We adviseren u om de eerste week rustig aan te doen. Op de plek van de amandelen komt een grijswitte korst, die meestal na zeven of acht dagen loslaat en spontaan verdwijnt. Na deze periode bent u in principe hersteld en kunt u weer aan het werk. De KNO-arts voert na vier tot zes weken nog een laatste controle uit.
Het herstel na het verwijderen van amandelen neemt meestal één tot twee weken in beslag. Kinderen mogen doorgaans op dezelfde dag dat de amandelen zijn geknipt nog naar huis. Volwassenen blijven vaak een dag langer, omdat bij hen de kans op een nabloeding groter is. Thuis moet je nog een week rustig aan doen.
Eten en drinken
De 2e dag na de operatie kunt u afgekoeld, gemalen voedsel eten. Vanaf de 3e dag kunt u het eten en drinken langzaam verder uitbreiden. Een speciaal dieet is niet nodig. Wat u kunt eten, mag u eten.
Na de operatie
Het is belangrijk dat u meteen veel drinkt en dus slikt. Hiermee wordt voorkomen dat de keel uitdroogt en er stolsels ontstaan bij de wond. U krijgt meteen koud water, siroop of met water verdund appelsap te drinken. Verder krijgt u waterijs om uw keelpijn te verzachten.
Bij het verwijderen van de keel- én neusamandelen is de kans op infectiegevaar groter. Uw kind mag daarom in de eerste week nog niet naar school. Uw kind mag gewoon naar buiten, naar school, naar het dagverblijf of de crèche. Laat hem of haar wel de eerste dagen rustig aan doen.
De eerste dag na de operatie kunt u vla, yoghurt en pap eten. De tweede en derde dag na de operatie mag u overgaan op zacht of gemalen voedsel en brood zonder korst. De vierde en vijfde dag kunt u weer alles eten, behalve harde etenswaren zoals appels, rauwe wortel, chips en friet. Dit kan weer na tien dagen.
Bij iedere operatie, ook het verwijderen van de amandelen, is er sprake van enig risico. In dit geval is het voornaamste risico een nabloeding. Dit risico is in de eerste acht tot twaalf uur na de ingreep het grootst. Een normale bloedstolling na de operatie is van groot belang.
Na het verwijderen van de amandelen heeft u pijn in de keel en moeite met slikken. De pijn kan ook uitstralen naar de oren. Wanneer u na de operatie pijn heeft, geeft u dit dan aan bij de verpleegkundige. Van hem / haar kunt u medicijnen tegen de pijn krijgen.
De neusamandel kan vanuit de randen weer aangroeien en na verloop van tijd opnieuw klachten geven. De keelamandelen kunnen wel volledig worden weggehaald. Soms groeit de keelamandel vanaf de tongamandel weer aan.
Patiënten positief
Waterijs helpt onder andere tegen misselijkheid en vieze smaak in de mond als gevolg van de narcose en het nuchter zijn voor een operatie. Tevens helpt het tegen mond- en keelklachten en geeft het patiënten comfort.
De eerste dag na de ingreep krijgt u koud vloeibaar eten zoals vla, appelmoes of een waterijsje. Het is belangrijk dat u goed blijft drinken (koude dranken). Zure melkproducten mogen ook, zoals karnemelk en yoghurt.
Algemene leefregels
Alcohol Het is beter de eerste week na uw operatie geen alcohol te gebruiken. Voeding Wij raden u aan de eerste dagen zachte en koele voeding te gebruiken. Verder kan bouillon een prettige afwisseling zijn.
Wanneer het onvoldoende lukt om de klachten met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica) te bestrijden of als er te vaak medicijnen moeten worden gebruikt, kan het verstandig zijn om de amandelen weg te nemen. Soms zal hierbij de neusamandel, indien nog aanwezig, ook verwijderd worden.
Al je amandelen beschermen je lichaam tegen bacteriën en virussen. Hieronder vallen je keelamandelen, neusamandelen, tongamandelen en ook je lymfeklieren. Je keelamandelen zorgen er vooral voor dat nare stoffen die via je mond binnenkomen, worden gefilterd. Juist die amandelen worden vaak weggehaald.
Ontstoken amandelen zijn meestal het gevolg van een virusinfectie (bijvoorbeeld een verkoudheid), maar ze kunnen ook veroorzaakt worden door bacteriën, of door de ziekte van Pfeiffer. Ontstoken amandelen ontstaan als er meer ziekteverwekkers het lichaam binnenkomen dan de amandelen af kunnen weren.
Voor deze ingreep (tonsillectomie) zijn er twee grote indicaties: vaak weerkerende amandelontsteking en belemmering van de ademhaling door zeer grote amandelen die de keelholte vernauwen.
Bij volwassenen (en kinderen ouder dan 10 jaar) worden de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Dit is nodig omdat de keelamandelen bij ouderen veel vaster zitten aan de onderliggende weefsellaag. De ingreep vindt plaats onder volledige verdoving (narcose).
Ontstoken keelamandelen zorgen vaak voor veel keelpijn, moeheid, en (lichte) koorts. De amandelen zwellen op en kunnen erg rood worden en soms bedekt zijn in witte stippen of dik slijm. Slikken en praten kan lastig zijn. Ook kun je last hebben van hoesten, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren en oorpijn.
U mag zacht voedsel eten, ook brood zonder korst. Zorg dat uw eten niet te heet en niet te scherp is. Geleidelijk aan mag u weer alles eten. Het is belangrijk dat u hierbij alles goed kauwt.
Een absolute leeftijdsgrens is er echter niet, de ernst van de klachten is en blijft de belangrijkste factor. Bij de neusamandel is volledige verwijdering niet mogelijk. Het gaat hier om het uitnemen van het middelste, meest verdikte gedeelte.
De gangbare regel is dat u niet meer mag eten vanaf middernacht als uw operatie gepland is voor de volgende ochtend. Drinken van water, koffie en thee zonder melk, niet-koolzuurhoudende vloeistoffen en energiedranken, en ook fruitsap zonder pulp (bijv. appelsap) mag tot 2 uur vóór de start van de anesthesie.
Wel is het mogelijk de pijnklachten van een keelontsteking te verzachten: Drink regelmatig. Neem vooral koude dranken of ijsjes. Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken.
Alcohol Het is beter de eerste week na uw operatie geen alcohol te gebruiken. Activiteiten Houdt u er rekening mee dat een operatie, ook als deze in dagbehan- deling is uitgevoerd, invloed heeft op uw lichamelijke conditie.