancheert wordt de kleur van je pesto heel mooi groen. Dit doe je door de bosjes 5 tot 10 seconden in kokend heet water onder te dompelen.
Wil je meer planten? Maak dan meerdere stekjes! Tip: iedere keer dat je vervolgens basilicum plukt, knip je het beste weer een stengel af.Zo kan de plant weer verder groeien.
Gebruik basilicum
Let bij het gebruik van basilicum in warme gerechten op dat je de blaadjes er pas op het laatste moment in doet. Het verliest namelijk veel smaak als het te lang verhit wordt. Het kan zelfs zijn dat je gerecht een bittere smaak krijgt als je het te vroeg toevoegt.
Bepaalde darmbacteriën, E. coli en salmonella, overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard worden en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.
Basilicum snoeien
Snoei regelmatig de basilicum plant. Knip de bovenste blaadjes weg en de topjes van de scheuten. Wanneer basilicum zijn kracht verliest in de herfst kun je het beste wat blaadjes plukken om zo de groei te bevorderen.
Net als veel andere producten is pesto goed in te vriezen. Weet u al dat u de saus niet binnen een paar dagen opnieuw gebruikt, dan kan die daarom het beste ingevroren worden. De pesto is dan tot wel 3 maanden houdbaar. Doe de saus daarvoor in een afsluitbare diepvriesbak.
Basilicum is éénjarige-, subtropische- en een niet winterharde plant. Dus buiten in de volle grond zal basilicum de winter niet overleven.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries. Wel gaat de kwaliteit langzaam maar zeker achteruit.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Voeg bij het blancheren van groenten een snuf zout toe omdat het koude water het zout uit de groenten kan trekken waardoor de smaak dus afneemt. Om te voorkomen dat groenten aan elkaar blijven plakken tijdens het invriezen, kun je ze eerst kort blancheren en vervolgens afzonderlijk invriezen op een bakplaat.
Je kunt op twee manieren basilicum stekken: door het stengeltje in volle aarde te planten, of door het in water te zetten.
Basilicumthee bij astma, griep en bronchitis
Basilicum is een natuurlijk middel als je last hebt van je ademhaling. De reinigende, ontstekingsremmende en antibacteriële stoffen in het kruid zorgen voor schone luchtwegen. Daarnaast zal het kruid alle stoffen die griep veroorzaken uit je lichaam verwijderen.
Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Basilicum thee maken
Je kan zowel verse als gedroogde basilicum gebruiken. Kook simpelweg het water en voeg 1 doseerlepel gedroogde basilicum toe of gebruik 4 a 5 blaadjes verse basilicum. Je kan eventueel een drupje citroensap toevoegen, maar ook kamille of citroengras zijn heerlijke toevoegingen aan basilicumthee.
Basilicum is, net zoals oregano, een van de meest gebruikte kruiden in de Italiaanse keuken. Dit kruid past dan ook goed bij alle gerechten met een Italiaanse achtergrond of met een zuiders tintje zoals Mexicaans en Spaans. Pastasaus, tomatensoep, groenten zoals aubergine, tomaten, courgette en paprika, …
Basilicum heeft overigens een heilzame werking op de spijsvertering, verlicht hoofdpijnen en remt ontstekingen. En er kan een heerlijk kalmerende en vochtafdrijvende thee van worden getrokken: doe één theelepel gekneusde blaadjes in een kop kokend water, drink tweemaal daags met kleine teugjes.