De onderrug wordt door middel van een buikband goed ondersteund en het groeiende gewicht wat op je bekken drukt wordt hiermee aanzienlijk verlicht. Een buikband kun je al vanaf het begin van je zwangerschap dragen en, omdat het materiaal van de buikband heerlijk mee rekt, blijven gebruiken tot de geboorte van je baby.
Wat is een buikband? Met een buikband biedt je ondersteuning onder je zwangere buik, waardoor de druk op je buikspieren, rugspieren en bekkenbodem wat wordt afgenomen. Dat voelt als een enorme opluchting: alsof iemand eventjes het gewicht van je zwangere buik overneemt!
Dat kan even wennen zijn. Maar zo'n band moet juist strak zitten, anders biedt hij geen steun. Draag zo'n buikband niet de hele dag, want dan worden je spieren slap. Probeer hem alleen te gebruiken als het echt nodig is: als je een lange tijd moet staan of lopen bijvoorbeeld.
Je draagt de band meestal vanaf de tweede dag na de bevalling. Draag de band de eerste week dag en nacht, daarna alleen overdag. De band wordt gemiddeld twee tot zes weken gedragen. Bouw het dragen van de band binnen deze periode langzaam af.
Je lichaam is het meest kwetsbaar als je net bent bevallen en de sluitband geeft een goede ondersteuning aan je verweekte bekken en overbelaste spieren. Het is belangrijk dat je zeker in de eerste 24 uur na je bevalling maar ook de dagen daarna goed uitrust.
Na de bevallingen verdwijnen vruchtwater en de placenta op een natuurlijke wijze uit je baarmoeder. Maar buiten extra kilootjes, verandert er tijdens je zwangerschap nog wat meer aan je buik. Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby.
Het buik binden is een effectieve en belangrijke manier om de moeder te helpen in haar postpartum herstel. Na de baring ontstaat er ruimte in de buik, de organen mogen weer terug op hun oorspronkelijke plek net als de spieren. Om deze bijzonder transitie te ondersteunen kunnen vrouwen een Bengkung Belly Bind dragen.
De onderrug wordt door middel van een buikband goed ondersteund en het groeiende gewicht wat op je bekken drukt wordt hiermee aanzienlijk verlicht. Een buikband kun je al vanaf het begin van je zwangerschap dragen en, omdat het materiaal van de buikband heerlijk mee rekt, blijven gebruiken tot de geboorte van je baby.
Om de buikwand goed te laten genezen, moet u gedurende 6 weken de buikband of steunbroek dag en nacht dragen. Gedurende 6 weken mag u geen zwaar huishoudelijk werk doen, zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) of persen, zodat de wond genoeg tijd heeft om te genezen.
Uw behandelend arts heeft u een buikband geadviseerd omdat er een zwakke plek of onderbreking in de spierlaag van de buikwand is ontstaan (buikwandbreuk of hernia). De buikwand heeft normaal een sterke spierlaag en een vlies dat alle organen in de buik goed op hun plaats houdt.
Nee, bandenpijn kan geen kwaad. Het voelt heel vervelend maar banden kunnen echt veel hebben en beschadigen niet! De pijn zakt vaak snel weg. Helaas komt hij zodra je gaat bewegen wel weer terug.
Symptomen harde buiken
Weeën komen regelmatig, om de vier à vijf minuten. Ze houden ongeveer een minuut aan en worden na verloop van tijd steeds sterker. Harde buiken komen af en toe, duren niet allemaal even lang en worden niet sterker. Een harde buik kan vervelend voelen, maar hoort geen pijn te doen.
Je buik voelt dan hard en gespannen aan. Harde buiken komen opzetten, houden even aan en zakken dan weer weg. Zolang ze niet pijnlijk zijn of regelmatig komen, is er geen reden tot zorgen. Door rust te nemen en te zorgen voor warmte op je buik (warme douche / bad, warme kruik) zullen harde buiken meestal wegtrekken.
De Super Ortho Bekkenband is één van de beste bekkenbanden van dit moment voor (chronische)bekkeninstabiliteit en voor optimale en verlichtende steun tijdens of na de zwangerschap.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.
Harde buiken worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. De baarmoeder kan samentrekken door bewegingen van de baby, lichamelijke activiteit, stress of door je darmen of blaas. Vaak ontstaan valse weeën in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.
Na de behandeling
De buikhuid voelt strak en gevoelloos aan, dit strakke gevoel verbetert in drie tot zes weken na de operatie. De gevoelloosheid zal zich geleidelijk aan weer herstellen, maar is soms blijvend.
Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk zware baan, dan is het advies om de eerste zes tot acht weken rust te houden.
Afgezien van het feit dat je je voor je buik(je) beslist niet hoeft te schamen, is het voor je gezondheid niet raadzaam om de buik in te houden. De Amerikaanse arts Robert Glatter legt aan New York Post uit dat het voor een inefficiënte ademhaling en een verzwakte bekkenbodem kan zorgen.
Veel bekkenklachten zoals bekkeninstabiliteit komen voort uit instabiele SI-gewrichten. Een bekkenband dragen geeft ondersteuning en stabiliteit aan het SI-gewricht (sacro-iliacaal-gewricht). Daarnaast zorgt een bekkenband voor rust van de bekkenbodemspieren en ligamenten.
Ongeacht de grootte van de bekkenband is de werking voor het bekken hetzelfde. Door circulair druk te geven op het bekken worden de spieren, pezen en banden rondom het SI-gewricht wat ontlast. Hierdoor zullen de pijnprikkels afnemen waardoor u minder pijnklachten zult ervaren.
Volgens de tradities wordt de belly bind in de 3 maanden postpartum, het vierde trimester, gedragen. Tot die periode maakt je lichaam ook het hormoon relaxine aan wat zorgt voor het verslappen van je banden en spieren. Met behulp van dit hormoon kan je lichaam na de bevalling voorzichtig terug gevormd worden.
Hoeveel val je af na de bevalling? De 10 tot 14 kilo die je bent aangekomen tijdens je zwangerschap ben je niet zomaar weer kwijt. Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.